≫ 

Vreme je da se groblja obeleže, poštuju mrtvi sa obe strane i otvori stranica budućnosti: Vučić sa Radevim o saradnji sa Bugarskom (FOTO)

Delegacija Bugarske će boraviti u Srbiji naredna dva dana gde ih očekuje niz sastanaka

  • 32

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbije, uz najviše državne i vojne počasti predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Ne postoji batina koja će me naterati da slušam Haradinajeve i Hotijeve izjave: Vučić uputio poruku Briselu uoči nastavka pregovora

Posle svečanog dočeka i intoniranja bugarske i srpske himne, dvojica predsednika su se povukla na tet-a-tet sastanak, nakon kojeg su se razgovori nastavili u prisustvu ostalih članova delegacija.

Teme razgovora dvojice državnika i delegacija bile su unapređenje bilateralnih odnosa Bugarske i Srbije, ali i situacija u regionu naročito uoči nastavka pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Svečani doček predsednika Bugarske ispred Palate Srbija-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Predsedniče Radev, dobro nam došli u Srbiju. Veoma sam srećan što mogu da konstatujem da su odnosi Bugarske i Srbije sve bolji. Rekao bih da ekonomski rezultati pokazuju da naša saradnja jača - rekao je predsednik Vučić posle sastanka.

On je podsetio da su Srbija i Bugarska nekada bile na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavale, ali da smatra kako je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, "groblja obeleže, poštuju mrtvi sa obe strane i otvori stranica budućnosti".

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji, da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom.

- Prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena između naših zemalja je prešla vrednost od milijardu eva, a u poslednjih pet godina beleži se veoma dinamičan rast. Samo u odnosu na 2016. godinu rast je iznosio čak 53 odsto - rekao je on.

Predsednik Rumen Radev na konferenciji sa Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ukazao i na turistički potencijal, najpre na veliki broj srpskih turista koji odlaze u Bugarsku, ali i porast bugarskih gostiju koji u dolaze u našu zemlju.

- Turisti iz Bugarske su treći na listi zemalja porekla koji posecuju našu zemlju, a u prva četiri meseca zabeležen je dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje - rekao je u obraćanju novinarima.

Naveo je da je sa predsednikom Bugarske razgovarao i o energetskim temama, gasovodu Niš-Dimitrovgrad, o izgradnji istočnog kraka Koridora 10, koji treba da spoji Beograd i Sofiju i modernizaciji železničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

- Posebno smo zahvalni na podršci Srbiji na evropskom putu. Zahvalio sam se Radevu na tome što je uvek želeo da čuje šta Srbija smatra po pitanju Kosove i Metohije. Bugarska je priznala Kosovo, mi nismo. Ali je stav Bugarske da stavovi srpske strane moraju da budu saslušani - rekao je Vučić.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, predsednici su zaključili da je ona ide u dobrom smeru, što pokazuje pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

Predsednici Bugarske i Srbija na konferenciji u Palati Srbija-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve. Srbija je spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku - najavio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova kao i obrazovanja za bugarsku nacionalnu manjinu, Vučić je najavio formiranje tima koji će raditi na tome.

- Srbija nema nikakvih problema sa tim da se njeni građani bugarske nacionalnosti leče i u bugarskim medicinskim ustanovama. Podsetiću da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara, koji je spreman da primi građane bugarske nacionalnosti da je isti slučaj i sa VMA u Beogradu, da je to vlada obezbedila ali da nema problema ukoliko oni odluče da se leče u zdravstvenim ustanovama u Bugarskoj - objasnio je predsetnik.

Predsednik Radev se zahvalio predsedniku Vučiću i državi na svečanom dočeku koji mu je priređen prilikom dolaska u našu zemlju.

- Pre četiri meseca smo sa predsednikom Vučićem razmatrali detalje naše saradnje i drago mi je što danas možemo da razgovaramo o poboljšanju bilateralnih odnosa između naših zemalja - rekao je predsednik Radev.

Predsednik Bugarske Rumen Radev-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ukazao na značaj robne rezerve između Srbije i Bugarske i ukazao da obe strane moraju biti aktivnije.

- Ona je viša od jedne milijarde evra. Konstatujem i veću turističku razmenu i velike infrastrukturne projekte poput auto-puta Sofija-niš. Ali govoreći o povezanosti koja je važna za evropske integrgracije našeg regiona, moramo da imamo sveukupan prilaz. Budimo aktivniji i u rečnom transprtu u okviru Dunavske stratergije i bolje koridstimo prekograničnu saradnju - dodaje Radev.

Istakao je da Srbija može i mora da računa na podršku Bugarske na evropskom putu.

- Naš cilj je da radimo zajedno za evropsku perspektivu Balkana i njegovu evropsku budućnost - rekao je Radev i naveo da je vremenski rok za ulazak u EU do 2025. ambiciozan, ali dostižan cilj.

KADA JE REČ O KOSOVU, NE SMEJU SE ZAPOSTAVITI ARGUMENTI SRPSKE STRANE

Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je danas u Beogradu da se u rešenje pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje.

- Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskoj integraciji - poručio je on.

Radev je podvukao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smeju biti zapostavljeni.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Bugarske sastaće se danas u Beogradu i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Sutra, drugog dana posete, Vučić i Radev boraviće u Dimitrovgradu.

Planirani su sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, potom polaganje venaca na spomenik "Pametnik" na Neškovom brdu, ceremonija polaganja kamena temeljca za spomenik "Sveti Kirilo i Metodije" i obilazak radova na petlji "Dimitrovgrad zapad".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA