≫ 

Šta za Srbiju znači današnje otvaranje dva pregovaračka poglavlja: Koliko novca će sliti u budžet preko fondova?

Ministarka Joksimović je sa šefom diplomatije Luksemburga razgovarala o refromama u Srbiji, nepretku u oblasti vladavine prava, ekonomskoj stabilnosti zemlji i situaciji u regionu

  • 36

Ministarka za evrointegracije Jandranka Joksimović  rekla je da se danas otvaraju dva konkretna i važna poglavlja i naglasila da Srbija i region više nisu u fokusu kada je Evropska unija u pitanju, pa je ovaj korak naše zemlje na evropskom putu utoliko značajniji.

Dobro je da se otvaraju pregovaračka poglavlja: Pitanje je zašto ih nema više, premijerka tvrdi da je Srbija spremna

- Videli ste koliko se zakomplikovala situacija sa ostalim zemljama. Više ni Srbija i region nisu u fokusu, kada je reč o Evropskoj uniji, naročito zbog migrantske krize - izjavila je ministarka Joksimović  za RTS.

Ona je objasnila da će nakon otvaranja poglavlja, naš doprinos zajedničkom evropskom budžetu biti nešto manji u početku, "ali će zato povlačenja iz zajedničkog budžeta biti veći".

- Budžetske i finansijske odredbe su način na koji se mi u ovoj fazi pripremamo da članstvom u EU učestvujemo i u zajedničkom evropskom budžetu. Naš doprinos zajedničkom evropskom budžetu će biti, u odnosu na naš BDP, nešto manji, ali će zato povlačenja iz zajedničkog evropskog budžeta biti nešto veća. To je naročito u prvim godinama članstva važno za ukupni razvoj zemljeMi se otvaranjem ovih poglavlja pripremamo da povlačimo što više fondova što će značiti i priliv novca u naš budžet - rekla je Jadranka Joksimović i naglasila da se poglavlje 33 tiče finansijskih i budžetskih odredbi i poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

- Smatram da su mali koraci, ali vredni i stalni koraci pravi recept za jednu novu poziciju i nas i same EU u pogledu proširenja. U tom smislu ja nisam nezadovoljna - kaže Joksimović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Kroz rad na poglavlju 13 Srbija će kad uđe u EU biti spremana da povlači novac i iz EU fondova namenjenih obnavljanju ribljeg fonda.

- Sve više ljudi u Srbiji se bavi proizvodnjom ribe i zato je vrlo važno da usvojimo standarde koji se odnose na ovu oblasti i time otvorimo mogućnost za ljude koji se na pravi način bave ribarstvom i ribnjacima da postanu konkurentniji za izvoz na evropskom tržištu i tržištu regiona - kaže Joksimović.

Ministrarka Joksimović naglašava da je otvaranje dva nova poglavlja dobra vest za Srbiju pogotovo u situaciji kada se stvari komplikuju oko napretka drugih zemlja regiona u procesu proširenja dok se istovremeno i situacija zaoštrava u EU kada je reč o politici prema migracijama i proširenju.

- Mi ćemo se potruditi da idemo brže da bismo otvarali po 7- 8 poglavlja godišnje. Onda bi stigli da otvorimo sva poglavlja do 2021- 2022. godine, da uđemo u proces finalnih reformi i zatvaranja poglavlja i da, ako se ubrzamo, stignemo i tu 2025. godinu - zaključila je Joksimović.

Ministarka za evrointegracije se danas u Luksemburgu sastala sa šefom diplomatije ove zemlje Žanom Aselbornom koji je tom prilikom dao podršku Srbiji za ubrzanje procesa pristupanja EU i naveo da je Srbija ključ stabilnosti u regionu.

Središte Evropske unije--Foto: Tanjug/AP

Naš doprinos zajedničkom evropskom budžetu nešto manji, ali će zato povlačenja iz zajedničkog budžeta biti veći. Mi se otvaranjem ovih poglavlja pripremamo da povlačimo što više fondova - rekla je Jadranka Joksimović.

- Ministar spoljnih poslova Luksemburga je pokazao da je pravi prijatelj proširenja, dobar poznavalac prilika u regionu i prijatelj Srbije - izjavila je Joksimović.

Ministarka Joksimović je sa šefom diplomatije Luksemburga razgovarala o reformama u Srbiji, nepretku u oblasti vladavine prava, ekonomskoj stabilnosti zemlji i situaciji u regionu.

- Luksemburg, kao i sve druge zemlje, prate šta se dešava u regionu, suštinski su zaiteresovani za stabilnost regiona i smatraju da je Srbija ključna zemlja koja svojom i snagom, odgovornošću i kapacitetima jeste sidro stabilnosti u regionu - prenela je Joksimović.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Uz uvažavanje ovakvog stava, Jokismović je u razgovoru sa Aselbornom naglasila da je važno i partnerstvo svih drugih zemalja regiona i da Srbija ne može sama da produkuje stabilnost ”ukoliko nema odgovora sa druge strane”.

- Takođe sam apostrofirala i značajnu ulogu EU u tom procesu koja mora da bude i dublje, ali i ponekada objektivnije uključena u ceo proces - naglasila je Joksimović.

Ona je navela da je zatražila i dobila podršku Luksemburga za ubrzanje procesa pribilžavanja EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA