≫ 

Kakve veze imaju Andrić, Guči i srpska diplomatija: Dačić predstavio kapu koja krije neverovatnu istorijsku priču (VIDEO) (FOTO)

Akcenat je stavljen na kapu, istu onu koju viđamo na fotografijama Ive Andrića u ulozi opunomoćenog ministra i poslanika Kraljevine Jugoslavije u Berlinu

  • 1

Na Dan srpske diplomatije, koji je svečano obeležen juče, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokazao je deo nekadašnje uniforme naših diplomata iz perioda Kraljevine Jugoslavije i tom prilikom otkrio nekoliko zanimljivih detalja koji su manje poznati domaćoj javnosti.

Akcenat je stavljen na kapu, istu onu koju viđamo na fotografijama Ive Andrića u ulozi opunomoćenog ministra i poslanika Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. I ne samo da je nosio kapu, Andrić je na još jedan način povezan sa ovim komadom tkanine.

Zašto je po Dačiću podela najbolje rešenje za Kosovo: Ja to govorim desetak godina

Naime, prva naša školovana kostimografkinja i jedina supruga našeg jedinog nobelovca Ive Andrića, Milica Babić, kreirala je neke od prvih diplomatskih uniformi u vreme pre Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Kao što znate, sve diplote su bile dužne da nose diplomatske uniforme. Neke od prvih diplomatskih uniformi sačinila je Milica Babić, supruga nobelovca Ive Andrića. A izrađivao ih je, između ostalih, i Guči. Verujte mi na reč da piše Guči - rekao je Dačić prilikom svog jučerašnjeg govora pred brojnim ambasadorima, među kojima su bili i ambasadori Ruske Federacije, SAD, Francuske, Nemačke i drugima.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Milica i Ivo venčali su se 27. decembra 1958- godine, nakon što je njen prvi suprug Nenad Jovanović, inače takođe diplomata u Berlinu, preminuo godinu dana ranije. Za Andrića je ona i tada bila večita inspiracija i ljubav, doduše, zabranjena.

Printskrin: RTS

Milica je rođena u Bosanskom Šamcu, posle male mature završila je Školu primenjene umetnosti Austrijskog muzeja za umetnost i industriju u Beču. Nakon specijalizacije za pozorišni i modni kostim, vratila se u Beograd 1931. godine, gde je radila kao kostimograf Narodnog pozorišta. Ubrzo je postavljena za prvog predavača na predmetu Istorija kostima i perike u tek osnovanoj Glumačkoj školi Narodnog pozorišta. Posle udaje za Jovanovića, u Nemačkoj je radila kao modni dopisnik Politike, a nakon rata sarađivala je sa pozorištima u Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Banjaluci, Ljubljani, Dubrovniku... Umrla je u Herceg Novom 24. marta 1968. godine, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA