≫ 

Tri ključne poruke evropskih lidera: Šta su Srbiji i Balkanu u Sofiji poručili Merkel, Makron i Mej (FOTO) (VIDEO)

Svi vodeći ljudi članica EU su tu, osim španskog premijera Marijana Rahoja, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost

  • 26

Na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji prisutni su lideri svih članica, kao i zemalja regiona. Dok je većina na mesto održavanja plenarnog dela dovezena službenim vozilima pod pratnjom jakog obezbeđenja, samo su nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron prošetali do Nacionalne palate kulture prošetali i pozdravili brojne predstavnike medija.

Inače, glavni prioritet zvanične Sofije tokom bugarskog predsedavanja EU je evropske perspektive i koherentnost Zapadnog Balkana.

Izuzetna čast za Srbiju na Samitu u Sofiji: Vučić govorio prvi (VIDEO) (FOTO)

Vodeće lidere EU dočekao je i srdačno pozdravio premijer Bugarske Bojko Borisov.

Oni su iskoristili vreme kako bi neformalno porazgovarali pre početka samita.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

To što gotovo svi lideri prisustvuju samitu, Borisov je protumačio kao dobar znak.

On je primetio da jedino nedostaje španski premijer Rahoj, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Borisov, koji je domaćin samita, sastao se pred početak skupa sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je svom bugarskom kolegi potvrdila da će tema Balkana i dalje biti na agendi Velike Britanija.

Foto: Tanjug/AP

- Dobar deo Zapadnog Balkana garantuje mir i sigurnost za sve nas. Bojko Borisov je uložio puno truda na ovu temum - izjvila je Merkelova pred početak samita.

Ona je zahvalila Borisovu na, kako je rekla, "divnoj organizaciji" ovog događaja.

- Britanija shvata značaj Zapadnog Balkana i pozdravlja stavljanje pitanja povezivanja u fokusu evropskih zemalja - rekala je Mej.

Ona je naglasila ulogu premijera Borisova i bugarskog predsedavanja da skrene pažnju EU o vezama između razvoja i stabilnosti regiona u Evropi.

Foto: Tanjug/AP

Istakla je da će, uprkos Bregzitu, angažovanje u Londonu u zemljama Zapadnog Balkana ostati i da će njena zemlja nastaviti napore u jačanju dostignuća.

Najavila je da će narednog meseca u Londonu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa na kojem će se razgovarati o različitim aspektima bezbednosti, rekla je Mej.

- Za nas je stabilnost i bezbednost Balkana veoma važna tema. Diskusija će se fokusirati na povezivanje - u smislu transporta, energije, digitalne infrastrukture, obrazovanja ... Cilj je poboljšati odnose između Zapadnog Balkana i EU, kao i između zemalja regiona - rekla je Mej.

Kurc je jasno ponovio da njegova zemlja podržava ideju o proširenju Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/AP

- Ako na Balkanu nema evropske perspektive, uticaj Turske će se povećati i to će izazvati mnoge probleme - rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pred početak samita.

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas u Sofiji da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

On je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, podvukao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da treba sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju.

Foto: Tanjug/AP

- Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije - poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje.

- Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju u nedogled - naglasio je on dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiva, ali bez hipokrizije.

On je dodao da je neophodno da se sa mnogo "opreza i strogosti" gleda na svako novo proširenje. 

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Postoje razgovori koji su u toku i njih treba nastaviti. Treba pomoći svim zemljama koje su u procesu sprovođenja reformi i koje napreduju ka Evropi. To je i moj strateški izbor, ali ja nisam za to da do novog proširenja dođe pre nego što sprovedemo pravu i trajnu reformu koja će dubinski poboljšati funkcionisanje EU - izjavio je Makron.

On je naglasio da je poslednjih 15 godina pokazalo "put slabljenja Evrope" svaki put kada je proširena.

- Mislim da ne činimo uslugu niti zemljama koje su kandidati za ulazak niti nama samima ako imamo mahanizma koji nema dovljno pravila, a svaki put se ide na nova proširenja - smatra Emanuel Makron.

Premijeri Estonije, Švedske, Litvanije i Irske ocenili su danas u Sofiji da je samit Evropske unije i Zapadnog Balkana veoma važan i očekuju da će biti pozitivan, te da se njihove zemlje snažno zalažu za proširenje EU.

- Sećam se koliko je za Estoniju bilo važno kada je bila pred ulaskom u EU da su joj vrata otvorena.To znači da su otvorena vrata za obe strane. Bolje veze, međuljudski kontakti, bolji trasnport, infrastruktura važni su danas i za EU i za Zapadni Balkan - poručio je Juri Ratas uuoči početka samita.

Juri Ratas Foto: Tanjug/AP

Švedski premijer Stefan Lofven kaže da je samit u Sofiji važan za odnose EU i Zapadnog Balkana.

- Mi imamo mnogo zajedničkih tema za razgovore kao što su bezbednost, migracije, organizovani kriminal. Mi smo u bliskom odnosima sa ovim zemljama -ocenio je Lofven.

U centru Stefan Lofven, švedski premijer Foto: Tanjug/AP

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte je na pitanje novinara pred samit u Sofiji da li je EU ”u teoriji spremna da nove članioce” odgovorila da je EU ”u teoriji” otvorena za svakoga ko poštuje evropske vrednosti i isklađen je sa evropskom spoljnom politikom.

- Mi smo za miran i prosperitetan region - kaže Gribauskajte.

Tusk u razgovoru sa Gribauskajte Foto: Tanjug/AP

Irski premijer Leo Varadkar kaže da se Irska snažno zalaže za proširenje EU.

Irski premijer Leo Varadkar u društvu mađarskog predsednika Vlade Viktora Orbana Foto: Tanjug/AP

- Toliko i sami smo dobili od članstva u EU da želimo da i drugi delovi Evrope imaju istu takvu korist - poručio je irski premijer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA