Priznanje Kosova? Nikada nije bio i neće biti uslov za članstvo u EU: Brnabić istakla da je Srbija za kompromis (FOTO) (VIDEO)

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištne, naglasila je da "ima nekoliko rešenja na stolu" ali da "nisu dobili odgovor Prištine"

  • 3

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sofiji da je kompromisno rešenje situacije sa Prištinom potrebno zbog stabilnosti u regionu, dodavši da priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije bio niti će biti uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Brnabić razume razočaranog Ramu, sa Haradinajem samo hladno i protokolarno: Šta se dešava na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji (FOTO)

Ana Brnabić je rekla novinarima u Sofiji, gde je učestvovala na "Bečkom ekonomskom forumu", da je "nemoguće" postaviti priznanje nezavisnosti Kosova, koje je autonomna pokrajina Srbije, kao uslov za članstvo Srbije u EU jer "pet članica Unije ne priznaje i kaže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

- To nikada nije bio uslov i garantujem da to nikada neće biti uslov, ali se traži normalizacija odnosa (Beograda i Prištine) - kazala je srpska premijerka.

Brnabić u Sofiji - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ana Brnabić je istakla da se ne može očekivati od Srbije da "jednostavno prizna nezavisnost Kosova" i dodala da je potreban kompromis "u kojem će svako izgubiti, ali i svako dobiti".

- Srbija je spremna na kompromis, Srbija stalno poziva na kompromis, ali Priština nije istupila iz zone konfora. Oni pozivaju na konačno rešenje, što je priznanje nezavisnosti, a to se neće dogoditi nikada - rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića bio je "veliki korak unazad", ali da treba "gledati u budućnost koja je moguća ako se razgovara o kompromisu".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištne, naglasila je da "ima nekoliko rešenja na stolu" ali da "nisu dobili odgovor Prištine".

SRBIJA IMALA JEDNO OD NAJUTICAJNIH MESTA NA SAMITU

Premijerka je ocenila, na kraju posete Sofiji, da je veoma važno što je Samitom EU-Zapadni Balkan naš region i njegovo priključenje Uniji u fokusu EU.

Brnabić je, nakon Bečkog ekonomskog foruma, rekla da je posle Samita nedvosmisleno postala neizbežna činjenica da se razgovara o proširenju EU i priključenju Zapadnog Balkana Uniji.

- To je tema koja je nakom Samita u Sofiji ostala kao nezaobilazna tema EU i nadam se da će ta tema ostati goruća i za Austriju koja preuzima predsedavanje EU od Bugarske - kazala je ona.

Brnabić u Sofiji - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Rekla je da je zanimljivo kako se Samit, na simboličan način, završio Bečkim ekonomskim forumom, jer se time najavljuje preuzimanje predsedavanje EU od strane Austrije.

Premijerka je izjavila da je zadovoljna učešćem Srbije na Samitu "EU-Zapadni Balkan" u Sofiji, kao i da je Srbija maksimalno iskoristila svoje prisustvo na tom skupu.

- Nisam očekivala ništa konkretnije, nemam prevelika očekivanja zato što se fokusiram na to šta Srbija treba da radi, koliko brzo Srbija treba da ide u reformama da bi građanima Srbije bilo bolje - rekla je premijerka novinarima.

Prema njenim rečima, ako Srbija uradi svoj deo posla na najbolji način i najbrže što može to će dovesti Srbiju, kaže, mnogo biliže EU.

- Ono što su naša očekivanja jeste da se otvori još nekoliko poglavlja u junu, ali mislim da je važno da je na ovom Samitu nedvosmisleno svim evropskim liderima na agendu stavljen Zapadni Balkan - ukazala je Brnabić.

Kaže da je zadovoljna zato što je Srbija dobila značajan prostor u Sofiji, kao i što je predsednik Vučić, koji je i bio vođa delegacije na Samitu imao dobre razgovore sa kancelarkom Merkel, sa francuskim predsednikom Makronom, sa švedskim premijerom, liderima u regionu...

- To je maksimalno što je Srbija mogla da iskoristi. Zadovoljna sam time, zadovoljna se vraćam u Beograd - podvukla je Brnabić.

Zahvalila se na podršci bugarskom premijeru Bojku Borisovu i njegovoj zemlji, koju je pružio Srbiji na Samitu.

- Videli smo da je Srbija imala jedno od najuticajnijih mesta na Samitu juče, a to se nastavilo i danas. Mislim da je tome jako doprineo lično Borisov - ukazala je Brnabić.

Brnabić i Borisov - Foto: Vlada Srbije

Istakla je da je Bugarska postigla ono što je želela i obećala, a to je da je fokus predsedavanja EU usmeren na Zapadni Balkan.

Rekla je da je sa Borisovim razgovarala oko najvažnijih projekata koje imamo danas zajednički, a to su gasna interkonekcija, kao i završetak istočnog kraka Koridora 10.

- Gasna interkonekcija sa Bugarsom je važna zbog naše energetske sigurnosti u budućnosti - podvukla je Brnabić.

Ona je istakla da je razgovarala i o spremnosti svih strana na kompromis u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Prenela je da je uputila poziv bugarskom premijeru da krajem juna dođe u posetu Srbiji, kako bi nastavili razgovore o zajedničkim stvarima koje treba završiti.

O IZRUČENJU MAROVIĆA ODLUČUJU PRAVOSUDNI ORGANI

Brnabić je izjavila i da će odluku o zahtevu Crne Gore za izručenje nekadašnjeg visokog funkcionera crnogorske vladajuće DPS Svetozara Marovića doneti pravosudni organi.

Odgovarajući na pitanje novinara u Sofiji o odnosima sa Crnom Gorom i slučajem "Marović", Brnabić je navela da je Srbija uvek otvorena za dijalog i da ona ima odličnu i stalnu komunikaciju sa premijerom Crne Gore.

- Što se tiče izručenja to je do pravosudnih organa i ona je van dometa Vlade Republike Srbije - precizirala je Brnabić.

Ona je naglasila da u odnosima sa Crnog Gorom ne postoje problemi.

- Važno je da imamo stalnu komunikaciju, otvoren dijalog i da svi zajedno stalno radimo na tome da region bude stabilan. Bez stabilnog regiona i bez percepcije da je region stabilan niko neće moći da ide napred - naglasila je premijerka.

Crna Gora je prošle godine raspisala poternicu za nekadašnjim Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem, zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi kojim je naneta višemilionska šteta lokalnom budžetu.

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nagard

    18. maj 2018 | 14:21

    À nije? À sta je onda uslov?

  • Vuk sin Momcilov

    18. maj 2018 | 16:40

    Ne zanima nas članstvo u EU !

  • Тодорић

    18. maj 2018 | 15:29

    Ми имамо добре односе са Нато Црном Гором,јер половина држављана Црне Нато Горе седи на директорски местима у Београду,као и другде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA