≫ 

Brnabić na Svetskom ekonomskom forumu sa najuticajnijim političkim liderima: U fokusu su tri teme

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovaraće o tri ključne teme za region

  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je danas u Sofiju, gde je učestvovala na sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan".

Šta piše u Deklaraciji koju su potpisali predstavnici Zapadnog Balkana u Bugarskoj

Na skupu, u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, među više od 50 učesnika, uticajnih političkih lidera, biznis lidera, predstavnika međunarodnih organizacija, predstavnika relevantnih organizacija mladih, premijeri iz regiona Zapadnog Balkana, prisutni su i predsednik SEF-a Borge Brende, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin.

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovarali su o tri ključne teme za region: ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.

- Digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju naših društava - istakla je Brnabić i naglasila da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

- Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada - dodala je Brnabić.

sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan"-Foto: Vlada republike Srbije

Digitalna agenda za Zapadni Balkan će omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost "broadband" odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga. Kako je istakla premijerka, elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije. Ona je rekla da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100% pokrivenost teritorije tom mrežom.

-Digitalizacija nije samo IT, ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja. IT sektor jedan je od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10% godišnje, doprinosi BDP-u oko 5%, dok je rast izvoza softvera 20% godišnje -naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga. U državnoj upravi to su javne usluge u službi građana, a u privredi to je rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje.

- Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju - naglasila je Brnabić.

- Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens - rekla je na kraju izlaganja Ana Brnabić, i istakla da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koji su postali svetski poznati IT brendovi.

SAMIT U SOFIJI POKAZAO KOLIKO JE SRBIJA CENJENA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija na Samitu u Sofiji predstavljena na najbolji mogući način, te da je predsednik Vučić dobio reč odmah nakon izlaganja predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.

- To govori koliko je prostora dato Srbiji i koliko nam je značaja poklonjeno - rekla je Brnabić za N1.

Ona je navela da je iz razgovora sa učesnicima Samita videla da su oni manje ili više zadovoljn rezultatima, te da je premijer Albanije Edi Rama bio jako nezadovoljan i razočaran.

Kako je rekla, u kratkom razgovoru sa Ramom videla je da je nezadovoljan, jer Albanija nije dobila potvrdu datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

- Mi imamo odlične odnose sa Albanijom i odličnu komunikaciju. Prepoznajemo značaj ulaska u EU i pozdravili smo početak pregovora za članstvo i za Albaniju i za Makedoniju, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilne Srbije - navela je Brnabić.

Aleksandar Vučić i Edi rama na Samitu u Sofiji-Foto: Telegraf

Ona je dodala da je ovo prvi put da Svetski ekonomski forum prati agendu proširenja i Berlinski proces, što je "značajno, jer se region Zapadnog Balkana bolje povezuje i ulazi u EU, ali ne kao region, već kao pojedinačne zemlje".

Istakla je da je povezivanje neophodno za dostizanje standarda koje imaju zemlje EU.

- Mislim da Srbija sada može očekivati više novca iz fondova EU, ali naš primarni fokus mora biti da izgrađujemo naše kapacitete i da imamo što vise kvalitetnih projekata - rekla je Brnabić i dodala da Srbija ostvaruje rast, ali da i dalje nije spremna za prihvatanje mnogo većih fondova.

MARKO ČADEŽ O UTICAJU PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN

Na skupu SEF-a u Sofiji učestvuje i predsednik PKS Marko Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Marko Čadež-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

On će na panelu "Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo" govoriti o tome kako proširenje EU na Zapadni Balkan i regionalne ekonomske integracije mogu doprineti razvoju i regiona i EU.

Sutra, drugog dana boravka u Sofiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će učestvovaći na "Bečkom ekonomskom forumu".

Na tom skupu će učestvovati premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Oba događaja održavaju se u sklopu Samita Zapadnog Balkana u Sofiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA