≫ 

Oko nas su kružili borbeni avioni, nisu nas obavestili zašto: Dačić o misteriji na nebu iznad Švajcarske

Znam da to nije bio deo protokola, rekao je šef srpske diplomatije

  • 26

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkrio je jedan detalj sa nedavnog puta, kada se vraćao iz Francuske. Naime, nenajavljeno, oko aviona u kome se nalazio kružili su švajcarski vojni avioni. Nisu nas obavestili o tome, znam da nije deo protokola jer nije najavljeno, pa je ostala misterija otkud oni tu pored našeg državnog aviona – rekao je Dačić, u emisiji "Ćirilica".

Premijerka oštro odgovorila: EU je naš strateški cilj, a Vulin ima pravo na svoje lično mišljenje

Dačić se emisiji osvrnuo i na drugi neprijatni događaj na frankufurtskom aerodromu, kada je trebalo da leti za SAD.

- Već sam govorio o situaciji sa frankfurtskog aerodroma na putu za Ameriku i njihovo maltretiranje, koje verujem nije bilo slučajno. Mislim da treba uvesti recipročne mere, kako oni nas dočekuju tako i mi njih. Ali nažalost desilo se da je kolega iz Kenije, naše prijateljske zemlje, imao neprijatnost na aerodromu, dok se ovi iz Amerike i drugih zemalja ponašaju kao da su plave krvi - kazao je šef srpske diplomatije.

Printskrin: TV Happy

On je preneo i detalje sa nedavne sednice Sveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

- Albancima sve smeta u vezi s međunarodnom zajednicom, jer misle da je posao oko nezavisnosti gotov. Tako su protiv UNMIK-a, protiv sednica SB UN na svaka tri meseca kao i da ne budu otvorene za javnost itd... Za nas je to veoma važno i protivno interesima Srbije. Nedavno je Britanac u UN rekao kako je srećan što je nedavno proslavljeno 10 nezavisnosti Kosova, a ja sam se javio za reč i poručio mu: Nadam se da ste srećni i što smo nedavno proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa. Slično sam poručio Amerikancima, Rusima i drugima rekavši da ne zaborave koliko dugo sarađujemo - istakao je Dačić.

Printskrin: TV Happy

Napomenuo je da je neophodno lobirati za srpsku stvar u međunarodnoj zajednici.

- Rekao sam Vučiću da je greška što nemamo nekoga da lobira za nas. Pa to je u Americi normalna stvar. Treba nam neko u Trampovoj administraciji. Nema tajni, mi znamo kako su koje zemlje glasale u kom telu i ko za koga lobira. Ma moraju da znaju da nisu oni za Kosovo nego protiv nas. Šta Stejt department zanima ko će kako da glasa u UNESKO? To sam i njima rekao i neki me ne vole zbog toga, ali briga me, zanima me da li će me narod voleti - rekao je Dačić.

Neizbežno pitanje ticalo se novih sukoba na relaciji Srbija-Hrvatska.

- Pa ja Hrvatima kažem ono što svi znaju, što su istorijske činjenice, a ne šta ja mislim. Pa Hitler je već bio mrtav a oni su se i dalje borili. Oni su nemačku vojsku dočekali cvećem, a mi? Da budem jasan - nisam ja protiv Hrvata nego protiv ustaša. Isto sam govorio i po pitanju rehabilitacije Milana Nedića - kazao je Dačić.

Printskrin: TV Happy

On je prokomentarisao i to što Srbija i dalje plaća dugove Kosova:

Ti kreditori smatraju da smo mi ti koji treba da plaćamo dugove jer govorimo kako je to deo naše teritorije.

Na konstataciju novinara da je je teško poverovati kao su nekadašnji saveznici postali naši protivnici, Dačić kaže ne može da nađe vezu Amerike i Engleske sa antisrpskim interesima.

- Jasno mi je za Nemačku i Austriju, prvi su svojevremeno priznali Sloveniju i Hrvatsku. Verovatno smo krivi što ih nismo ubedili da smo na istoj strani, možda je to deo našeg mentaliteta. Neodlučnost međunarodne zajednice pri raspadu SFRJ je mnogo uticala na to. Dozvolili su da pojedinci odmah priznaju nezavisnost nekih bivših republika - napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Printskrin: TV Happy

Dačić je otkrio koliko je težak bio početak pregovora sa prištinskim vlastima:

- Vučić i ja smo iskreno pristupili pregovorima u Briselu verujući u međunarodne institucije. Pet godina kasnije izigrano je naše poverenje i nije ispunjeno mnogo toga sa druge strane. Zapadne sile su gluvoneme za naše probleme na Kosovu, te misle da ćemo pristati na sve kako bi ušli u EU. Oni ne znaju da u srpskom narodu "sutra" znači nikad!

Pogledajte i VIDEO: Dačić oštro odbrusio Čitaku

(Telegraf.rs/Happy TV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M.

    21. maj 2018 | 23:32

    Bravo Dačicu! I ovaj put na najjasniji način predstavljaš narodu našu poziciju u svetu. Nije ti lako da to izdržiš i braniš interese države i naroda. A ti to radiš stvarno dobro. Stalno nam postavljaju nove uslove da bi smo se pridružili Evropskoj porodici. Pa neka nam jedamput kažu napišu šta su uslovi i podvuku crtu.

  • Milomir

    22. maj 2018 | 08:29

    Najbitnije je da imamo heppy televiziju da gradjani gledaju danju nocu parove i zadrugu a to je neki rezirao samo da bi skrenuo pogled gradjana u drugom smeru .

  • Boban

    22. maj 2018 | 05:59

    Koliko god vi njima dali bombastične argumente, uvek će se oni prema nama ponašati kao prema ljudima trećeg reda i ponizavati nas. Moze im se jer su jači, a drugi im se ulizuju i tako bolje prolaze. Politika je k...va, bila i biće. Tu pravde nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA