Zašto Srbija otvara samo dva nova poglavlja u pregovorima sa EU?

Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke probleme u EU, kaže resorna ministarka

  • 79

Poglavlja otvaramo nekad brže i više, nekad sporije i manje, ali dinamika postoji, a do kraja juna otvorićemo najverovatnije dva - 33 (budžetske i finansijske odredbe) i 13 (ribarstvo), rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović upitana da li Srbija treba da bude nezadovoljna zato što se najavljuje samo dva nova poglavlja u junu, a Vlada Srbije kaže da je Srbija spremna za pet poglavlja.

Sloboda putovanja, studiranja i rada, ali gubitak nacionalnog identiteta: Šta za Srbe predstavlja ulazak u Evropsku uniju?

- Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke probleme u EU. Smatram da je EU trenutno u fazi preispitivanja sopstvenih problema, pa se proces proširenja ne nalazi visoko na listi prioriteta i tu vidim razlog nešto smanjene dinamike - rekla je ministarka za današnje "Novosti".

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ona je naglasila da je važno da se poglavlja otvaraju i da Srbija radi na novim, da bude spremna kada se prilike poboljšaju.

- Strpljenje, odgovorna rešenost i upornost, ne pokazivanje frustracija u procesu integracija, moji su principi, pa i onda kad stvari nisu idealne. To zahteva pozicija ministra za evropske integracije i time se rukovodim - rekla je Joksimovićeva.

Visoki izvor iz Saveta Evrope za "Novosti" tvrdi da bi bilo mnogo da se u ovom trenutku, odjednom, otvori pet poglavlja.

- Države članice ne žele da se prebrzo napreduje u iščekivanju najavljene reforme EU. Zato su neke najskeptičnije zemlje smatrale da treba "spustiti loptu" i ne žuriti previše - rekao je neimenovani sagovornik "Novosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    18. jun 2018 | 13:37

    Verovatno da bi nas pokušali ponovo ucenjivati sa krajnje neprimerenim i neopravdanim zahtevima, pre svega u vezi situacije sa KiM!

  • meroving

    18. jun 2018 | 11:17

    Mi jesmo spremni,ali politicki razlozi Brisela su sasvim drugaciji.

  • Boško

    18. jun 2018 | 10:35

    Ceo taj proces nije ni malo jednostavan. Mislim da treba polako i staloženo i sve dolazi na svoje mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA