≫ 

Pobeda! Međunarodne organizacije stopirale radove u zoni manastira Visoki Dečani

- Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze -objavila je sinoć na Tviteru Eparhija Raško-prizrenska SPC

  • 44

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u subotu, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze -objavila je sinoć na Tviteru Eparhija Raško-prizrenska SPC, dodajući da je teška mašinerija navodno povučena.

Srpska lista osudila ugrožavanje Visokih Dečana, Ministarstvo kulture i informisanja traži hitnu reakciju međunarodnih institucija

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije juče, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Visoki Dečani. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Misija OEBS na Kosovu sa zabrinutosću je pratila nelegalne radove na putu, koji traju od prekjuče u Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i pozdravljamo odluku od ovog popodneva da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je pozdravio odluku od subote popodne da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone.

OEBS podseća da se svi radovi unutar Specijalne zaštićene zone moraju ugovoriti kroz Savet za implementaciju i posmatranje.

- Pozivamo sve strane da potraže međusobno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama - navodi se na stranici OEBS-a na Fejsbuku.

Foto: Telegraf

Takođe, episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio je predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Video pogledajte ovde:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doxa

    27. maj 2018 | 15:18

    Šiptari su lažljivi, lukavi, bezobrazni, i sigurno neće stati u ostvarenju svojih pokvarenih ciljeva.

  • Sasa

    27. maj 2018 | 10:48

    Bio bi presedan i nevidjeni skandal da nisu reagovali.

  • Dada

    27. maj 2018 | 13:13

    Bravo za ovu brzu reakciju. Ne znam kako pojedincima da zarad licnih interesa unostavaju nesto staro vekovima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA