Na šta su otišle američke pare u Srbiji? Na ovih 1.850 mesta je potrošeno čak milijardu dolara (MAPA)

  • 10

SAD je od 2001. godine do danas u razvoj, reforme i unapređenje života u Srbiji uložile više od milijardu dolara bespovratne pomoći.

Nisam lekar, ali stopa oboljenja od kancera u Srbiji povećala se i pre bombardovanja: Kajl Skat o korišćenju municije sa osiromašenim uranijumom

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat domaću javnost je obavestio da su zajedno sa USAID pokrenuli interaktivnu mapu na kojoj je obeleženo više od 1.850 projekata američke administracije u vidu renoviranja škola, izgradnja infrastrukture, obnove spomenika kulture, jačanje lokalne ekonomije...

- Pozivam sve građane Srbije da pogledaju mapu i uvere se kako je američka pomoć doprinela njihovim lokalnim zajednicama u zemlji - rekao je Skat, napominjući da mapa pokazuje samo infraskturne aktivnosti koje je podržala vlada SAD.

On je naveo da postoji i druga vrsta pomoći koja obuhvata rad sa vladinim i nevladinim organizacijama na reformama koje su važne za demokratski i ekonomski razvoj Srbije, kao i za dobrobit njenih građana, mada su možda manje vidljive u društvu.

Svaka od obeleženih tačaka na mapi označava bespovratnu pomoć u vidu grantova urazličite oblasti: otpadne vode, rekonstrukcija puteva, mostova, pijaca, dečjih igrališta, izgradnja elektro-mreže, podizanje stanova za izbeglice i evakuisane u poplavama, obnova bolnica, sudova, škola, vrtića, donacije za opremu Crvenom krstu,  itd. Za detalje kliknite na neku od tačaka.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ranije je rekla da pomoć SAD nije bila namenjena samo Beogradu već i lokalnim sredinama i manjim mestima, gde su proteklih godina SAD, USAID i američka ambasada pomogle da se unapredi tržišna privreda, razvoj malih i srednjih preduzeća i da se unapredi loklani ekonomski razvoj.

- SAD su jedan od značajnijih pratnera koji u finansijskom smislu podržava naš put ka EU i sve ove razvojne šanse i potencijale - rekla je ona i dodala da je saradnja sa SAD i USAID dobra na različitim projektima, sa akcentom na razvoj juga i jugozapada Srbije, opština koje nisu razvijene.

Joksimovićeva je naglasila da je važno da građani Srbije znaju i za taj segment odnosa sa SAD.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Da podsetimo, Srbija je najviše sredstava dobila od Evropske unije za predpristupne projekte, oko tri milijarde evra za šesnaetogodišnji period, a predviđeno je i da se do 2020. godine izdvaja 200 miliona. Takođe, postoji i predlog da se za države Zapadnog Balkana odvoji paket od 10 milijardi evra investicija i pomoći.

VIDEO: Intervjuu Kajl Skata pogledajte ovde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxy

    18. maj 2018 | 17:03

    A naravno Kosovo ne racunaju u Srbiju. Koliko su licemerni... Decu ste nam gelerima ubijali, a sada nam se hvalite tackicama.

  • činjenice

    18. maj 2018 | 16:31

    G. ambasadore, ta bespovratna pomoć nije ni kapljica u odnosu na ono što nam je oduzeto. Vaši nadležni organi su izračunal finansijsku vrednost KiM u iznosu od najmanje 500 milijardi dolara. Ko će nama da refundira taj iznos? Ne bih dalje da nabrajam jer moj komentar neće verovatno biti objavljen ali ako Biga znate, prestanite da nas uništavate.

  • Bogoljub

    18. maj 2018 | 18:19

    Rak , Vas sve pojeo.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA