Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav: Na dnevnom redu jačanje nezavisnosti sudstva

U Ministarstvu pravde navode da će Venecijanska komisija posle sednice sastaviti svoje zvanično mišljenje, koje će biti javno dostupno

  • 0

Članovi Venecijanske komisije danas bi na 115. plenarnoj sednici trebalo da daju ocenu Nacrta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji je ovom telu prosleđen na mišljenje u aprilu ove godine.

Još desetak država razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova: Dačić otkrio detalje diplomatske borbe Srbije

Predloge rešenja iz Nacrta amandmana na Ustav u Veneciji će braniti ministarka pravde Nela Kuburović, a plenarnoj sednici prisustvovaće i njen pomoćnik Čedomir Backović, član ovog tela ispred Srbije.

U skladu sa preporukama Venecijanske komisije za depolitizaciju sudstva Nacionalna strategija reforme pravosuđa i Akcioni plan za Poglavlje 23 kao jednu od svojih mera predviđaju izmene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa, u cilju jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Prema nezvaničnim saznanjima "Politike", članovi savetodavnog tela Saveta Evrope izneli su brojne kritike na dostavljene amandmane.

U Ministarstvu pravde navode da će Venecijanska komisija posle sednice sastaviti svoje zvanično mišljenje, koje će biti javno dostupno.

Ministarka pravde Nela Kuburović-Foto: Vladimir Milovanovic

- Kao što je više puta do sada rečeno, Ministarstvo pravde će poštovati preporuke Venecijanske komisije i neće ništa komentarisati pre nego što mu bude dostavljeno zvanično mišljenje - rečeno je u Ministarstvu pravde za "Politiku".

Ministarstvo pravde prosledilo je 13. aprila ove godine Venecijanskoj komisiji novi Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Zajedno sa pomenutim nacrtom, prosleđen je i tekst Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA