≫ 

Prognani Srbi iz Gospića moraju da plate uklanjanje ruševina svojih spaljenih kuća: Skandalozna odluka hrvatskih vlasti

Troškovi rušenja i uklanjanja ruševina iznose između 700 i 2.500 evra zavisno od površine i količine građevinskog materijala

  • 10

Sve veći broj Srba proteranih iz Gospića, koji žive u Srbiji i trećim zemljama, dobija od lokalne vlasti rešenje da o sopstvenom trošku uklone ruševine svojih kuća uništenih u ratu, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i tu odluku ocenjuje kao "skandaloznu i šokantnu".

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Linta navodi da su Srbi proterani iz Gospića i drugih delova Hrvatske ogorčeni jer Grad Gospić želi da naplati od vlasnika troškove uklanjanja ostataka njihovih uništenih kuća za čije rušenje, kaže, odgovornost snosi hrvatska država.

- Troškove uklanjanja uništenih srpskih kuća u Gospiću i drugim delovima Hrvatske treba da snosi hrvatska država - smatra Linta i traži od Ministarstva spoljnih poslova da sa "ovakvim skandaloznim ponašanjem" vlasti Grada Gospića upozna Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i zatraži da Grad Gospić odustane od te "cinične i beskrupulozne odluke".

Kako je rekao, troškovi rušenja i uklanjanja ruševina iznose između 700 i 2.500 evra zavisno od površine i količine građevinskog materijala, u slučaju da to ne učine gradska vlast će izdati rešenje o uklanjanju ruševina koje će izvršiti druga lica, a uklanjanje će morati da plate vlasnici.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta-Foto: Tanjug/Tanja Valič

U slučaju da proterani Srbi odbiju da to učine, preti opasnost da država, nakon određenog vremena, otme njihovu imovinu zbog nastalog duga.

Linta podseća da su hrvatske paravojne i policijske snage tokom leta i jeseni 1991. godine ubile najmanje 124 Srba i opljačkale, zapalile i minirale na stotine srpskih kuća na području Grada Gospića s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države.

VIDEO: Vučić o odnosima s Hrvatskom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    23. jun 2018 | 20:16

    Pošteno i pravedno bi bilo da onaj ko je minirao i granatirao srpske kuće taj treba da ih obnovi umesto da ih dalje ruši. Sve to govori da fašističkim idejama u Hrvatskoj nema kraja.

  • Dejan

    23. jun 2018 | 18:51

    Koliko vidim to su sve reprezentativne kuće u centru grada . Bacili oko na nekretnine da ih uzmu džabe !

  • Miodrag

    23. jun 2018 | 18:15

    Ovo stvarno ne znam kako komentarisati ... Sve je nama jasno odavno, ali non-stop nas uspu da sokiraju necim novim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA