≫ 

Vojska Srbije jedina je armija na svetu koja u istom danu vežba i sa Amerikancima i sa Rusima (FOTO)

Paralelno se odvijaju trilateralna vežba „Slovensko bratstvo“ u Novorosijsku i „Platinasti vuk 2018“ u bazi "Jug" nedaleko od Bujanovca

  • 6

Da je Srbija opredeljena za prijateljstvo na svim frontovima, danas je demonstrirala na direktan način - učešćem u dve odvojene militarne akcije - "Slovensko bratstvo" u Novorosijsku i "Platinasti vuk 2018" u bazi "Jug" nedaleko od Bujanovca.

Do kraja godine 14 ''migova 29'' čuvaće nebo Srbije

Na ovaj način Vojska Srbije postigla je ono što je retko kojoj pošlo za rukom, da na dan bude jedina oružana snaga na svetu koja vežba i sa Istokom i sa Zapadom.

Trilateralna vojna vežba „Slovensko bratstvo“ pored naše okupila je vojsku Belorusije i Rusije i predstavlja nastavak veoma uspešne saradnje koja je započeta još 2014. godine prilikom odražavanja vežbe „Srem-2014“ sa poligona u Nikincima.

Na vežbi učestvuje više od 700 pripadnika Vazdušno-desantne vojske (VDV) Rusije, oko 50 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i oko 250 pripadnika desantnih jedinica Belorusije.

Ruski i beloruski vojnici u maršu - Foto: vs.rs

Njihov cilj je da u okviru sprovođenja aktivne faze vežbi desantne jedinice obave zadatke lociranja i uništavanja baznog logora terorističke formacije u određenoj zoni odgovornosti, izvrše padobranski desant iz aviona Il-76, spuste se iz helikoptera Mi-8 uz pomoć užeta, savladavju vodene prepreke, a takođe uvežbaju bojeva gađanja.

Slovensko bratstvo 2016. godine Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa druge strane, u bazi "Jug", paralelno se odvija vežba „Platinasti vuk 2018“  koja po peti put okuplja 500 oficira, podoficira i vojnika iz Srbije i osam inostranih vojski:  iz Nacionalne garde Ohaja i pripadnicima vojski Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine.

Slovensko bratstvo Foto: mod.gov.rs

Kako je istakao ministar Vulin, Vojska Srbije kao jednu od najvažnijih svojih misija ima učešće u mirovnim operacijama.

- Na ovaj način mi se pripremamo da u celom svetu donesemo mir, da tamo gde su rat i mržnja nastupe mir i napredak. Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta, pokazuje da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga. Zahvalan sam predstavnicima svih zemalja koje su danas ovde, na njihovom radu, entuzijazmu, upornosti, ali isto tako želim da pohvalim pripadnike Vojske Srbije koji su pokazali da su naše iskustvo i obučenost na najvišem svetskom nivou - istakao je ministar odbrane.

Ministar odbrane na vežbi u bazi "Jug" Foto: mod.gov.rs

On je poručio da je država Srbija vojno neutralna i kao takva sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom.

- Svako od koga možemo da naučimo je dobrodošao, baš kao što i mi možemo da naučimo mnoge druge. Država Srbija će uvek voditi računa o tome da održava balans u svojoj spoljnoj politici, kao što održava balans u svojoj vojsci i u naoružavanju i pripremanju svoje vojske. Vojska Srbije je u stanju da zaštiti svoju zemlju, naš način života i naš narod. Svaka vežba, kao što je i ova, dodatno će unaprediti našu borbenu gotovost, sposobnost da podržimo sve odluke državnog rukovodstva koje se tiču sudbine ove zemlje, kao što smo u stanju da obezbedimo mir i sigurnost na čitavom prostoru Republike Srbije za sve naše građane - zaključio je ministar Vulin.

Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat pohvalio je današnju vežbu i sve njene učesnike.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat daje izjavu medijima Foto: mod.gov.rs

- To je vežba koja je veoma korisna za mirovne operacije i najvažnije je da mogu i naše jedinice i razne međunarodne jedinice zajedno da vežbaju. U mirovnim operacijama učestvuje više različitih vojski i oni moraju da znaju kako da komuniciraju i moraju imati istu taktiku. Mi smo veoma srećni što smo učestvovali u vežbi, a ja sam posebno srećan što je saradnja srpske i američke vojske duboka i što imamo tri puta više vežbi sa Srbijom, nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom. Ponosni smo na to, a i rezultati su vidljivi - naglasio je Skat.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif Foto: mod.gov.rs

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, takođe je izrazio zadovoljstvo uspešno završenom vežbom.

Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs

- Naša vojska ima priliku da već drugi put učestvuje na vežbi "Platinasti vuk". Za nas je to veoma važno, jer možemo da razvijamo našu saradnju u ovoj oblasti, kao što razvijamo i u drugim oblastima sa Srbijom. Hoćemo da imamo u Srbiji i na Zapadnom Balkanu važnu ulogu i u budućnosti. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se razvija - istakao je Kif.

Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže za Telegraf.rs da je suština saradnje sa Istokom i Zapadom  samoproklamovana politika vojne neutralnosti.

- Ukoliko pogledate na papiru, mi imamo mnogo veći broj aktivnosti, i tu ne mislim samo na vojne vežbe, koje organizujemo sa NATO-om - bilo na bilateralnom nivou, bilo na nivou saveza. Takođe je poslednjih par godina primetno je i povećanje vojnih aktivnosti sa snagama Ruske Federacije, ali i sa Belorusijom. To se radi zbog usklađivanja rukovođenja i sprovođenja zadataka na terenu sa predstavnicima oružanih snaga drugih zemalja - kaže on i dodaje da nema negativnih konotacija, jer nam ni zvanična Moskva, Brisel i Vašington ništa ne zameraju.

Kako je dodao, naša pozicija je takva da sarađujemo i sa jednima i sa drugima, ali sa odsustvom aspiracija da se pridružimo nekom vojnom bloku.

Fotografije pogledajte ovde:

Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Baza "Jug" Foto: mod.gov.rs
Vulin sa vojnicima u bazi "Jug" Foto: mod.gov.rs
Vulin sa vojnicima u bazi "Jug" Foto: mod.gov.rs
Vojske u bazi "Jug" Foto: mod.gov.rs

VIDEO: Grme srpske haubice od 152 milimetra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIHAILOVIC

    21. jun 2018 | 16:31

    Nemoralno je i lose signale vlada Srbije salje narodu Srbije da Vulin je ministar odbrane a NIJE ODSLUZIO VOJNI ROK ! To je BRUKA i veliki MINUS vlade Srbije ! To je i pnizavanje svih koji su sluzili vojni rok u Vojsci Srbije ! PROMENITE MINISTRA !

  • MIHAILOVIC

    21. jun 2018 | 16:44

    ”Kako je istakao ministar Vulin, Vojska Srbije kao jednu od najvažnijih svojih misija ima učešće u mirovnim operacijama ” Posaljite Vojsku Srbije na Nato EU vojno okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju a ne po svetu , to ste OBAVEZNI PO POSTOJECEM USTAVU DRZAVE SRBIJE !

  • .

    21. jun 2018 | 16:41

    Svacija devojka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA