Vučić na temu azerbejdžanskih ulaganja: Gradiće hotele, kupovati naše banje i prijateljski braniti Kosovo od nezavisnosti (FOTO) (VIDEO)

Sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom razgovaralo se o tri važne stvari - o političkim temama, unapređenju ekonomskih odnosa i situaciji u svetu

  • 93

Verujem da iz prijateljske podrške i razgovora u Azerbejdžanu možemo da izvučemo značajnu dobit za našu zemlju, po pitanju podrške oko KiM, investicijama, bezviznog režima, kaže za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić sumirao utiske posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana: U fokusu razgovora bile su ove teme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom razgovarao o tri važne stvari - o političkim temama, unapređenju ekonomskih odnosa i situaciji u svetu.

Vučić je rekao da je, što se političkog dela tiče, bilo reči o međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti u odlučivanju i slobodarskom duhu naših naroda.

Oko toga je postignuta gotovo potpuna saglasnost, rekao je Vučić i dodao da je Alijevu zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže i da je na radnoj večeri zamolio Alijeva da za nekoliko dana u Beograd pošalje delegaciju, koja treba da istraži mogućnosti za azerbejdžanska ulaganja.

- Nikada ne prosite i ne molite, ali kada domaćin ponudi - tražite i želite da dovedete što više investitora... Alijev je rekao da će poslati svoju delegaciju. Da li će to biti izgradnja luksuznih hotela ili kupovina naših banja, mnogo toga stoji kao mogućnost gde bi mogli da investiraju - rekao je Vučić.

Zajednički su, dodao je, razmotrili i situaciju u svetu.

- Gledali smo šta nam je i kako činiti, kako da uradimo najbolje za naše građane u uslovima koji su vrlo teški, teško predvidivi i nestabilnost je reč za našu svakodnevnicu - kaže Vučić.

Ističe da su mogli mnogo toga da čuju jedan od drugoga i najavio da će tri najveća grada u Srbiji ubuduće imati dekorativna svetla, po uzoru na ona u Bakuu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Učinićemo mnogo više na privlačenju turista - rekao je Vučić i dodao da je dogovoren bezvizni režim sa  Azerbejdžanom.

Za nas će biti moguće da na njihovom aerodromu uđemo bez ikakvih formalnosti, naveo je Vučić i dodao da su se u Azerbejdžanu iznenadili činjenicom da su Turci najbrojniji turisti u Srbiji.

Možemo da očekujemo značajnu podršku po pitanju KiM

Predsednik Srbije je istakao da je u Bakuu iskazana prijateljska podrška našoj zemlji.

Razgovori su bili prijatni i verujem da iz toga možemo da izvučemo i značajnu korist i dobit za našu Srbiju, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Govoreći o podršci po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, Vučić je rekao da ne mora ni da govori koliki značaj to ima za našu zemlju.

- Azejberdžan uživa ogroman ugled u muslimanskom svetu, jer ne pripada takozvanim blokovima muslimanskog bratstva i antimuslimanskog bratstva. Predsednik Alijev drži tu politiku saradnje i sa Turskom i Iranom, ali i sa arapskim zemljama koje su neretko u konfliktu sa njima – govorim i o Saudijskoj Arabiji, i o Emiratima, i mnogim drugim... Drži stalno trilateralne sastanke i trudi se da održi mir i stabilnost za ove ljude i mnogo toga je uradio i uspeo - rekao je Vučić.

Istakao je da je za nas to utoliko važnije.

- Podrška jedne takve zemlje znači i signal mnogim drugim muslmanskim zemljama da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava jer će se svakome posle toga obiti o glavu - kaže Vučić.

Video pogledajte ovde:

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragi

    22. maj 2018 | 06:16

    E naše sreće. Da nam Azeri grade puteve. Nama koji smo gradili po celom svetu. Srećni smo kad radimo kao podizvodjaci kod nekih gde smo nekada mi izvodili inženjerske projekte. Sad tim istima možemo da dovozimo samo šoder. Sramota me je u kojoj državi živim. Deco paljba u svet. Bezite što pre i što dalje odavde.

  • miloš

    21. maj 2018 | 23:18

    Primer dobre saradnje,i pokazatelj dobrog vođenja države.Do pre par godina su nas svi obilazili kao kiša oko Kragujevca.

  • jovana

    21. maj 2018 | 23:39

    Svaka vrsta podrske bilo politicka bilo ekonomska za Srbiju je dobrodosla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA