≫ 

Tači pokušava knjigom da "opere" svoje zločine: Švajcarci provalili Zmijin plan

NCC piše da je Tači u knjizi, koju su pisali britanski autori, prikazan kao "super star"

  • 75

Švajcarski dnevnik Noje Cirher Cajtung žestoko je optužio predsedika privremenihh kosovskih institucija, Hašima Tačija, kome je nadimak "Zmija", da je biografska knjiga, koju je nedavno promovisao po svetskim centrima, napisana zbog njegovog straha od Specijalnog suda koji treba da sudi pripadnicima tzv. OVK za ratne zločine počinjene tokom rata na KiM.

Brat Bedžeta Pacolija nasrnuo na kosovskog policajca srpske nacionalnosti: Grebao ga i tražio da mu se obraća na albanskom

Švajcarski dnevnik navodi i da je namera Tačija da sa ovom knjigom poboljša svoj, inače, veoma narušen imidž, te da sve to ima veze sa "strašnim optužbama" Specijalnog suda sa kojima bi se bivši komandant OVK mogao suočiti

NCC piše da je Tači u knjizi, koju su pisali britanski autori, prikazan kao "super star", jer političari koji knjigom žele da poboljšaju svoj imidž uglavnom za to imaju tri razloga među kojima je i da autori, koje odabere za jednu prikladnu cenu, pišu samo ono što on želi, prenela je prištinska GazetaExpreš.

Prištinski dnevnik navodi da je to idealno spasonosno rešenje za političara koji imaju narušeni imidž, uključujući i Tačija, inače, bivšeg gerilca i komandanta OVK, koji je, kako se navodi, do guše umešan u neke događaje.

Expreš piše da bi Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK mogao da optuži Tačija, koji je, kako se navodi, doduše takvu mogućnost uvek negirao.

Napominje se i da je on uvek negirao i optužbe da je potpisivao ugovore vredne milione evra tokom poslednjih godina sa firmama za lobiranje u SAD i Engleskoj.

Opisujući korice knjige, Express piše da je Tači na njima sada prosedi 50-godišnjak sa osmehom kakve imaju zvezde igranih filmova, a i naslov je, kažu, pohvalan: „Nova država, moderni državnik“.

Napominju da su autori knjige o Tačiju dva britanska novinara koji nisu imali nikakve veze sa događajima na Kosovu ili regionu, niti su o njima izveštavali.

Dodaje se da se u knjizi Tači poredi sa Čerčilom, Mandelom i Džordžom Vašingtonom, što je, kažu, izazvalo debatu među novinarima koji autore optužuju da su "izvrtanjem činjenica ispleli legendu".

Sve to je podstaklo deo opozicije da zatraži parlamentarnu istragu u vezi sa knjigom o Tačiju s ciljem da se razjasni da li ju je platio novcem poreskih obveznika.

Napominje se, međutim, da na nedavnoj promociji knjige u Beču, niko od novinara nije postavio ovo pitanje.

Diplomate u penziji su podržale svog prijatelja. Umesto kritičke diskusije, bilo je pohvala i od strane domaćina, direktora bečke Diplomatske akademije. Kosovarima koji žive van države. Davani su autogrami i pravljeni ''selfiji'' s predsednikom, koji se smešio sa korica knjige.

Tu scenu su prenosile četiri televizije sa Kosova, gde, kako se navodi, inače, nije moguće kupiti tu knjigu.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci kamenuju Srbe tokom slave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    13. jun 2018 | 16:59

    Britanci pisali Tačiju biografiju. Jadno. I Britanci treba da znaju, da se krv ne spira ničim, po najmanje mastilom. Krvave su ruke Tačiju i smrde nečovještvom.

  • Toma

    13. jun 2018 | 16:33

    Misli da su svi praznoglavi, kao on.

  • Rajko

    13. jun 2018 | 16:22

    Moze Tači da pere svoju biografiju koliko hoce,ali svoj zaprljani obraz nece moci da opere nikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA