≫ 

Brnabić na forumu "Evropa Vahau": Srbija je pouzdan partner EU u borbi protiv ilegalnih migracija (FOTO)

Forum je otvorio austrijski kancelar, Sebastijan Kurc

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić govorila je danas na Forumu ”Evropa Vahau”, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje EU: Kurc očekuje napredak u pristupnim pregovorima Srbije

Pored premijerke Brnabić, na panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore, Andrej Plenković i Duško Marković, i zamenik izvršnog direktora

Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner. Forum je otvorio austrijski kancelar, Sebastijan Kurc.

Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, rekla je predsednica Vlade. Ona je istakla da je

obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.

- Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU – „Evropa koja štiti“, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija - naglasila je Brnabić.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

- Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja - rekla je predsednica Vlade. Brnabić je posebno naglasila da je u tome „ponosna na

Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti. Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u 43 škole u Srbiji - naglasila je ona.

Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39

krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

Kada govorimo o zakonskom okviru, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.

- Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama - rekla je Brnabić u svom govoru.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

U okviru regionalne saradnje, uspostavili smo mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom,

Rumunijom, Republikom Makedonijom, Republikom Bugarskom. Uskoro očekujemo i otpočinjanje rada mešovitih patrola i sa Republikom Hrvatskom.

Brnabić je rekla da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti.

- Vlada i građani Srbije pokazali su tu humanost na najbolji način u odnosu prema izbeglicama - istakla je premijerka. U jeku migrantske krize, Srbija je bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata i pokazala je da je zemlja otvorenih građana koji su pokazali visok stepen empatije sa migantima.

Foto: Vlada RS

Predsednica Vlade je rekla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rešava zajednički jer to nije problem samo jedne države ili jednog regiona. Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje.

Brnabić je zaključila da su regionalna saradnja i jačanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za razvoj Zapadnog Balkana i da Vlada Srbije ostaje posvećena

tim prioritetima.

Forum Evropa Vahau ove godine održava se pod sloganom „Radeći manje, a efikasnije!“ („Doing less more efficiently!“). Cilj je da se razmotre aktuelni politički,

bezbednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.

Tokom razgovora austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i predsednice Vlade Ane Brnabić zaključeno je da su bilateralni odnosi Srbije i Austrije na veoma visokom nivou.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

- Podrška Austrije u procesu evropskih integracija izuzetno je važna za Srbiju - naglasila je Brnabići dodala da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

- Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU - istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade rekla je da je Srbija posvećena jačanju mira i stabilnosti i daljem intenziviranju regionalne saradnje.

- Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu - ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih - istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/AP

Ona je navela da je Srbija, takođe, zahvalna Austriji na doprinosu stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz učešće u misijama KFOR i EULEKS.

Brnabić i Kurc razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim pitanjima u vezi sa migracijama.

Premijerka je istakla da su za Srbiju važne nove austrijske investicije, posebno u infrastrukturi, modernizaciji industrije, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Prošle godine robna razmena iznosila je 997,8 miliona evra, a austrijska ulaganja 251,3 miliona evra.

U 2017. godini Austrija je bila drugi najveći investitor u srpsku privredu. Austrija je takođe važan partner i u projektima zaštite životne sredine i poljoprivrede, posebno u oblastima tretmana otpada i otpadnih voda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA