Nikada nismo zabili nož u leđa našim ruskim prijateljima: Predsednik Srbije sa članovima ruskog hora "Aleksandrov" (FOTO)

Ansambl ruskog hora čuven je po repertoaru koji govori o hrabrosti i odvažnosti sovjetskih vojnika i redovno nastupa na svečanim događajima posvećenim datumima Velikog otadžbinskog rata

  • 59

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ugostio je u zgradi Predsedništva ansambal Crvene armije "Aleksandrov", koji će večeras u 20.30 časova održati koncert na platou ispred Hrama Svetog Save.

Srbija nikad nije dobila "besplatan ručak" iz EU, sve smo zaslužili: Vučić oštro odgovorio na provokacije slovenačkog poslanika

On se članovima ahsambla najpre obratio na ruskom jeziku i podsetio na dugu istoriju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije.

- Hvala vam što ste još jednom posetili Srbiju. Mi poštujemo ruski narod i Rusiju. Bez obzira što ste velika zemlja, mi i u ne tako lakim uslovima, nikada nismo zabili nož u leđa našim ruskim prijateljima. Naše prijateljske veze, kao što vidite, bez obzira na težinu spoljnopolitickcih prilika, niko ne može da uništi. Mi smo ponosni na to što se ponašamo kao nezavisna zemlja, koja drži do svog dostojanstva, ponosa svojih građana i koja poštuje ruski narod i državu - poručio je predsednik Vučić i rekao da nećemo dozvoliti prekrajanje istorije držanje pridika i predavanja o drugačijem pogledu na prošlost.

On je rekao da je siguran kako će večeras ispred Hrama Svetog Save biti veliki broj ljudi kako bi slušali "najbolje na svetu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Bez obzira što se ne razumem u muziku, ne mogu da opišem kako se osećam kada slušam vaše pesme - rekao je on i podsetio da Srbija očekuje posetu Vladimira Putina.

- Mi očekujemo vašeg predsednika pre kraja godine. Slavimo pobedu u Prvom svetskom ratu, za razliku od drugih, koji uvek slave neka primirja. MI slavimo pobedu, jer smo bili na pravoj, slobodarskoj strani, u Prvom, kao i u Drugom svetskom ratu - rekao je i dodao da je od Rusa naučio da moramo da se ponosimo svojim otadžbinskim ratom, slobodarskom tradicijom.

- Bili smo na pravoj strani i u Drugom svetskom ratu i pobedili, i uz vašu podršku. Slavićemo pobedu i u Prvom i Drugom svetskom ratu i što smo umeli da očuvamo do danas slobodu i nezavisnost - podvukao je on.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija očekuje posetu Vladimira Putina-Foto: Tanjug/AP

Vučić se na kraju još jednom zahvalio ruskom ansamblu što su ponovo došli u Srbiju i što nikada ne zaboravljaju Srbiju i poštuju naš narod, koliko i mi poštujemo Rusiju.

- Ja ću večeras biti odsutan, pošto putujem u Brisel, ali ću pratiti vaš nastup i uživati. Hvala vam svima još jednom - poručio je predsednik.

Umetnički direktor ansambla "Aleksandrov" Genadij Tačenjuk izrazio je zahvalnost koje Vučić i Srbija iskazuju prema ruskom narodu, Rusiji i njihovom ansamblu.

- Naši odnosi jačaju iz dana u dan, veoma smo vam zahvalni što ste posetili naš hor tokom posete proteklog decembra. Zahvalni smo vam što smo danas kod vas, u vašoj predivnoj zemlji, pred Vidovdan sa vašim narodom - rekao je Tačenjuk.

Takođe je izrazio zahvalnost za to što se srpski narod seća članova ansambla koji su poginuli u avionskoj nesreći iznad Sočija.

Aleksandar Vučić sa dirigentom hora "Aleksandrov"-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je podsetio da se ove godine obeležava 90.godišnjica od osnivanja ansambla i rekao da bi za njih bila velika čast da predsednik Vučić prisustvuje obeležavanju tog jubileja.

- Jer te emocije koje će tada biti izražene veoma su važne za nas i biće još jače - rekao je on.

Ansambl ruskog hora Aleksandrov čuven je po repertoaru koji govori o hrabrosti i odvažnosti sovjetskih vojnika, i redovno nastupa na svečanim događajima posvećenim datumima Velikog otadžbinskog rata, kako u Rusiji tako i izvan nje, ali i na proslavama važnih praznika kao što su Dan pobede, Dan branilaca otadžbine, Međunarodni dan žena.

"Dan Pobede" jedna je od najdražih pesama sovjetskog naroda o Velikom Otadžbinskom ratu, dok je numera "Išao sam iz Berlina" pesma puna života koju su pevali sovjetski vojnici i pobednici, vraćajući se iz Berlina svojim kućama. Obe ove numere biće izvedene na beogradskom koncertu, kao i pesma "Ždralovi", posvećena svim poginulim vojnicima i večnom sećanju na njih.

Omiljena pesma predsednika Vučića, u izvedbi ansambla ruskog hora, je "Tamo daleko" što je otkrio kada je krajem prošle godine posetio muzej "Aleksandrov" u Moskvi, gde je sa srpskom delegacijom odao počast nastradalim članovima ovog ansambla, koji su poginuli u avionskoj nesreći.

Hor "Aleksandrov" izvodi pesme "Kaćuša" i "Tamo daleko":

VIDEO: Vučić sa Putinom u šetnji „Besmrtnog puka“ u Moskvi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    23. jun 2018 | 18:13

    Srbija i Rusija imaju iskrene prijatelje jedni u drugima.

  • mara

    24. jun 2018 | 10:29

    Veoma smo ponosni na veliko prijateljstvo i cvrste odnose

  • Bogdan

    23. jun 2018 | 17:01

    Prijateljstvo Srbije i Rusije niko i nista ne moze da poremeti, uvek smo tu jedni za druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA