EU ne sme da razočara Srbiju i region: Liderima Unije stiglo upozoravajuće pismo

Nekoliko regionalnih i globalnih sila imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, piše u pismu

  • 27

Jedanaest evropskih parlamentaraca poslalo je otvoreno pismo liderima EU u kome traže da se na samitu EU 28. i 29. juna premijeri i predsednici zemlja članica dogovore o odlučnim koracima u okviru EU politike proširenja. EU mora da ostane pouzdan partner i ne sme da razočara zemlje Zapadnog Balkana.

U Luksemburgu usvojeni zaključci o Srbiji: Evo zašto nas je Evropa kritikovala, a zbog čega pohvalila

Evropski poslanici, među kojima su izvestioci i predsednici delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, uputili su predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i EU liderima otvoreno pismo pred samit koji se održava 28. i 29. juna u Briselu.

Tanja Fajon, Edurad Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Kristijan Dan Preda i drugi pozvali su EU lidere da se dogovore o odlučnim koracima u cilju napretka politike porširenja i približavanja Zapadnog Balkana EU

- Pravo je vreme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspešnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu - poručili su poslanici Evropskog paralmenta.

Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Evropski parlamentarci su podsetili na postizanje sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije čime je, kako kažu, otvorena prilika da se dovede još jedna zemlja Zapadnog Balkan u okrilje Unije i tako posadi seme mira i prosperiteta u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

- Izbor da se živi u miru i prosperitetu, gde vladaju vladavina prava i efikasne demokratske institucije, ujedinjuje građane svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije - navodi se u pismu.

Eduard Kukan - Foto: Wikimedia/Flickr/Pavol Frešo

Parlamentarci pozivaju šefove država i vlada Evropske unije da shvate da se takva prilika pruža jednom u životu, a da je ljudima sa Zapadnog Balkana potreban jasan znak da Unija podržava njihove napore za izgradnju modernih država, sa jakim i nezavisnim institucijama, održivim ekonomijama i solidarnim društvima.

Oni upozoravaju na postojanje "nekoliko regionalnih i globalnih sila" koje imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana i napominju da se to ne sme dogoditi.

- Pozivamo evropske lidere da pokažu svoju jasnu posvećenost evropskoj perspektivi celog regiona tako što će se saglasiti oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na predstojećem Evropskom savetu 28. i 29. juna. U tekućim pregovorima o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom trebalo bi otvoriti nova poglavlja - navodi se u pismu.

VIDEO: Merkel, Mej i Makron stižu na Samit EU i Zapadnog Balkana

Oni traže i viznu liberalizaciju za Kosovo*, te da reformski napori Bosne i Hercegovine budu nagrađeni u zavisnosti od ishoda i nakon opštih izbora 7. oktobra.

Evropski parlamenatrci naglašavaju da EU mora da ostane pouzdan partner regionu jer su "uslovi za naredne korake ispunjeni, kako su istakle Evropska komisija i Evropski parlament".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala

    28. jun 2018 | 07:12

    Nadam se da necemo biti razocarani, verujem da sa njima mozem lepo saradjivati.

  • mala

    28. jun 2018 | 07:11

    Srbija jeste navikla na razocarenja, ali nemoramo i od EU.

  • lošmia

    28. jun 2018 | 08:15

    I treba drugi u lice da kažu da ne može sve kako oni hoće, nego da trebaju da poslušaju i mišljenje drugih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA