Venecijanska komisija traži od srpskih vlasti ove promene: Objavljen zvaničan izveštaj mišljenja o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije

Istovremeno su pozdravljeni napori Vlade Srbije zbog razvoja demokratije i ispunjavanja najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava

  • 5

Venecijanska komisija objavila je danas svoje mišljenje na Nacrt amandmana na Ustav Srbije u kojem je navela šest zamerki na rešenja iz Nacrta koja treba da budu otklonjena, istovremeno pozdravljajući napore srpske Vlade za razvoj demokratije i ispunjavanje najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava.

Venecijanska komisija jednoglasno usvojila amandmane na Ustav Srbije (FOTO)

Komisija je preporučila sprskim vlastima da izmene amandmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva, sastav Državnog veća tužilaca, raspuštanje VSS, razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Povodom amandmana koji je predložen za izbor sastava VS S, Venecijanska komisija je u svojoj preporuci pozvala srpske vlasti da izmene predloženi amandman kako si se osigurao pluralizam unutar VS S.

VK smatra da izbor (pet) nesudskih članova saveta (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skuspstina u prvom krugu većinom od 3/5 narodnih poslanika, a u drugom 5/9 poslanika, u slučaju da ne budu izabrani svi članovi VS S na taj način, daje malo podsticaja većini u Narodnoj skupštini da izbegne drugi krug glasanja.

Ovo, kako navodi VK, dovodi do mogućnosti da polovina članova VSS bude koherentna i saglasna sa željama trenutne vlade.

Članovi Venecijanske komisije na prethodnom sastanku sa predsednikom Srbije-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovaj amandman zbog toga nije podoban za obezbeđivanje pluralizma unutar VSS - navodi se u izveštaju i dodaje da komisija zbog toga poziva srpske vlasti da pronađu drugačije rešenje.

Što se tiče predloženog amandmana za sastav DVT, Venecijanska komisija smatra da njime ne treba da dominira Narodna skupština kao i da mora da ima kredibilitet i stekne poverenje javnosti.

VK smatra da treba da se izmeni taj amandman kojim je predloženo da u sastavu DVT bude pet članova (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skupština, od ukupno 11, među kojima je i ministar pravde i Republički javni tužilac kojeg takođe bira skupština, jer, kako navodi, to daje razloge za zabrinutost.

Rešenje iz predloženog amandmana prema kojem se VSS raspuša ukoliko u roku od 30 dana ne donese određene odluke, prema mišljenju VK, može da dovede ili do ubrzanog donošenja odluka ili čestih raspuštanja VS S, smatra Komisija.

Imajući u vidu da je sastav VSS pet (sudija) i pet (članova koje bira Narodna skupština), "mrtve tačke" u procesu donošenja odluka mogu potencijalno biti izazvane bilo od strane članova VS S koje je izabrao parlament - naspram sudija, ili obrnuto.

Specijalni sud u Beogradu-Foto: Telegraf

- Ovo stvara mogućnost da VSS postane neoperativan - navodi VK i savetuje da amandman ili bude obrisan ili da se pooštre uslovi za raspuštanje Saveta.

Kada je u pitanju razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, Venecijanska komisija je ukazala da predlženim amandamnima nije predviđena disciplinska odgovornost za sudije i tužioce, dok su navedeni, kako kaže, vrlo nejasni razlozi za razrešenje sudija i zamjenika javnog tužioca.

- Važno je da se u Nacrtu amandmana precizira disciplinska odgovornost i razrešenje. Upotrebu nejasne terminologije, kao što je "nestručnost" bez daljeg preciziranja, treba izbeći - navodi se u mišljenju VK.

VK preporučuje brisanje dela amandmana koji kaže: "Način da se osigura jedinstvana primena prava od strane sudova treba da bude regulisana zakonom".

Međutim, kako dodaje, ako se smatra da u Ustav treba uključiti upućivanje na potrebu da se obezbedi odgovarajuća harmonizacija sudske prakse i ako se pozivanje na ulogu Vrhovnog suda ne smatra dovoljnim, tada bi prvi stav ovog amandmana mogao upućivati na uzimanje u obzir ili na dužno poštovanje sudske prakse".

Vrhovnog tužioca i javne tužioce prema rešenju iz predloženog amandmana bira Narodna skupština-Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Šesta zamerka VK se odnosi na izbor Vrhovnog tužioca i javnih tužilaca, koje prema rešenju iz predloženog amandmana bira Narodna skupština kojoj oni odgovaraju. 

Međutim, dok je za VK prihvatljivo da Vrhovnog tužioca bira Narodna skupština i da joj bude odgovoran da sveukupno sprovođenje zakona, ta Komisija smatra da drugi javni tužioci ne treba da imaju "bilo kakvu direktnu vezu sa Narodnom skupštinom" i preporučuje izmenu predloženih rešenja. Pored navedenih preporuka, VK ukazuje da i druge predložene izmene odredbi Ustava treba da budu usaglašene i izmenjene u skladu sa njima.

Ove predložene izmene Ustava predstavljaju okvir za uređenje pravosuđa u Srbiji, pa zbog svoje prirode ne treba da budu previše detaljne, jer će u širem smislu uticati na kvalitet konkretnih zakona, navodi se u mišljenju.

Venecijanska komisija je podrzavila predložene amandmane i napore Vlade Srbije u pogledu, kako je navela, napora za razvoj i evoluiranje u modernu demokratiju za dobrobit građana Srbije, uz davanje prioriteta potrebi za dostizanje najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava.

Počev od maja prošle godine u Srbiji su održana dva kruga javne rasprave o izmenama Ustava, nakon čega je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sredinom aprila ga prosledilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Ministarstvo pravde je najavilo da će Nacrt amandamana uskladiti sa preporukama VK i proslediti ga Vladi na usvajanje, koja ga dalje upućuje Skupštini, a sve izmene Ustava, kako je najavljeno, moraće da budu potvrđene i na referendumu. 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gavro

    25. jun 2018 | 17:29

    Masoni

  • Karl

    25. jun 2018 | 17:58

    Kao da će promenom načinom biranja, ti drugi biti bolji.

  • Brana

    25. jun 2018 | 19:25

    Nemam pojma sta ovi traze ali znam da nikako niti valja niti ce jer je pravda u Srbiji ne samo slepa nego i retardirana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA