≫ 

Spasavao kosovske ikone od Albanaca, pomagao Srbima u Sarajevu: Ko je Nikola Ilić, novi vojni ataše Velike Britanije? (FOTO)

Ovaj "britanski Srbin", kako sebe naziva, imao je ključnu operativnu ulogu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji

  • 13

Potpukovnik Nikola Ilić, koji će biti novi vojni ataše Velike Britanije u Srbiji, iza sebe ima bogatu vojnu karijeru i još bogatiju kolekciju odlikovanja za zasluge u službi.

Da li KFOR definitivno odlazi sa Kosova? Oglasio se komandant misije i otkrio plan Alijanse

Rođen je 3. septembra 1968. godine u Engleskoj, kao najmlađi od trojice braće u porodici Ilije i Ljeposave Ilić. Diplomirao je na fakultetu u Lančasteru u 1990. godine, posle čega je školovanje nastavio na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sanderst, obučavajući se za oficira britanske vojske.

Ovaj "britanski Srbin", kako sebe naziva, imao je ključnu operativnu ulogu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, najviše zbog dubokog kulturnog shvatanja istorije, geografije, jezika i ljudi iz regiona.

U jesen 1992. godine je raspoređen u Bosnu i Hercegovinu kao prevodilac komandanta britanskog kontingenta Unprofora, jer je u tom trenutku u britanskoj vojsci bilo malo onih koji su govorili srpskohrvatski.

Tokom svog boravka na teritoriji ratom zahvaćene Bosne, kako je kasnije izjavljivao, morao je da ostane nepristrasan, međutim, kad god je to bilo moguće, on je intervenisao kako bi pomogao nedužnim žrtvama sukoba.

Nikola Ilić-Foto: mod.gov.rs

Tokom opsade Sarajeva 1994. godine, predvodio je operaciju koja je za cilj imala pomoć ugroženim Srbima kako bi bezbedno napustili grad.

U toku njegovog boravka na Kosovu i Metohiji 2000. godine, komandovao je konvojem vozila poslatih kako bi se spasila neprocenjiva imovina iz crkve Svetog Đorđa u Prizrenu i bezbedno prenela u manastir Gračanica, pre nego što ih unište albanski vandali. Zbog ovog herojskog čina, patrijarh Pavle je insistirao da se sretnu prilikom njegove posete Peći.

- Zbog sopstvene bezbednosti, na Kosovu, kao ni ranije u Bosni, nisam koristio svoje pravo prezime. Ipak, postavio sam sebi cilj da svake nedelje prisustvujem liturgiji u Gračanici, a trudio sam se da obiđem što je moguće više srpskih manastira - pričao je kasnije on.

Manastir Gračanica-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Osim na prostorima bivše Jugoslavije, potpukovnik Ilić je učestvovao u misijama u Iraku i Afganistanu, gde je odigrao presudnu ulogu u razvoju i osnivanju "Akademije službenika afganistanske nacionalne armije".

Uporedno s vojnim angažmanom nastavio je sa stručnim usavršavanjem, diplomirao na informacionim sistemima i završio kurs za štabne oficire. Krajem 2009. godine, imenovan je za zapovednika tima britanske vojske za obuku oficira Afganistanske nacionalne armije, gde je rukovodio stvaranjem novog komandnog kadra od oko 3.500 oficira i 15.000 podoficira.

Odlikovan je medaljom za hrabrost 1993. godine, ordenom za zasluge u službi 1999. godine, a 2006. godine kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije.

Potpukovnik Ilić je oženjen Engleskinjom Nikol sa kojom ima četiri kćerke i dvojicu sinova. Njegov brat je parohijski sveštenik Srpske pravoslavne crkve Svetog Jovana Krstitelja u Halifaksu u Zapadnom Jorkširu.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima kao oni kod katolika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojnik

    19. maj 2018 | 15:34

    Koje kosovske ikone?! To su ikone i relikvije Srpske Pravoslavne Crkve i Srpskog pravoslavnog naroda !!!! Kosovske?!

  • bole

    19. maj 2018 | 08:12

    Sve su to janicari, nemojmo se zavaravati nekim kao dobrim delom da bi sami sebe opravdali

  • Тодорић

    19. maj 2018 | 06:56

    Шта је бре, ово? Испада да је више Срба учествовало у рату Нато против Србије,него што их је било у војсци Србије...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA