≫ 

Brnabić razume razočaranog Ramu, sa Haradinajem samo hladno i protokolarno: Šta se dešava na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji (FOTO)

Na forumu u Sofiji danas učestvuju premijeri Zapadnog Balkana - Srbije Ana Brnabić, Bugarske Bojko Borisov, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici različitih ekonomskih institucija

  • 1

Međunarodni skup "Bečki ekonomski forum - razgovori u Sofiji" otvoren je danas u glavnom gradu Bugarske s porukom da ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana može dovesti brže integracije regiona i ujedninjenog Balkana u ujedinjenoj Evropi.

Brnabić na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji: Politika susreće ekonomiju (FOTO) (VIDEO)

To je, otvarajući skup, koji organizuje Bečki ekonomski forum (VEF), poručila generalna sekretarka tog foruma Helena Kirčeva, koja je istakla da ekonomske aktivnosti zavise od političke stabilnosti u svakoj zemlji i svakom regionu.

Na forumu u Sofiji danas učestvuju premijeri Zapadnog Balkana - Srbije Ana Brnabić, Bugarske Bojko Borisov, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici različitih ekonomskih institucija.

Premijeri sa Zapadnog Balkana u Sofiji - Foto: Vlada Srbije

Početak sastanka učesnici su iskoristili da govore o svojim impresijama o jučerasnjem samitu EU-Zapadni Balkana koji je takođe održan u glavnom gradu Bugarske.

Albanski premijer Edi Rama nije krio nezadovoljstvo. Kaže da u procesu evropskih integracija zemlje Zapadnog Balkana često osećaju nepravdu.

- Nadam se da nećemo izgubiti veru u fantastični i neurotični projekat i da nećemo izgubiti smisao za humor na tom putu. Mi možda ponekad delujemo naivni i glupi kada govorimo o Evropi. Izgleda da će balkanska kletva da se nastavi. Kada su oni bili otvoreni mi smo bili zatvoreni, a sada smo mi otvoreni, oni su zatvoreni. Nadam se da će ovaj region ipak stupiti u taj brak za koji sada neki u Evropskoj uniju kažu da ga, ipak, ne žele - rekao je Rama.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Podrška Rami stigla je od predsednice Vlade Srbije, koja ocenjuje da je Albanija zaslužila da počne pregovore o članstvu u Uniji.

- Potpuno razumem Edija Ramu. Srbija podržava Albaniju, smatramo da je zaslužila početak pregovora. Građani zaslužuju prosperitet i jasan put za njih i njihove porodice, i mislimo da je otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom ispravna stvar. Mi, s druge strane, imamo svoje probleme u procesu pridruživanja, ali stojima iza naših prijatelja u regionu - rekla je premijerka Srbije.

Biznis bi trebalo da "vuče", a politika da prati, smatra Brnabić, jer je biznis po svojoj prirodi direktan za razliku od politike.

- Politika postavlja, a biznis ruši barijere. Biznismeni rešavaju, političari ponekad stvaraju probleme - rekla je ona.

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, biznis je po prirodi pragmatičniji, dok to političari nisu.

- Po prirodi biznis nalazi načine da ukloni i probija barijere, dok ih politika uspostavlja. U regionu pronašli smo nove načine kako politicari treba da sarađuju sa biznisom. Kroz Berlinski proces, zajednički komorski sistem, podstaknuti smo da rešavamo probleme - objasnila je ona.

S tim u vezi je navela i primere gde je politika pomogla ekonomsku saradnju, poput nedavnog sajma privrede u Prištini, na kojem je bio veliki broj srpskih kompanija, a srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju.

Isto tako, ukazala je da je veliki broj srpskih kompanija, podstaknutih od strane vlade, učestvovalo i na sajmu u Mostaru.

Posebno je podsetila i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao na važan korak ka prevazilaženju barijera.

- Biznis treba da nas predvodi, a mi da sledimo - poručila je ona.

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Navela je da u regionu zemlje uče jedna od druge, dodajući da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

- Pogledala sam brojke i videla da je trgovina Srbije i BiH veća nego trgovina sa Rusijom, Kinom i SAD zajedno. Istorija je i dalje problem, ali mora biti shvaćena i kao potencijal - podvukla je Brnabić zalažući se za veću saradnju u regionu.

"Ukoliko želimo okruženje koje je podsticajno za razvoj ekonomije i dobro za sve građane regiona, onda je biznis taj koji treba da bude na prvom mestu", naglasila je u obraćanju Brnabić.

Ona je ocenila da fokus u reformama treba da bude na građanima i da građani treba uvek da budu na prvom mestu.

- Stabilnost i regionalna saradnja ključni su za budućnost Zapadnog Balkana - istakla je predsednica vlade i dodala da je Srbija posvećena daljem ekonomskom povezivanju regiona.

Brnabić je naglasila značaj Berlinskog procesa i usvajanja Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor prošle godine na Samitu u Trstu. Posebno je istakla značaj formiranja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, takođe na Samitu u Trstu, čiji su ciljevi bolje povezivanje, stvaranje još boljih uslova poslovanja i jačanje konkurentnosti privrede.

- Savremeni svet karakterišu stalne i dinamične promene. Na nama je da idemo u susret tim promenama, da jačamo konkurentnost tržišta i sami kreiramo bolju budućnost za sve građane - naglasila je Brnabić.

Predsednica vlade ocenila je da su digitalna transformacija i digitalna revolucija razvojna šansa za Zapadni Balkan. Boljem povezivanju i saradnji u regionu doprineće i mobilnost građana, a na vladama je da omoguće da građani putuju, školuju se ili rade bez dodatnih birokratskih opterećenja, dodala je.

- Regionalna saradnja i evropske integracije prioriteti su Vlade Srbije - rekla je Brnabić i dodala da će Srbija uvek biti pouzdan prijatelj za sve naše partnere u regionu. Predsednica vlade zaključila je da samo boljom saradnjom i povezivanjem, region može napredovati u najboljem interesu svih građana.

Na današnjem skupu nalazi se i premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On i srpska premijerka imali su hladan i protokolaran odnos.

Bojko Borisov i Ramuš Haradinaj - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Haradinaj, najavljen od strane moderatora panela kao "američki đak".

Haradinaj je rekao da bi prekid evropskog puta Albanije ka EU bio veliki gubitak i za region i za EU.

- Ne želim da danas držim politički govor, jer ćemo pričati o ekonomiji. Kosovo je mala teritorija sa malom populacijom. Ulažemo veliki deo budžeta u infrastrukturne projekte, puteve pre svega - rekao je Haradinaj u kratkom obraćanju, zaobišavši politiku u potpunosti, makat u ovom delu panela.

Posle premijera Makedonije Zorana Zaeva na panelu je govorio i predsednik crnogorske Vlade Duško Marković.

On je rekao da Crna Gora već šest godina pregovara sa EU, ali da do danas, dok Bugarska nije počela da predsedava EU, nije čuo da se govori o Zapadnom Balkanu.

I Marković je naglasio da bi Albanija i Makedonija trebalo da počnu pregovore, jer ni Crna Gora ne može da napreduje u procesu pregovora dok se to ne dogodi.

Govoreći o napretku Crne Gore, Marković je istakao da je u prva tri meseca BDP te države porastao za preko četiri odsto.

- Želim da pozovem sve vas da ulažete u Crnu Goru - rekao je Marković, koji je svojih pet minuta iskoristio mahom u pokušaju da privuče strane investicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    18. maj 2018 | 13:23

    Bugari nam prijatelji,a???Pa nek uhapse sad Haradinaja i isporuče nam ga,i tako dokažu prijateljstvo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA