≫ 

Dačić o novoj realnosti u Prištini: Daleko smo od konačnog rešenja za Kosovo

- Ta pretnja govori o tome da oni neće kompromis, već hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova ili da oni vojnom akcijom zauzmu sever Kosova i Metohije - istakao je ministar spoljnih poslova

  • 3

Ukoliko želimo trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ono ne može da se zasniva na tome da Srbija prizna nezavisnost, a primetno je da Priština nema volju za postizanje kompromisa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić odgovorio Pacoliju i američkom kongresmenu: Što su se toliko uplašili ako imaju veliki broj zemalja koje ih priznaju?

Dačić smatra da smo još daleko od konačnog rešenja i raspisivanja referenduma u Srbiji, te da se mora tragati za rešenjima.

Posle sastanka u Briselu srpske i prištinske delegacije sa Federikom Mogerini, svi su saglasni da po pitanju KiM postoje mogućnosti oko konačnog rešenja, kazao je Dačić i dodao da je takođe konstatovano da bi i jedna i druga strana trebala da učine dodatne napore da se dođe do rešenja.

Dačić je za TV Prva kazao da je na tom sastanku postignuta saglasnost oko toga da pregovori treba da se intenziviraju, te da je potrebno sve probleme rešavati u miru.

- Bilo je opasnosti, najveća opasnost je bila prilikom incidenta sa Markom Ðurićem. On je sada zajedno sa nama sedeo na sastancima, a setite se kako su se prema njemu ponašali. Time su hteli da pokažu da su oni glavni - kazao je šef srpske diplomatije.

Hapšenje Marka Đurića Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

On je ocenio da su opasni momenti i pretnje miru izazvane prištinskim insistiranjem da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

- Ta pretnja govori o tome da oni neće kompromis, već hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova ili da oni vojnom akcijom zauzmu sever Kosova i Metohije - istakao je Dačić.

Rekao je da pregovori nisu bili intenzivni, te da će novi sastanak na predsedničkom nivou biti verovatno održan u julu, a da će u međuvremenu možda biti održani tehnički razgovori.

Dačić je naveo da albanski političari u Prištini treba da shvate da je promenjena realnost, te da nova realnost podrazumeva promenjenu međunarodnu poziciju, kao i trend, jer je sada mnogo više povlačenja priznanja nezavisnosti, nego novih priznanja.

- Američka administracija više nije spremna da podrži po svaku cenu ono što oni žele, promenjena je i EU. Situacija će za njih biti mnogo teža - smatra šef srpske diplomatije.

O REFERENDUMU

On je dodao da je prerano pričati o tome kada bi mogao da bude održan referendum o trajnom rešenju kosovskog problema.

- O tome da li će ga uopšte biti i kada će se desiti prerano je razgovarati - kazao je Dačić i dodao da referendum ne mora biti vezan za neke izbore.

UČEŠĆE ANGELINE AJNHORST U PREGOVORIMA

Direktorka Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u EEAS Angelina Ajnhorst Foto: Tanjug/Tanja Valič

Upitan za Direktorku Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angelinu Ajnhorst, koja učestvuje u pregovorima, Dačić je kazao da to nije ništa novo, te da ona razgovara i sa jednom i sa drugom stranom od kada je Mogerinijeva preuzela da vodi pregovore Beograda i Prištine.

- Ona je već tu, deo je pregovaračkog procesa, ona je u toj službi Federike Mogerini i EU, odnosno Evropske komisije i učestvuje u svim tim razgovorima od početka, od kada je došla Federika Mogerini , tako da po logici stvari ne mogu da kažem da se tu nešto epohalno novo desiolo. Ona na neki način modelira taj dijalog, u smislu toga da dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku itd - rekao je Dačić povodom informacija medija da će se Ajnhorst baviti "šatl diplomatijom" u pregovorima Beograda i Prištine.

Na pitanje na kom nivou dolazi, jednom mesečno ili kako, Dačić kaže da nema pravila.

- Kada su bili ovi problemi i kada je postojala kriza dugo i nije bilo nekih ozbiljnijih razgovora, inače ovaj sastanak koji je održan u nedelju je otvorio neku vrstu razmišljanja i o tome kako će se doći i hoće li se ići ka kompromisu - rekao je Dačić.

UTICAJ VELIKIH SILA NA KOSOVSKO PITANJE

Dačić je rekao da bi sa principima trajnog rešenja kosovskog pitanja trebalo da budu saglasne i najveće sile, odnosno SAD i Rusija.

"EU je ta koja modelira dijalog, ali uticaj velikih sila, SAD s jedne strane i Rusije s druge je takav da se mora voditi računa o tome. Bilo bi dobro da i jedna i druga velika sila budu saglasne sa nekim principima rešenja", kazao je Dačić.

Dačić: Pobeda nad Kostarikom je bila mala osveta za Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    26. jun 2018 | 09:52

    Референдум по питању Косова би био против Устава.

  • SMS

    26. jun 2018 | 15:20

    Pa i Izrael i Palestina su daleko od konacnog resenja, pa sta onda!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA