Da li EU Srbiji priprema svilen gajtan zbog kineskog "Puta svile": Stigao je odgovor iz Brisela

- Da li je integrisanje Srbije u "novi put svile" kompatibilan sa njihovim pristupanjem u EU? - pitala je članica Evropskog parlamenta

  • 9

Kina i Srbija su još 2009. godine potpisale sporazum o strateškom prijateljstvu, poput onih koje ova ekonomski moćna i politički uticajna država u svetu ima sa SAD i Rusijom. Međutim, saradnja i podrška Beograda kineskoj inicijativi "Jedan pojas - jedan put", koji "novom putu svile" otvara glavnu kapiju ka EU, trasom koja vodi od grčke luke Pirej do pruge Beograd-Budimpešta, očigledno je zasmetala ne samo MMF-u, već i Briselu.

Tesan sto za briselski dijalog: Ko sve ima interes da učestvuje u pregovorima Beograda i Prištine?

Tako je nedavno članica Evropskog parlamenta Dominik Bild postavila pitanje da li je Evropska komisija razmatrala ovaj projekat, koji pored infrastrurnih ulaganja uključuje i značajan uticaj u EU, te da li on predstavlja opasnost po evropske interese.

- Da li je integrisanje Srbije u "novi put svile" kompatibilan sa njihovim pristupanjem u EU? - pitala je nedavno članica EP pisanim putem evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Sličnu zabrinutost ranije je, početkom januara 2018,. godine izrazio i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom svoje posete Kini, ali i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard kada je učestvujući na ekonomskom forumu u Pekingu upozorila na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti 70-ak zemalja uključenih u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru kineske inicijative "novi put svile".

Dominik Bild Foto: Tviter

Sada je na ove spekulacije i spočitavanja Srbiji stavljena tačka, odgovorom koji je dao Johanes Han.

- Važno je da se obezbedi da EU interesi budu sačuvani u kontekstu razvoja i implemetacije kineskog pojasa i inicijative puteva. Iz tog razloga, a imajući u vidu da inicijativu pretvori u priliku za EU ​​i njene članice, ali i za susedne partnere, Komisija je zaključila memorandum o razumevanju (MoU) sa Kinom. Memorandum o "povezivanju EU - Kina" za cilj ima razmenu informacija sa Kinom u vezi sa pravilima, politikom i standardima koji se koriste u Evropi, kako bi se osiguralo da kineska finansiranja putem kredita ili direktnih investicija budu u skladu sa politikom i prioritetima EU - naglasio je Han.

On se nadovezao rečima da "integracija Srbije u inicijativi "novog puta svile" ne predstavlja prepreku pristupanju Srbije u EU, ali pod uslovom da Srbija ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), nedavno potpisanom transportnom ugovoru zajednica, kao i obaveze koje je preuzela tokom pregovora o pristupanju EU".

"Novi put svile" nije prepreka pristupanju Srbije u EU, tvrdi Han Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Ovim dokumentima se propisuju prioriteti, pravila i standardi koje Srbija treba da sledi, uključujući javne nabavke, državnu pomoć, konkurenciju i zaštitu životne sredine u Trans-evropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T)  - razuverio je evropski komesar.

Inače, kako je zaključio, u  pripremi je i Program rada komisije za ovu godinu, koji bi trebalo da poveže Evropu i Aziju i preko međunarodnih institucija, pravila i promovisanja da im okvire saradnje.

Vučić i Li Kećijang Foto: AP/Tanjug

Kina ima poseban uticaj u svetu kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti. U nastojanju da se dodatno ojača namera Kine da poveća svoje prisustvo na Balkanu i u Evropi, i pre svega produbi svoje trgovinske odnose, Srbiju je za vreme Samita Kine i 16 država centralne i istočne Evrope u 2014. godini posetio kineski premijer Li Kećijang. Takođe, prvi čovek Kine Si Đinping posle 32. godine posetio je Srbiju, kada je u junu 2016. godine upravo u Beogradu započeo evropsku turneju. On je na sastanak sa predsednikom Aleksandom Vučićem tada doneo ukupno 24 sporazuma.

Vučić i Sinđiping Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Procenjuje se da Kina u infrastrukturne projekte na zapadnom Balkanu na „Novom putu svile” planira da investira oko 11 milijardi dolara, dok samo izgradnja brze pruge Beograd i Budimpešta treba da košta 3,2 milijarde evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boza zemunac

    20. jun 2018 | 21:59

    More nek se nose.Zivela Kina,Rusija i Srbija.

  • Patriota

    20. jun 2018 | 20:21

    Kako mrzim podlu i pokvarenu Evropsku Uniju

  • Nikolas

    20. jun 2018 | 21:46

    SRBIJA I KINA PRIJATELJI ZA UVEK!!! KINA JE EKONOMSKA I VOJNA SILA BROJ 1 U SVETU!! SRBIJA NA PUTU SVILE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA