≫ 

Protesti u centru grada zbog festivala "Mirdita, dobar dan": Pristalice DSS-a i Dveri se okupile ispred Doma omladine (FOTO)

Oni su organizovali izložbu slika na kojima je prikazana srpska kulturna baština na KiM, koju, kako kažu, ugrožavaju Albanci

  • 48

Predstavnici omladine Srpskog pokreta Dveri i omladine DSS danas su održali zajednički performans "Mirdita, laku noć" kako bi, kažu, iskazali nezadovoljstvo zbog festivala "Mirdita, dobar dan" čije je otvaranje zakazano za sutra.

14. juna ostvariće se ono što moćnici na Kosovu priželjkuju godinama

Oni su ispred Doma omladine organizovali izložbu slika na kojima je prikazana srpska kulturna baština na KiM, koju, kako kažu, ugrožavaju Albanci.

Kako su rekli, perfomansom i deljenjem letaka građanima želeli su da ukažu na to da festival koji sutra počinje predstavlja Kosovo kao nezavisnu državu što je, ističu, protivustavno.

Navode da ne žele nikakvu nasilnu akciju protiv festivala čiji je, inače, cilj predstavljanje moderne kosovske umetničke scene.

Jelena Vujanović iz omladine Dveri i predsednik omladine DSS Zdravko Veselinov-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Čuli smo da su najavljavani za sutra neki neredi i prekidi, to nije politika DSS i Dveri - rekao je novinarima predsednik omladine DSS-a Zdravko Veselinov i naveo da su zbog simbolike performans izveli u isto vreme kada će sutra biti otvoren festival "Mirdita, dobar dan".

Zatražio je zabranu rada Inicijative mladih za ljudska prava koji su jedan od organizatora četvorodnevnog festivala "Mirdita, dobar dan" jer, kaže, ta organizacija deluje protivustavno.

Veselinov je rekao da Albanci sa KiM svakodnevno pokazuju kako promovišu svoju kulturu - od 90-tih, preko pogroma Srba 2004. godine, pa sve do događa od juče kod Kline kada su napadnuti Srbi u selu Petrič koji su došli na obeležavanje seoske slave.

- Albanci time pokazuju kako se na njihovom jeziku kaže dobar dan - navodi Veselinov.

Jelena Vujanović iz omladine Dveri kaže da su perfomansom i deljenjem letaka građanima želeli da ukažu na to da festival koji se sutra počinje predstavlja Kosovo kao nezavisnu državu što je, kaže, protivustavno.

Jelena Vujanović iz omladine Dveri i predsednik omladine DSS Zdravko Veselinov-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pozvala je državu da zato reaguje i navela da "dok god država Srbija nije priznala Kosovo ne može da se organizuje u državi Srbiji, u Beograd bilo šta što govori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

Istakla je da je poruka današnjeg performansa da treba zaštiti srpsku kulturnu baštinu na KiM.

Festival "Mirdita, dobar dan!" zvanično će biti otvoren 30. maja projekcijom filma "Martesa" (Brak), reditelja Blerta Zeqiri u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala "Mirdita, dobar dan" je da se susretima predstavnika dve društvene i kulturne zajednice podstaknu promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Srpska radikalna stranka je ranije najavila da će sprečiti održavanje te manifestacije, zbog toga što promoviše nezavisnost Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMS

    29. maj 2018 | 23:43

    Ma koja merdita, koji bakraci?! Posle svih tih monstruoznih zlocina, paljenja nasih crkava, vadjenje organa nasoj deci, svakodnevnog kamenovanja... vi sirite bratstvo i jedinstvo?!?! Pa zar ponovo sa tom divljom hordom, zlocincima, koljacima, arnautima????!!!!! Neka nam je Bog u pomoci!!!

  • boro

    29. maj 2018 | 22:53

    Neki baš vole proteste

  • mala

    30. maj 2018 | 09:09

    Sta bi drugo i radili, nemaju pametnija posla sem da se okupljaju i protestuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA