≫ 

Moj posao je da brinem o srpskom narodu - ako ne rešimo jednu stvar, imaćemo probleme: Vučić se obratio posle samita u Sofiji (VIDEO)

Predsednik Srbije sumira rezultate Samita EU-Zapadni Balkan

  • 69

U Sofiji se završava Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kome Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je govorio prvi na ovom značajnom skupu. Nakon što su potpisani sporazumi, Vučić se obratio medijima.

Iza kulisa Samita u Sofiji: S kim se sve Vučić rukovao i razgovarao (FOTO)

Na početku obraćanja je izjavio da je bilo mnogo bilateralnih susreta na kojima se razgovaralo o problemima koji su pred Srbijom.

Sastao se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, kao i sa najmanje još deset premijera.

Rekao je da je Srbija imala veliku čast da bude dobro prdstavljena na ovom skupu, dodajući da su pozitivno o Srbiji i njenom rukovodstvu govorili kancelarka Merkel i predsednika Francuske Emanuel Makron, što je velika čast i važna stvar.

- Videli smo danas koliko prijatelja imamo. Zahvalio bih se svima koji su se zalagali za Srbiju, od Tajanija, kancelara Sebastijana Kurca, do Viktora Orbana koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU do 2025. Tražiće da to bude potpuno jasno rečeno. Svim tim prijateljima sam veoma zahvalan na podršci Srbiji - naglasio je on.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/AP

Vučić je dodao da je za Srbiju važan potpisan sporazum o gasnom interkonektoru sa Bugarskom zbog problema za koji se očekuje da će nastati od 2019., pa mora brzo da se rešava, jer Srbija, kako se industrijski ravija troši više gasa, a kako skaču cene nafte i gasa, važno je da ne poskupi gas koji trošimo.

SA ANGELOM MERKEL I TEREZOM MEJ O SITUACIJI U REGIONU

Sa Angelom Merkel i Terezom Mej razgovarao je o situaciji u regionu i brojnim temama, kako je rekao, a dodao je da je britansku premijerku pozvao da poseti Srbiju, jer posle Margaret Tačer nije bilo posete na tom nivou iz Velike Britanije.

- Sa Merkelovom sam imao dug razgovor, a Terezu Mej sam pozvao u Srbiju. Pričali smo o regionalnim, evropskim i globalnim pitanjima, a sa nemačkom kancelarkom o svim temama i sa njom se jako često srećem- objasnio je on posle sastanka.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic, Pool

Kako je rekao, bilo je reči o ekonomiji, privredi i venecijanskoj komisiji, a dotakli su se svih tema.

-  Ne moram ni da govorim koliko je za nas Nemačka važna. Ona je motor razvoja, zapošljava 47.000 ljudi u Srbiji - rekao je Vučić.

NEMA PROMENE ODNOSA SA TAČIJEM, NEOPHODAN NASTAVAK DIJALOGA 

Upitan da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Hašimom Tačijem, pošto je navodno sa njim pričao na Samitu, Vučić je objasnio da je za vreme zajedničke fotografije svih učesnika stajao između rumunskog kolege Klausa Johanisa i kancelarke Merkel.

- Onda je Merkel pozvala Tačija i mene, sa Borisovim da razmenimo par rečenica. Uvek tražite velike vesti, a ja sam neko ko želi da vidi značajan napredak da bi mogao da kaže tako nešto. Za sada se nadam da ćemo nastaviti dijalog pa ćemo videti rezultate - poručio je on i rekao da to vidi kao čin ljubaznosti, a da bi za neku jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje.

Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KiM, Vucić je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

- To nije 140 dana - kazao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor i energiju i volju i sve svoje obaveze ispunila.

Bojko Borisov, Hašim Tači, Angela Merkel i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je objasnio da je važnije je da postoji želja za kompromisom, a ne da se pošalje platforma a posle kaže "mi nismo spremni ni na šta". On je rekao da je platformu usvojila vlada u Prištini, ali da su je evropski predstavnici zaustavili jer bi "dramatično vezala ruke svima".

Kaže da je dobio i neke druge platforme, ali da nisu vredne komentarisanja. Predsednik je pokazao Briselski sporazum i objasnio da je Srbija ispunila sve tačke, zahteve za Srbiju.

- Da li postoji želja da rešimo problem Kosova i da li je Srbija ispunila sve uz Briselskog sporazuma? Da, jeste. A da li je druga strana učinila jednu stvar koju je trebalo da učini? Ne. Nadam se da će se to rešiti razgovorom - rekao je on i dodao da je Srbija tražila samo jedno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kakve razgovore očekujete? Da Srbija da sve, a ne dobije ništa. Ne može to tako. U Skoplju su Albanci pokušali da mi kažu kako postoji nešto što nismo ispunili, ali nisu uspeli da mi nađu šta je to. Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokzao i švedskom premijeru i pokažem da smo od 7 do 14 ispunili, a od 1 do 6 nije ništa ispunjeno - objasnio je pokazujući Briselski sporazum.

- Moj posao je da brinem o srpskom narodu, ali i da imamo najbolje odnose sa Albancima. Ako to ne uspemo da rešimo imaćemo probleme u godinam koje dolaze - rekao je Vučić.

Nerešeni problemi doneće Srbima brojne probleme, kako je rekao, od zatvorenih vrata Evropske unije do loše ekonosmke situacije.

- Ovako uspešan ekonomski rast ne bi bio moguć. Imamo 4,5 odsto rasta u prva tri meseca, duplo manju nezaposlenost, pad javnog duga sa 77 na 59, i ispod 50 do kraja godine. Ovo ne bi bilo moguće da smo vukli velike i teške političke probleme. Ostaje nam mnogo posla, moramo da razgovaramo između sebe i da rešimo šta nam je budućnost, a ne da se osvrćemo u prošlost.

SRBIJA JAČA TRGOVINSKU RAZMENU SA ZEMLJAMA REGIONA

Na konstataciju da najveći broj uvoza proizvoda na Kosovu dolazi iz Srbije, Vučić je kazao da je to valjda normalno, logično i podrazumevajuće.

Bili smo najprisutniji na sajmu privrede u Prištini. Očekujem da uvek budemo toliko prisutni. Lično sam dao dozvolu srpskim kompanijama i naložio vlastima da nikome ne prave probleme. Mi želimo slobodnu trgovinu, slobodan protok ne samo roba, već i kapitala, da ulažemo mnogo više svuda. Srbija ima u trgovinskoj razmeni suficit sa svima u regionu i sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, čak i Hrvatskom. Želimo dalje da je povećavamo. Naši BDP-i su mali i moramo mnogo toga da radimo da bismo uspeli da napravimo bolje rezultate - objasnio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA