Radikalima Jojiću i Radeti sudiće se u Srbiji: Odluka Haškog tribunala

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja

  • 3

Međunarodni sud u Hagu odlučio je da ustupi Srbiji proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, saopšteno je danas iz Haga.

Šta je Meho Omerović prećutao: Gojković o detaljima iz policijskog izveštaja

Odluku da se Jojiću i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo je Ajdin Akaj, sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Sudija Akaj ponovo je, u ime Mehanizma, izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. Istovremeno, povučen je nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, medjutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Tužiteljka Dajana Elis (Diana Ellis) oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    13. jun 2018 | 14:56

    Taciju i Haradinaju treba da se sudi u Srbiji. Da su ovo dvoje ljudi ubijali, pa da razumem, ali ovo je sprdnja, ne sa pravosudjem, usudicu se da primetim i sa srpskim narodom.

  • AG

    13. jun 2018 | 13:55

    Da li je to ispit za pravosuđe Srbije ?

  • Željko

    13. jun 2018 | 16:44

    Ključni problem za licemere iz haga, a kad će suđenje jatacima deda miloju i baba živki.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA