Ko je citirao vladiku Nikolaja, a ko tražio poternicu za Meha Omerovića: Burna rasprava u Skupštini Srbije

Poslanici su razmenili oštre reči i međusobne optužbe na današnjoj sednici

  • 0

Poslanica DS Aleksandra Jerkov optužila je danas poslanike Srpske napredne stranke da se amandmanima kojima su podneli na Predlog zakona o ratnim memorijalima "rugaju" onima koji su život dali za Srbiju, dok je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović odgovorio da ako nekog treba da bude sramota, to je DS, jer, kako je rekao, dok su se neki borili, drugi su se bogatili.

Potpredsednica Vlade o dogovoru iz Brisela: ''Ništa'' nisu rezultati politike ove Vlade, već prethodnih

Jerkov je pitala poslanika SNS Srbislava Filipovića da li ga je sramota zbog amandmana koji glasi da postavljanje ratnih memorijala treba da obezbedi borbu protiv korupcije pozivajući ga da taj amandman povuče.

- Nemojte sramotiti ni sebe ni skupštinu - rekla je Jerkov.

Martinović joj je odgovorio rekavši da je jedini oslobodilački rat u kome je DS učestvovala, a tiče se amandmana Srbislava Filipovića je "oslobađanje skupštine od izbornog materijala 2000. godine, oslobađanje Savezne uprave carina i Narodne banke Srbije od novca, a malo su oslobađali i Razvojnu banku Vojvodine, Agrobanku, ministarstva..."

- Sad mi hoćemo amandmanom Srbislava Filipovića da jednom zauvek prekinemo sa praksom pljačkanja države. Ona je nastala na krvi onih koji su je oslobađali i ako nekog treba da bude sramota, to je DS - poručio joj je Martinović.

Aleksandar Martinović-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je istakao da, pošto se govori o memorijalima, treba podići veliki spomenik svim žrtvama tranzicije koje je sprovela DS, od onih koji su izgubili posao i digli ruku na sebe jer nisu mogli da prehrane porodice.

U raspravu se uključio poslanik DS Radslav Milojičić kome je dva puta isljučen mikrofon jer nije govorio o amandmanu, a onda je dobio i opomenu.

- Ne znam šta o ovom amandmanu misli Zvonko Veselinović, šta misle kompletni idioti koji su rušili po Beogradu, ne znam šta misli čuveni batinaš SNS Zelja - rekao je Milojičić, a predsedavajući Veroljub Arsić mu je poručio da izađe u hol parlamenta i održi konferenciju za novinare kako bi onaj koga optužuje mogao da ga tuži, te da sada zloupotrebljava imunitet koji ima kao poslanik.

- O tome što vi govorite bi vam aplaudirali na Glavnom odboru SNS. Ovo nije Glavni odbor SNS i pozivam vas da se ponašate u skladu sa pozicijom. Super je što branite stranačke kolege, ali zadužili ste nas za 10 milijardi evra - rekao je Milojičić.

Raspravu o amandmanima "presekla" je Vjerica Radeta iz SRS koja je rekla da bi možda bilo dobro da se raspiše poternica za poslanikom SDPS Mehom Omerovićem.

Vjerica Radeta je predložila da se raspiše poternica za poslanikom SDPS Mehom Omerovićem-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Možda je shvatio šta je uradio, pa je digao ruku na sebe. Zabrinuti smo. Niko neće da nam kaže šta je sa Mehom. Skoro mesec dana se ne pojavljuje. Bilo bi možda pametno da se raspiše poternica - rekla je Radeta i poručila da radikali neće dozvoliti da taj slučaj prođe po principu tresla se gora, rodio se miš.

U nastavku rasprave o amandmanima SNS uključili su se i drugi poslanici, ali je prehodno nastavljena "borba" između Jerkov i Martinovića.

- Da zamolim kolege iz SRS i bivše SRS da prestanu kao velike patriote da se rugaju ljudima koji su živote dali za ovu zemlju, njihovim porodicama i potomcima. Čak i ovaj zakon koriste za svoje niske obračune - rekla je Jerkov.

- Vladika Nikolaj je rekao - ne kradi svoju zemlju jer počiva na kostima onih koji su se borili za njenu slobodu. Amandman ima smisla, jer dok su se neki borili, neki su se bogatili. Onaj ko krade državu, on baca ljagu. Vas treba da je sramota sta ste uradili Srbiji, za sva licemerna i farisejska izvinjenja - rekao je Martinović.

(Tečegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA