≫ 

Statistika govora mržnje u Hrvatskoj: Jača nacionalizam, mladi "Za dom spremni", Srbi osuđeni na asimilaciju ili iseljenje

Već četvrtu godinu zaredom raste broj slučajeva govora mržnje i netolerancije, poziva na nasilje i istorijskog revizionizma, pri čemu su najčešće mete pripadnici manjina i ranjivih skupina, pre svega Srbi

  • 13

Da je ustaštvo u Hrvatskoj postao državni projekat, a da među mladima jača nacionalizam u obliku veličanja ustaškog režima, kao i da su Srbi glavna meta uvreda, pretnji, govora mržnje i nasilja koje je motivisano mržnjom, pokazao je izveštaj Saveta Evrope, ali i bilten Srpskog narodnog veća.

Titova jahta Galeb postaje muzej na vodi u Rijeci: Hrvati u ovaj projekat ulažu 5,4 miliona evra

Prema njemu, već četvrtu godinu zaredom raste broj slučajeva govora mržnje i netolerancije, poziva na nasilje i istorijskog revizionizma, pri čemu su najčešće mete pripadnici manjina i ranjivih skupina, pre svega Srbi.

Predstavljajući Bilten, njegova autorka Tamara Opačić navela je da su ranije zabeležena 393 događaja koji uključuju etničku netrpeljivost, reviziju i negiranje istporijskih događaja, kao i uvrede, pretnje, fizičke napade i govore mržnje usmerene protiv Srba u Hrvatskoj, za razliku od 2016. kad ih je bilo 331.

Foto: rtvbn.com

- Taj rast ipak nije toliko drastičan kao na prelazu iz 2015. u 2016. godinu, kad je iznosio 57 posto. To je bila posledica šovinističke predizborne kampanje Tomislava Karamarka i desnog krila HDZ-a, čije efekte osećamo do danas - rekla je ona za portalnovosti.com.

Pored sportskih stadiona na kojima je govor mržnje postao uobičajena pojava, dokazuje to i preko 35 hrvatskih gradova i mesta u kojima su uočeni grafiti s fašističkim, ustaškim simbolima, ali i oni kojima se direktno poziva na ubistvo Srba. Zabeleženo je 11 fizičkih napada, što je manje nego 2016. godine, kad ih je bilo 16, kao i 30 oskrnavljenih objekata u vlasništvu Srba i njihovih institucija, pre svega SPC-a.

Foto ilustracija: Shutterstock

- Opasno je da su elementi etničke netrpeljivosti i revizionizam i dalje prisutni u medijima i izjavama javnih osoba. Radi se o preko 50 izjava, mahom političkih funkcionera od najnižeg lokalnog nivoa, pa sve do vrha vlasti. Ranije su održana i 52 javna događaja s antisrpskim predznakom, od kojih je najmanje sedam organizirala proustaška Autohtona - Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca - rekla je i podsetila na aktivnosti udruženja "U ime porodice" Željke Markić, koja je pokušala da obustavi finansiranje nedeljnika Novosti i najavila antimanjinski referendum za koji se sada prikupljaju potpisi.

Kako je objasnila Tamara Opačić, upravo su nakon takvih događaja srpskim institucijama i njihovim predstavnicima pristizale pretnje i uvrede, konkretnije njih 107 u prethodnoj godini. Izrazila je strah da ni ove godine neće biti pozitivnog pomaka, ilustrijući to najnovijom referendumskom kampanjom.

Ona je upozorila i na negativne odluke Vlade, kao što je legalizacija korišćenja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u javnom prostoru.

Foto: Tanjug/foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Nina Čolović, autorka dela Biltena koji se odnosi na upotrebu tog pozdrava na društvenim mrežama, objasnila je da su na četiri Facebook-stranice, na kojima se taj ustaški pozdrav najčešće koristi, zabeležena takva 11.309 komentara.

- Pri tome ih je tek 849 ili 7,5 posto korisnika osudilo njihovu upotrebu ili se prema njima nije jasno odredilo. Najveći porast komentara sa ‘Za dom spremni’ primećen je u avgustu oko obeležavanja Oluje, i u septembru pre preseljenja spomen-ploče pripadnicima HOS-a iz Jasenovca u Novsku - rekla je i naglasila da se u 206 komentara ZDS pojavljuje zajedno s rečima ‘Oluja’ ili ‘traktor’, što priziva progon i stradanje srpskog civilnog stanovništva 1995.

- Među pretnjama nasiljem Srbima, Jevrejima, Romima, muslimanima i izbeglicama 10.8 posto komentara sadrži neku varijaciju pojmova ‘Srbi’, ‘Pupovac’ ili ‘Bilten’ u negativnom smislu - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Profimedia

Linta je ranije za Tanjug istakao da se iz izveštaja nedvosmisleno vidi da vlast u Hrvatskoj retko osuđuje govor mržnje i da pravosuđe i policija ne primjenjuju i onako blage zakonske odredbe protiv govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom.

- U Hrvatskoj je postalo sasvim uobičajno od devedesetih godina crtanje grafita sa nacističkim i ustaškim simbolima i pisanje antisrpskih poruka, kao i nekažnjena upotreba ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'' - kazao je Linta i dodao da Hrvatska vodi politiku čiji je stvarni cilj da preostali Srbi izaberu jednu od dve opcije tj. ili asimilaciju ili iselenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    21. maj 2018 | 23:13

    Kad bih mogli da zauvek stavimo tacku na ovakav Primitivizam i da izgradimo Kineski zid da ceo srpski narod iselimo pa da vidimo da li ce biti mirni,, I znam i ubedena sam da nikada nece biti,,jer jednostavno nije Gospod nas podelio sasvim slucajno ,,, Nazalost doci ce utopija svima koji su hladni i bez srca ,,, Bogu ne treba diploma samo cista dusa i srce kada dodes na strasni sud,,,nadam se da ovakvi koji neprekidno na pravdi Boga napadaju Srbski narod bez obzira koja nacija molit cu se da nikada ama bas nikada ne dobiju milost Boziju,, Gospode Boze nas Ti koji sve vidis osvjetli nas svjetloscu Krsta Tvoga udalji od nas sve neciste sile,,,

  • zoro i prijatelji

    21. maj 2018 | 22:43

    Kad su cekicom u Vukovaru razbijali ploce sa cirilicom bili je u redu.Svaki posteni Hrvat ce se zasramiti.Jesteli videli snimak masa ljudi drzi coveka a on razbija plocu jad i beda za lijepu nasu

  • Дејан

    22. maj 2018 | 01:48

    Шта ће нама та еу са оваквим рвацком нацистима?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA