≫ 

Vlasti u Prištini planiraju da odseku sever Kosova: Albanci udaraju na Brnjak i Jarinje

Ovim bi, kako navode mediji, simbolično potvrdili "suverenitet" lažne države, pišu današnje

Vlasti u Prištini, uz pomoć saveznika iz NATO-a, uveliko pripremaju operaciju nasilnog preuzimanja administrativnih prelaza na severu Kosova i Metohije, Jarinja i Brnjaka, kako bi time simbolično potvrdile "suverenitet" lažne države, pišu današnje "Večernje novosti".

Haradinaj u Vatikanu traži da Sveta stolica prizna nezavisnost Kosova (FOTO)

Prema informacijama lista, u ovaj plan uključeni su najviši zvaničnici takozvanog Kosova, a upad na Jarinje i Brnjak operativno se razrađuje i u američkoj bazi Bondstil.

Izvori "Novosti" prenose da je cilj akcije koju bi vodile Kosovske bezbednosne snage da se proizvede psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine, odnosno utisak da su odsečeni od centralne Srbije.

Ova opasna ideja mogla bi da se sprovede uz prećutnu saglasnost misije Euleks, navode "Novosti", čiji izvori tvrde i da su Albanci naručili 12.000 komada lakog raketnog bacača "armbrust", zbog mogućeg odgovora Beograda.

Foto: Profimedia/AFP

Reč je o oružju jednostavnom za korišćenje, koje može da dejstvuje u svim pozicijama. Projektil može da ispali vojnik i iz ležećeg i iz klečećeg stava. Može da se koristi i iz zatvorenih prostorija, ne emituje plamen i dim i proizvodi relativno tihu eksploziju gasova. Borbeni položaj strelca teško se otkriva, što je prednost u uslovima urbanog ratovanja.

Međunarodna zajednica, prema pisanju prištinskih medija, upozorila je Prištinu da transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne treba da izvede bez glasa Srba, što znači da bi taj proces morao da se izvede usvajanjem ustavnih amandmana.

S druge strane, Haradinaj pokušava da sklopi diplomatsko partnerstvo sa državom Vatikana.  On je posle sastanka sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinijem izjavio da je od Svete stolice tražio da prizna kosovsku nezavisnost.

VIDEO ROSU na Jarinju, napetost na Kosovu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    23. maj 2018 | 13:15

    Znaci da Albanci svesno spremaju da izazovu probleme na KiM.

  • Maja

    23. maj 2018 | 13:18

    To se nikako nece desiti.

  • Stojan

    23. maj 2018 | 12:54

    Videćemo kako će biti, oni prvo želeše etnički čisto Kosovo, a sada sve više pristaju i na dijalog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA