≫ 

Albanci pucaju iz svih oružja uoči pregovora u Briselu: Da li će uopšte doći do razgovora?

Počelo je sa svojatanjem Sandžaka, preko stolice u UN, do pitanja "granice"

  • 11

Od momenta kada je najavljen nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou, krenula je gotovo rafalna paljba provokacijama iz Prištine. Iz sat u sat se utrkuju predstavnici kosovskih institucija u zahtevima pred razgovor predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Počelo je sa svojatanjem Sandžaka, preko stolice u UN, do pitanja "granice".

Pre odlaska u Brisel, Tači je morao na jedan sastanak: Instrukcije pred susret sa Vučićem?

Prvo je zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti rekao da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije.

- Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije - rekao je Hoti u intervjuu za prištinski portal Ljajmi.

Onda se javio još jedan zamenik. Ovog puta Ramuša Haradinaja. Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj istakao je da bi osnivanje Zajednice srpskih opština i "sticanje mesta u UN" trebalo da se odvijaju paralelno.

- Na sastanku održanom danas između političkih stranaka, jedna od tema o kojoj se govorilo, bila je dijalog sa Srbijom - rekao je on, a preneo Zeri i dodao da je Hodžaj kazao da je u pismu koje je Tači "primio od Mogerini stajalo da je ovo poslednja faza dijaloga“.

Enver Hodžaj - Foto: Tanjug/STR

Kao vrhunac pomenute rafalne paljbe provokacija, usledila je upravo Tačijeva izjava.

Predsednik privremenih kosovskih institucija izjavio je da će se u nedelju na "pregovaračkom stolu naći i pitanje granica", preneo je Koha ditore.

Tači je, na konferenciji za novinare uoči nastavka dijaloga u Briselu, rekao da će biti teško da se sa "Srbijom postigne dogovor oko granice", pa će stoga Priština, kako je najavio, tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO.

- Kosovo sa Srbijom nije imalo granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, uključujući i NATO. Nećemo dozvoliti da bude ugrožen nijedan milimetar teritorije Kosova - rekao je Tači novinarima u Prištini.

Tači pred novinarima - Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Na njihove provokacije nisu ostali imuni ni predstavnici Beograda. Odreagovali su šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kao i šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, na kraju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će predvoditi delegaciju Beograda u Briselu.

On je sinoć kontaktirao ljude u Briselu i, kako je izjavio, rekao im „ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim“, a da je zamoljen da dođe.

- Ako mislite da postoji ta batina kojom možete da me naterate da slušam i služim Haradinajevim, Hotijevim, Hodžajevim izjavama, nemojte da me zovete uopšte - poručio je Vučić.

Kazao je da nije fasciniran njihovim ingenizionim idejama, i da se ne plaši ni pritiska sa zapada.

- Predstavnici Prištine zauzimaju maksimalističke pozicije, znajući da se približavamo kraju procesa dijaloga o normalizaciji odnosa - izjavio je za Telegraf.rs Dragan Đukanović, profesor FPN i potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, njihov cilj je da pokažu da oni kontrolišu situaciju, iako bi konačno rešenje trebalo da bude kompromisno.

- Pokušavaju da pokažu da će onmi dobiti sve, a Beograd ništa. To naravno nije istina - kazao nam je Đukanović.

Dragan Đukanović - Foto: Medija centar Beograd

On je, povodom izostanak reakcija iz Evropske unije na ove provokacije kosovske strane, rekao da Brisel ne može da utiče na izjave aktera pregovora.

- EU je svoj posao je uradila zakazujući dijalog za nedelju i po svemu sudeći i u ponedeljak - napomenuo je profesor FPN i zaključio:

- Ovo je već viđen scenario. Prištinska strana čim se približi nastavak dijaloga govori ili o ujedinjenju sa Albanijom ili nekim drugim nerealnim opcijama.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci kamenovali Srbe koji slave slavu

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandro

    21. jun 2018 | 14:55

    Naučili da laju, pa nikako da shvate da to mogu da rade jedino u njihovom toru.

  • PaJa

    21. jun 2018 | 15:28

    Sa njima nema uopšte više nikakvog ni dogovora ni pregovora, sa njima čovek može samo da ratuje da bi dokazao ono što je tačno! Pošto kod nas nije više razvijen patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji, nema više nikoga ko branio ovu državu od neprijatelja. S toga predajmo im ono što su nam silom uzeli.

  • Тодорић

    21. jun 2018 | 16:29

    Па добро,зашто и наши не пуцају из свих наших оружја? Од окупације територије са стране грађана суседне државе,па преко нелегално издатог држављанства,па захтев да се терористима одузме држављанство и трајно забрани боравак,па одштете због уништавања културног блага Србије па захтев за повраћај однете к.баштине Србије,па бар милиииион захтева које ми треба да имамо,укључујући имовину цркве,приватну имовину грађана,ТОМОВЕ ЗАХТЕВА им дајте,ако баш хоће...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA