≫ 

Srpsku carsku prestonicu Albanci prisvojili kao svoj glavni grad

Usvajanjem zakona u kosovskoj skupštini za glavni istorijski grad proglašava se Prizren

  • 51

Carski grad koji je privremeno prisvojio Stefan Nemanja, pripojio ga srpskoj srednjevekovnoj državi Stefan Prvovenčani, a prestonicom ga proglasili kralj Milutin i carevi Uroš i Dušan - Prizren - juče je usvajanjem zakona u kosovskoj skupštini postao glavni istorijski grad Kosova!

Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti! Vučić nije optimista po kosovskom pitanju, ali uporno traži kompromis

Naime, tada je izglasan Zakon o glavnom gradu Kosova - Prištini i istovremeno, za istorijski glavni grad proglašen Prizren, čime je definitivno stavljena šapa Albanaca na brojne srpske srednjevekovne manastire, svetu srpsku zemlju, objekte pod zaštitom Uneska...

Istoričar Čedomir Antić za Telegraf.rs kaže da je ovo način da se srpska istorija preinači u albansku, kao što je do sada pokušavano mnogo puta.

Antić: Ovo je način da se srpska istorija preinači u albansku Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nema mnogo komentara tu. Prvo, kosovska vlast tvrdi da predstavlja sve narode na Kosovu, tako uvek mogu da kažu da to rade zbog Srba. Činjenica da zbog posledica rata tamo i nema više Srba, ali oni tvrde da su učinili sve da se Srbi vrate, što su im različite međunardone ustanove dale za pravo i potvrdu. Nema šta tu da se komentariše - zaključio je srpski istoričar.

Njegov kolega i potpredsednik SPS-a Predrag Marković pokušao je da se našali, rečima "da je Priština toliko ružan grad, da su morali da uzmu Prizren, jedini lep grad na Kosovu, kao glavni.

Markoviće se pita: Prisvojili su sve što su mogli, zašto ne bi i ovo? Foto: MediaCentar.rs

- Uvek sam se čudio zašto Prizren nije bio glavni grad Kosova i u staroj Jugoslaviji, jer je najlepši grad na Kosovu. Oni su uzeli sve, svetinje, ovo za istorijsku prestonicu i nije toliko bitno. Oni mogu šta hoće, šta imamo mi s tim, mnogo gore stvari su nam uradili nego ta simbolička pitanja. Oni su stvarno prisvojili sve što su mogli, zašto ne bi i ovo - pita se Marković.

Crkva bogorodice Ljeviške Foto: Wikipedia/Photo Balkan

Veći broj crkava u Prizrenu, inače, datira iz 14. veka. Crkva bogorodice Ljeviške zadužbina je kralja Milutina podignuta 1306/07. godine, i  istorijsko je sedište episkopa prizrenskog Srpske pravoslavne crkve iz kog potiču i tri najstarije sačuvane freske. Crkva je stavljena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, kao deo ansambla srednjovekovnih spomenika na Kosovu.

Manastir Svetih arhangela Foto: Wikipedia/Erzengelkloster

Nadomak Prizrena nalazi se i vrhunac sakralnog graditeljstva, manastir Svetih arhangela, zadužbina cara Dušana u periodu 1343. do 1352. godine. Ceo manastirski kompleks se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Crkva svetog spasa Foto: Wikipedia/a.dombrowski

Većina od 25 srednjevekovnih  hramova, tri manastira, Bogoslovija i rezidencija episkopa koji su postojali u Prizrenu, gotovo sve spaljeno i uništeno u martovskom pogromu 2004. godine.

VIDEO: Ministru kulture Albanci ne daju da uđe na Kosovo 

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    18. maj 2018 | 13:50

    Pustiti Legiju iz zatvora

  • yes how no

    18. maj 2018 | 12:58

    Nesto najgore sto se moglo desiti nama posle turaka su albanci

  • ⭐⭐⭐

    18. maj 2018 | 13:39

    Smešno...istorijska prestonica.A treba ih pitati čiju to istoriju ima Prizren? Čije istorije je Prizren simbol? Gde su oni u istoriji Prizrena?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA