≫ 

Dačić odgovorio Pacoliju i američkom kongresmenu: Što su se toliko uplašili ako imaju veliki broj zemalja koje ih priznaju?

Dačić je ponovio da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum

  • 4

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je kompromis neohodan, kako bi došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Vučić razgovara sa Mogerini i Tačijem u Briselu posle puna tri meseca: Dačić poručio da će izgubiti svi ako ne dođe do trajnog rešenja

- Ukoliko ne dođe do trajnog rešenja izgubiće svi. Prepreka za trajno rešenje jeste stav Prištine koja ne želi kompromis - poručio je Dačić.

On je rekao da Beograd u Briselu brani nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

Ministar Ivica Dačić, koji se nalazi u delegaciji Beograda na satanku u Briselu, ocenjuje da se vode teški razgovori i da su pozicije i dalje značajno udaljene.

On je naglasio da obe delegacije razumeju važnost nastavka dijaloga, kao i da očekuje da i Priština shvati da je neophodno da se hladne glave razmišlja o pronalaženju trajnog rešanja, koje bi pomoglo postizanju pomirenja, regionalnog mira i stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka u procesu evrointegracija.

- Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da Prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar - ocenio je Dačić.

Foto: Twitter/@MajaEUspox

On je ukazao da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

Dačić je ocenio da Priština postupa loše, jer ne stvara pripremu za kompromis i poručuje do kog datuma će se razgovarati, kao što je to Tači ranije danas uradio, "prognozirajući" da će dogovor biti gotov do kraja marta iduće godine.

- Ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vreme oko svega toga - poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje mora da bude prihvaljivo za sve u dijalogu i ono ne može da se zasniva na priznanju Kosova od strene Srbije.

- Šta če vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU integracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo - kaže Dačić.

Dačić je ponovio da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

- Mi nismo u poziciji da imamo sve, pa ćemo nešto da izgubimo. Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da gledamo da li ćemo nešto uspeti da spasimo i postignemo bolji rezultat. Ono što Srbija neće uraditi, jeste da neće pristati na bilo kakav ultimatum - kaže Dačić.

Paljenje američke ambasade u Beogradu Foto: Tanjug/AP

On je podsetio da su neke od stranaka, koje danas govore da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima, bile na vlasti kada je Priština proglasila nezavisnost i da je reakcija bila paljenje ambasada i nesvrsisodno i štetno po zemlju traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

- Reč je o folirantima i politikantima koji ne vide šta je ovde naš državni interes - kaže Dačić.

Ivica Dačić je poručio i da je zadovoljan aktivnostima na povlačenju međunarodnih priznanja Kosova i da će sa njima i nastaviti.

Na suprotne tvrdnje ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija i američkog kongresmena Engela, Dačić odgovara da je važno znati činjenice:

- Što su se toliko uplašili ako imaju toliko veliki broj zemalja koje ih priznaju? Evo, dajte mi taj spisak, i zaokružiću koje sve zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ja vam obećavam i garantujem da će bez kompromisa biti štete za Kosovo, jer će biti sve manje zemalja koje priznaju Kosovo - kaže Dačić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli reagovao je u Briselu, gde boravi sa delegacijom Prištine u nastavku dijaloga, na izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića o povlačenju priznanja Kosova, tvrdeći da to nije tačno.

- Neko ovde laže i izmišlja - rekao je Pacoli novinarima.

On je rekao da nijedna od četiri zemlje, koje je Dačić naveo u poslednje vreme, nije povukla priznanje.

Pacoli kaže da tako ni Liberija, jedna od njih, nije povukla priznanje, i tvrdi da je ministar iz Burundija, koji je najavio povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, "razrešen dužnosti iste noći“.

- Gvinea Biseao nedavno je akreditovala nerezidentnog kosovskog ambasadora - kaže Pacoli.

Foto: A. Nalbantjan

On tvrdi i da će u narednom periodu još 10-ak zemalja priznati Kosovo.

Bedžet Pacoli je u izjavi tokom dijaloga u Briselu na neki način demantovao i kosovskog predsednika, koji je, dolazeći na sastanak sa Vučićem, poručio da je u pitanju početak poslednje faze dijaloga.

- Ovo je početak faze razmatranja stavova - rekao je Pacoli. 

Tek slede, dodao je, konkretni razgovori o pojedinačnim elementima sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    24. jun 2018 | 19:41

    """Šta če vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU integracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo - kaže Dačić."""" IMATE POSTROJECI USTAV SRBIJE ALI GA NEPRIMENJUJETE ! PRIMENITE GA !

  • krsta

    24. jun 2018 | 19:30

    Pravi covek na pravom mestu,samo napred Srbine Dacicu!!

  • milan

    25. jun 2018 | 11:04

    Ustav Republike Srbije bi trebao da bude "sveto pismo"za sve nase politicare i treba ga sprovoditi do slova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA