Srbija se odlučno suprotstavlja prijemu Kosova u Savet Evrope: Dačić na sednici SE u Danskoj

- Za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Organizacije, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244 - rekao je Dačić

  • 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru, u Danskoj, istakao da će se Srbija najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem tzv. „Kosova" u Savet Evrope i da angažovanje te organizacije na KiM podržava, ali samo uz statusno neutralni pristup.

DW o samitu: Potvrda evropske perspektive, ali bez obećanja o ulasku u EU

- Uvereni smo da su aktivnosti Saveta Evrope značajne za efikasnu zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i kulturnog nasleđa. Istovremeno, za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Organizacije, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244. U skladu sa tim, Republika Srbija će se najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem tzv. „Kosova" u Savet Evrope - rekao je Dačić.

U govoru na 128. ministarskoj sednici Dacicć je rekao da Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije, uključujući i po pitanju prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

Kazao je da Srbija pozdravlja što je Hrvatska za jedan od prioriteta svog predstojećeg predsedavanja Komitetom ministara izabrala zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i opredeljena je da aktivno doprinese realizaciji tog cilja.

- Srbija pridaje veliki značaj unapređenju i zaštiti prava nacionalnih manjina. Čvrsto smo opredeljeni da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavimo da se angažujemo na tom planu - rekao je Dačić.

Ministarska sednica Saveta Evrope u Elsinoru Foto: Tanjug/ministarstvo spoljnih poslova

On je istakao da Srbija pridaje veliki značaj i primeni preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja (SRT).

Prema njegovim rečima, Srbija očekuje da SRT na odgovarajući način reaguje povodom brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića 26. marta ove godine, koji je bio izložen torturi i ponižavajućem postupanju od strane policije u Kosovskoj Mitrovici.

Dačić je rekao i da Srbija pridaje veliki značaj zaštiti i unapređenju slobode izražavanja i slobodi medija, koji imaju ključnu ulogu u demokratskim procesima.

- Takođe, pridajemo veliki značaj slobodi okupljanja i udruživanja, koje su garantovane ustavom i relevantnim zakonima - naveo je ministar.

On je ukazao da je u Srbiji u proteklom periodu značajna pažnja posvećena omogućavanju veće uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka na svim nivoima.

Savet Evrope Foto: Wikipedia

- Na nacionalnom nivou, preduzeto je niz mera u cilju ispunjavanja preporuka Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koje se odnose na našu zemlju. U tom smislu, osnovan je koordinacioni tim za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka iz izveštaja GREKO - napomenuo je Dačić.

On je naveo i da je Srbija opredeljena za aktivno angažovanje u zaštiti standarda i vrednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Podržavamo zaključke iz Izveštaja generalnog sekretara o potrebi jačanja efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava u sprovođenju presuda. Pozdravljamo angažovanje Danske na usvajanju Kopenhaške deklaracije, koju vidimo kao značajno dostignuće danskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope, od važnosti za buduće funkcionisanje Evropskog suda za ljudska prava - naveo je Dačić.

On je ocenio i da 128. ministarsku sednicu Saveta Evrope vidimo kao odličnu priliku za razmenu mišljenja o najznačajnijim aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima smo suočeni u Evropi i u Organizaciji.

U tom smislu, kaže da ocene generalnog sekretara iz Petog izveštaja o stanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava podstiču na razmišljanje i izazivaju opravdanu zabrinutost.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Generalni sekretar sa pravom ukazuje na goruće probleme i negativne trendove u mnogim oblastima, od kojih nijedna zemlja nije pošteđena. Upravo zbog toga je zajednički pristup u njihovom rešavanju suštinski važan - smatra Dačić.

Istakao je i da Srbija podržava predloge generalnog sekretara za iznalaženje rešenja za tekuću krizu u Organizaciji, za zajedničko razmatranje ciljeva i uloge Saveta Evrope, sa glavnim ciljem postizanja većeg jedinstva u Evropi.

- U tom kontekstu, zalažemo se za promenu pravila procedure PŠE, kako bi se obezbedilo ravnopravno učešće svih država članica u tom telu, što su naši parlamentarni predstavnici već predložili u okviru nadležnog ad hoc Komiteta Biroa PŠE - rekao je Dačić.

On je čestitam odlazećem predsedavajućem Komitetu ministara Saveta Evrope, ministru inostranih poslova Danske Andersu Samuelsenu, na veoma uspešnom predsedavanju i poželeo uspeh predstojećem predsedavajućem, ministarki inostranih poslova Hrvatske Mariji Pejčinović Burić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA