DS u blokadi: Bez kvoruma na Glavnom odboru, nisu mogli da izaberu organe stranke

Lutovac, međutim, kaže da izbor novog predsednika Izvršnog odbora nije bio ni planiran

  • 40

Na prvoj sednici Glavnog odbora DS od kada je izabran za predsednika stranke, Zoran Lutovac nije imao kvorum zbog čega nije izabran Izvršni odbor.

Demokrate formiraju opozicioni blok: DS sa Đilasom ulazi u formiranje Saveza za Srbiju

Lutovac, međutim, za Tanjug kaže da izbor novog predsednika Izvršnog odbora nije bio ni planiran.

Na dnevnom redu sednice GO DS bile su tri tačke - predlog odluke o učešću u formiranju opozicionog saveza, izbor organa DS i kao treće, pitanja i predlozi, a Lutovac navodi da je kvoruma bilo, da je Saša Paunović izbran za zamenika predsednika DS, a da izbor novog predsednika Izvršnog odbora nije bio planiran.

Kako Blic prenosi da je nakon što je izglasana prva tačka o ulasku u formiranje opozicionog saveza, "takođe bez kvoruma", Lutovac odlučio da ostale tačke skine sa dnevnog reda, da bi izbegao neprijatnost da neko od prisutnih traži da se prebroje prisutni.

Sednica GO DS - Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kako navodi list, Lutovac je imao nameru da Izvršni odbor bira lično bez konsultacija sa odborima u Vojvodini, Srbiji i Beogradu i nije hteo da odustane iako su mu pojedini funkcioneri danima unazad najavljivali da neće glasati za njegov predlog ili da će ga bojkotovati.

Lutovac za Tanjug kaže da su navodi da ni za prvu tačku dnevnog reda nije bilo kvoruma besmisleni, te dodaje "da kažu i da je zemlja ravna ploča".

- Bilo je kvoruma. Sve što je bilo na dnevnom redu je razmotreno i sve je bilo regularno - tvrdi Lutovac i dodaje da je sednica GO DS trajala oko dva sata.

Mediji prenose da zbog nedostatka kvoruma nije mogla da bude konstatovana ostavka altuelnog predsednika Izvršnog odbora Radoslava Milojičića zbog čega će on i postojeći izvršni odbor nastaviti da obavljaju posao koji su radili i do sada, sve dok Lutovac ne obezbedi kvorum ili ne popusti pred većinom i prihvati njihove predloge za članove pomenutog tela.

Lutovac i Paunović - Foto: Tanjug/Tanja Valić

Milojičić za Tanjug kaže da je najvažnija odluka da se uđe u savez i široku koaliciju, a upitan što se nije birao novi Izvršni odbor navodi da to ne zna i da to nije pitanje za njega.

Mediji pišu, pozivajući se na izvor iz vrha DS da se nikada nije dogodilo da predsednik sam bira Izvršni odbor.

- To ni Tadić nije radio u vreme najveće moći. Ne radi se to na osnovu simpatije, već na osnovu rada, rezultata... Zato je DS drugačija od ostalih stranaka - naveo je izvor lista iz vrha stranke koji je preneo da se nikada u istoriji nije dogodilo da na prvoj sednici Glavnog odbora posle izbora novog predsednika, nema kvoruma.

- Sve je izgledalo tužno. Sednica je trajala sat vremena i samo tri govornika su bila. Ranijih godina godina bilo je po 20 govornika, a sednice su trajale četiri sata, nekad i više - kaže taj izvor.

Posle sednice GO, DS je uputio saopštenje u kome se ne pominje druga tačka dnevnog reda - izbor organa stranke.

- Glavni odbor DS doneo odluku o učešću u formiranju opozicionog saveza. Zoran Lutovac je članovima GO rekao da će DS biti jedan od osnivača i članova Saveza i da saradnja sa drugim opozicionim strankama nije stvar izbora nego stvar nužnosti - piše u saopštenju.

Lutovac je, navodi se u saopštenju DS, istakao da je zadatak Saveza da probudi nadu, izvuče građane iz apatije i da pokaže da je spreman da radi za opšte dobro.

(Telegraf.rs/Blic/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danica

    18. jun 2018 | 12:28

    Nikako da se organizuju sta ce i kako ce, videcemo hoce li biti nesto od tog Saveza

  • keli

    18. jun 2018 | 11:34

    Pa svima je jasno da Lutovac hoce da preda stranku Djilasu.

  • Toma

    18. jun 2018 | 11:44

    Od njih odavno nema ništa, niti će biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA