≫ 

Delegacija Prištine u Briselu: Packe ili konsultacije? Evo šta kažu analitičari

U Briselu se navodi i očekivanje da će se u naredne dve nedelje, do kraja juna, održati nova runda tehničkih, ali i razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija

  • 1

Delegacija Prištine danas boravi u Briselu radi razmene stavova povodom dijaloga sa Beogradom, a analitičari smatraju da je to signal da Brisel nije zadovoljan ponašanjem Prištine.

U Briselu traže novi termin za nastavak dijaloga: Vučić i Tači do kraja juna za istim stolom

Sagovornici TV Pink kažu da je povod konsultacija u Briselu to što u formiranju Zajednice srpskih opština, glavne tačke Briselskog sporazuma, Albanci nisu mnogo odmakli.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Brisel sada očigledno želi da se proces nastavi, da se ostvari nekakav napredak, ali vidi da je problem u Albancima.

Printskrin: Telegraf

- Ja bih više tako tumačio ovu posetu albanske delegacije Briselu, kao pokazivanje nezdovoljstva Brisela ponašanjem Albanaca - rekao je Drecun za Pink.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović navodi da se u Briselu prevashodno traži presek stanja u odnosu na ono što je dogovoreno i ono što treba da bude implementirano.

- Čini se da je ZSO prevashodno tema vezana za dalji nastavak pregovračkog procesa Beograda i Prištine - rekla je Joksimović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tek će se, kaže Joksimović, videti koliko će ostati potencijala s ozbirom da prištinska strana treba da ispuni ono što je za srpsku stranu u ovom trenutku najvažnije, a to je pitanje ZSO, te da je avgust nekakav okvirni rok.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose objašnjava da je reč o konsultacijama koje se organizuju kada dođe do nekih problema i nejasnoća.

Foto: Medija centar Beograd

- U ovom slučaju reč je o prištinskom odbijanju da prihvati ZSO kao obavezujući deo sporazuma. Mogerini, EU je preuzela obavezu u dogovoru s Beogradom 27. marta da ZSO mora biti prva tema i očišćena narednog susreta što je neka vrsta političko moralne obaveze i Mogerini, a Kosovo je dovelo to u pitanje", kaže Janjić.

Delagacija Prištine danas boravi u Briselu povodom "redovne razmene stavova u okviru dijaloga" sa Beogradom, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi Printskin: Youtube/KlanKosova

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Avni Arifi, najavio je da će prištinska delegacija 18. juna doputovati u Brisel i predstaviti aktivnosti i dostignuća prištinskih institucija na primeni Briselskog sporazuma.

Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je u pitanju bilateralni sastanak prištinske delegacije i posrednika EU, kome ne prisustvuje delegacija Beograda.

U Briselu se navodi i očekivanje da će se u naredne dve nedelje, do kraja juna, održati nova runda tehničkih, ali i razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

VIDEO Vučić: Pregovori pod okriljem EU

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA