≫ 

Borimo se da Srbija dobije nešto, jer danas nemamo ništa: Vučić posle razgovora u Briselu (FOTO)

- Nekoliko stvari smo postiligli koje su veoma važne za Srbe sa KiM - rekao je predsednik Srbije

  • 58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastali su se danas na novoj rundi razgovora u Briselu, a iz EU su ranije najavili da će to biti prilika da se nastavi rad na sveobuhvatnoj normalizaciji, da se razmotre postojeći sporazumi i da  se razgovara o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji.

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

19.30 ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU

- Imali smo još od jutros zvanične razgovore koje su i vaše kamere mogle da snime. Nekoliko stvari smo postiligli koje su veoma važne za Srbe sa KiM, ali i sve građane Srbije. To je da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, poštujući jedne druge i garantujući bezbednost građana. To je veoma važan dogovor, imajući u vidu mogućnost da neko pokuša tokom leta da zauzme sever Kosova, te da se postavlja pitanje šta bi u tom slučaju bio naš odgovor, vojni, ili da se našim ljudima u pokrajini dogodi nekakva "Oluja" ili "Bljesak"? - rekao je Vučić.

On je naglasio da je važna tekovina to što je obezbeđen mir.

Pokazao je danas da može da se otvoreno razgovara i ponovio da ipak nije optimista.

Printskrin: RTS

- Naš interes je da sačuvamo nacionalne interese, ali i naš narod, tako da mu se ne dogodi ono što se 90-tih događalo našim sunarodnicima, i zato nastojimo da se pronađe kompromisno rešenje, jer svakako danas nemamo ništa - rekao je on. Ono što tražimo i za šta se borimo je da dobijemo nešto, a ne ništa, rekao je Vučić.

- Treba da uradimo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno. Danas nemamo ništa, a ništa smo imali i 1999. i 2011. godine - poručio je Vučić i rekao da će dijalog u narednom periodu biti intenzivniji.

On se zahvalio i ljudima u Srbiji, ali i naglasio da su i ljudi u EU bili korektni.

18.05 MOGUĆ SASTANAK VUČIĆA I TAČIJA NASAMO

Kako javlja dopisništvo RTS iz Brisela, moguće je da se kasnije u toku dana organizuje odvojeni susret Vučića i Tačija bez posrednika.

17.50 DAČIĆ: RAZGOVORI SU TEŠKI!

U delegaciji Srbije nalazi se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Očekuje se da uskoro da izjavu za medije.

- Teški razgovori. Ono što može da se konstatuje je da su naše pozicije i dalje značajno udaljene, to su različite pozicije. Međutim, mislim da naša delegacija i predstavnici Prištine razumeju značaj dijaloga - rekao je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naglasio da je kompromis neophodan kako bi došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Printskrin: Tanjug

Ukoliko ne dođe do trajnog rešenja, smatra Dačić, izgubiće svi.

- Prepreka za trajno rešenje jeste stav Prištine koja ne želi kompromis - rekao je Dačić i dodao da Beograd u Briselu brani nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

On očekuje da Priština shvati da je neophodno da se hladne glave razmišlja o pronalaženju trajnog rešanja, koje bi pomoglo postizanju pomirenja, regionalnog mira i stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka u procesu evrointegracija

Dačić je najavio da će se nakon sastanka u Briselu medijima obrati predsednik Aleksandar Vučić.

16.35 POČEO TRILATERALNI SASTANAK

Foto: Twitter/@MajaEUspox

Posle četrdesetpetominutnih odvojenih bilateralnih razgovora predsednika Vućića i Tačija sa Federikom Mogerini, oko 16. 30 časova počeo je i trilateralni sastanak Beograda, Prištine i EU posrednika u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Foto: Twitter/@MajaEUspox

15.20 SASTANAK VUČIĆA I MOGERINI

Prvo su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šefica diplomatije Federika Mogerini sastali popodne, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu, na bilateralnom razgovoru. On prethodi trojnom sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

15.00 PREDSEDNIK SRBIJE BEZ IZJAVA

Predsednik Srbije je na razgovor sa visokom predstavnicom EU stigao oko 15.00 časova.

Vučić pristiže u Evropsku službu za spoljne poslove Printskrin: Tanjug

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu EEAS predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

14.55  HAŠIM TAČI OTKRIO KADA OČEKUJE FINALE DIJALOGA

Za razliku od Hašima Tačija, koji se obratio novinarima i tom prilikom izrazio uverenje da će do konačnog dogovora doći do kraja marta 2019. godine.

Tači se obraća novinarima Printskrin: Tanjug

Očekuje se da će obe delegacije na kraju današnje runde razgovora u Briselu dati izjave za medije. Iz kabineta šefice EU diplomatije su najavili pisanu izjavu.

Inače, Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine došli su na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

- Visoka predstavnica i predsednici nastaviće njihov rad na fazi dijaloga koja je posvećena sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriće postojeće sporazume, informisati se o postignumo do sad i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji - najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Pred ovaj sastanak Tači je rekao da je u pitanju "prvi sastanak završne faze" dijaloga. U Briselu nisu mogli da potvrde ovu Tačijevu najavu.

Iz Prištine ranije su poručili da Tači u Brisel dolazi bez mandata kosovskog parlamenta da pregovara sa Beogradom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na sastanku braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

- Biće to još jedna prilika da se čuje naša pozicija, još jedna prilika za borbu za našu zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rešenje -poručio je Vučić.

Biće to još jedna prilika da se čuje naša pozicija, poručio je Vučić Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prethodni sastanak na visokom političkom nivou između Vučića i Tačija održan je 23. marta u Briselu.

I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

Iako su oba predsednika tada potvrdila svoju opredeljenost za nastavak normalizacije odnosa, do nove eskalacije odnosa došlo je već posle tri dana zbog brutalnog hašenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića tokom posete Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

Početkom aprila na Kosovu je sa radom počeo Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

EU je dala Prištini rok od četiri meseca za izradu nacrta statuta ZSO, koji ističe 4. avgusta.

I pored inistiranja Brisela na primeni sporazuma o ZSO, delegacija Prištine je početkom juna odbila da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom i razgovore o ZSO sve dok se prethodno ne primene dogovori o energetici, slobodi kretanja, mostu u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju diploma i zajedničkom upravljanju granicama.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Između dve runde dijaloga Evropska služba za spoljne poslove je podnela i usmeni izveštaj zemljama članicama o napretku u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga kažu da su zemlje članice ponovo izrazile svoje negodovanje zbog nedovoljno transparentnog i šturog izveštavanja EEAS-a, ali da nije bilo konkretnih predloga za menjanje formata dijaloga niti postavljanje specijalog pregovarača koji bi pored Federike Mogerini posredovao u dijalogu.

Tim povodom u kancelariji Federike Mogerin naglašavaju da je "EU ta koja posreduje u dijalogu", a da su svi elementi "od sadržaja, tempa i formata u ingerenciji stvar dogovora Beograda i Prištine".

U EU navode da u narednom periodu očekuju intenziviranje angažmana obe strane u dijalogu.

To podrazumeva i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine najkasnije do kraja 2019. godine, kao i njegovu funcionalnost na terenu pre pristupa Srbije EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    24. jun 2018 | 16:20

    Тачи је развлашћен,са Ким преговарате? Па зар треба сви да нам се смеју,да председник Србије води преговоре са НЕОВЛАШЋЕНИМ лицем,побогу?!!

  • Realan

    24. jun 2018 | 20:20

    Da dobijemo nesto? Vi znate sta ste obecali narodu 2012, a ono sto ste radili posle toga nije u skladu ni sa obecanjem ni sa ustavom. Prvi sam da se resi pitanje Kosova mirnim putem, ali to onda znaci i da neko mora da odgovara jer 19. godina nije ucinjeno nista da bi Kosovo ostalo u Srbiji. Isto tako na Kosovu niko ne placa ni struju niti bilo sta ni porez, a novac poreskih obveznika Srbije ide dole. To mora da se resi, ili cete vi dole to naplacivati i ubirati porez i vojskom i policijom uspostaviti suverenitet ili lepo prestanite da derete gradjane Srbije zbog Kosova i vratite sav novac koji je dole otisao u tudju drzavu.

  • Boki

    24. jun 2018 | 23:23

    Sta nemamo nista.. Kosovo je srpsko svidjalo se to tebi i zapadu ili ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA