U rukama 2.000 Srba diplomatski pasoš: Kao ambasadori putuju i Novak Đoković i patrijarh Irinej

Privilegovana putna isprava trebalo bi da bude korišćena samo prilikom službenih putovanja, a potom vraćena u depo, ali retki to čine

  • 1

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, diplomatski pasoš ima oko 2.000 ljudi, pišu "Večernje novosti".

Na privilegovanu putnu ispravu, uz koju se lakše prelaze granice, prema uredbi Vlade iz 2009. godine, pravo imaju predsednici države, vlade i parlamenta, Ustavnog i Vrhvnog suda, ministri, poslanici, guverner Narodne banke...

Slučaj "Omerović" i ko sve i zašto ima prava na diplomatski pasoš?

Ministarstvo spoljnih poslova odobrilo je da diplomatski pasoš, osim političara dobije i patijarh srpski Irinej, ali i drugi verski lideri, kao i sportisti Srbije, među kojima su teniseri Novak Ðoković i Jelena Janković, navodi list.

Gotovo svi poslanici imaju "ViP putne isprave", a među poslednjima, pasoš je dobio lider radikala Vojislav Šešelj, piše list.

- Poslanci imaju privatne i diplomatske pasoše. Prema pravilima, diplomatske pasoše bi trebalo da koriste samo prilikom službenih putovanja i da ih onda vraćaju u depo, što retki čine - rečeno je za "Novosti" u Skupštini Srbije, uz napomenu da su ta pravila ista za sve državne institucije.

I Đoković putuje sa diplomatskim pasošem Foto: Telegraf

Vlasnici posebnih putnih isprava ne moraju da vade vize za skoro sve evropske zemlje. Ovo pravilo ne važi za Veliku Britaniju. Dok se u Rusiju i Kinu može bez nalepnice, za SAD je potrebna viza, čak i za nosioce povlašćenih pasosa.

Isto važi i za Avganistan, Angolu, Australiju, Bangladeš, Bahrein, Belize, Ganu, Dominikansku Republiku, Kanadu, Maldive, Siriju...

Diplomatska isprava može da se koristi dok vlasniku traje mandat u instituciji, a onda mora da je vrati, piše list i dodaje da pravo na doživotno korišćenje diplomatskog pasoša imaju samo predsednici Republike, parlamenta i Vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    19. jun 2018 | 09:14

    Da nije previše za jednu malu zemlju i još nepravilna ,nezakonita upotreba,možda i nisam upravu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA