≫ 

Pre odlaska u Brisel, Tači je morao na jedan sastanak: Instrukcije pred susret sa Vučićem?

To što Tači bude rekao u nedelju, platforma koju bude predstavio, treba računati da je to platforma Kvinte za završnu fazu pregovora

  • 55

U nedelju će u Briselu doći do susreta predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Međutim, pre puta u evropsku prestonicu, Tači je u Prištini imao sa sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte. To je posebno indikativno, ako se zna da su se početkom prošlog meseca u Vašingtonu susreli politički direktori za Zapadni Balkan SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, uoči finalne faze dijaloga Beograda i Prištine.

Sandžak na udaru Zelene transverzale: Novi pritisci na Srbiju

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je u utorak dočekao ambasadora Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije te zamenika ambasadora Nemačke i šeficu Kancelarije Evropske unije (EU).

Obavestio je ambasadore da je primio poziv visoke predstavnice EU Federike Mogerini za novi sastanak u Briselu 24. juna.

Predstavnici država Kvinte su ponovo potvrdili podršku započinjanju poslednje faze dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa dve države.

- Kosovo je spremno za dijalog i za normalizovanje odnosa - rekao je Tači, navodi se u saopštenju.

Odmah za ovim susretom, kosovski predsednik je izašao pred novinare. On je uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa "Srbijom postigne dogovor oko granice", pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.

- Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova - rekao je Tači novinarima u Prištini.

Hašim Tači - Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Došlo je vreme, istakao je, za istorijski sporazum sa Srbijom, a cilj Prištine je da se u ovoj, "završnoj, finalnoj fazi", dođe do pravno obavezujućeg sporazuma za "obe strane".

- Uveren sam da je došlo vreme da se posle razgovora na jedan ili drugi način potpiše jedan istorijski sporazum između Kosova i Srbije, kojim će biti okončan bolan odnos stariji od 100 godina. Kosovo ne treba da se boji dijaloga, niti njegovog epiloga. Kao društvo imamo znanje, neophodnu organizaciju, preko pregovora i ispravnog puta za oslobođenje Kosova - rekao je Tači, prenela je Koha.

Stavljanje pitanje "granice" na sto, kao i stavljanje u prvi plan konačnog sporazuma, posle sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte posebno je indikativno.

- To je potpuno logično i ništa neobično. Ceo proces, od sastanka Kvinte u Vašingtonu, preuzeli su zapadni centri moći, koji žele da stvar završe. Zato je prirodno da se Tači konsultuje sa njima, odnosno da zajednički utvrđuju platformu za nastavak razgovora sa nama - kaže za Telegraf.rs, Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Prema njegovim rečima, Tači kao što je i do sada bio slučaj, ne nastupa sam.

- Kosovo ne deluje samostalno, zapadni centri moće vode celu operaciju. Ovo je samo dokaz da pregovori ulaze u završnu fazu i da će oni do kraja delovati usaglašeno, odnosno da će Tači nastupati usaglašeno sa Kvintom - napomenuo je Milivojević.

Zoran Milivojević - Foto: A. Nalbantjan

On podseća da već dva meseca traje pojačan pritisak na Srbiju u vezi finalne faze dijaloga i pravno-obavezujećeg sporazuma.

- Svi nam daju do znanja da se ulazi u završnu fazu, čiji deo treba da bude pravno-obavezujući sporazum, a da to treba da bude uvod u definitivno priznanje kosovske nezavisnosti, uz pristup Prištine Ujedinjenim nacijama - ukazao je Milivojević za naš portal i istakao:

- To što Tači bude rekao u nedelju, platforma koju bude predstavio, treba računati da je to platforma Kvinte za završnu fazu pregovora.

To što Tači govori jasno pokazuje da neki zamišljaju da će biti dovoljno da dovedu delegaciju Srbije i predsednika Vučića za sto u Briselu i da dobiju sve, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

- Ali, ne treba da računaju na to, jer se to neće dogoditi - rekao je Ðurić za Tanjug, na pitanje kako vidi Tačijevu izjavu uoči nastavka dijaloga, u nedelju, da će na pregovaračkom stolu biti i pitanje granica.

Marko Đurić - Foto: Marko Todorović

Ðurić dodaje da ovakve izjave jasno govore i o količini pritiska kome će Srbija i njen predsednik po ovom pitanju biti izloženi.

- Ali, mogu da vam kažem, i da će mogućnost da se nešto na taj način postigne biti upravo obrnuto proporcionalna količini pritiska koji se na predsednika Vučića po ovom pitanju vrši - kaže direktor Kancelarije.

Što se tiče Tačijeve priče da neće dati ni milimetar teritorije Kosova, uopšte ne razumem o čemu on govori, dodaje Ðurić, pošto, kako kaže, njegov, Tačijev, nije nijedan jedini milimetar teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

- Zbog očiglednog potpunog odsustva spremnosti Prištine za kompromis i ozbiljan razgovor, od predstojećih razgovora u Briselu ne očekujem ništa -  zaključio je Ðurić.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA