Srbi zabrinuti zbog bezbednosne situacije na Kosovu: Napadi na nezaštićene ljude

Na to utiču određeni neformalni centri moći iz Prištine koji su navikli da rade ''u mutnom''

  • 0

Trenutna bezbednosna situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, rekao je danas poslanik Srpske liste Igor Simić. On je pozdravio nastavak dijaloga u Briselu, ali i kritikovao potez kosovske vlade koja nije prihvatila dokument pisan ćirilicom.

Po svaku cenu izbeći rešavanje problema oružjem: Dušan Kovačević o Kosovu i Metohiji

- To je još jedna činjenica koja pokazuje odnos kako privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i njihovih predstavnika prema Srbima. U ovom slučaju opet govorimo da se pravo na jezike krši, iako je srpski jezik zvaničan jezik i apsolutno ravnopravan sa albanskim na KiM - naglasio je Simić.

Kako je naveo, on je zabrinut zbog činjenice da još nisu otkriveni počinioci mnogobrojnih incidenata koji su se dogodili u prethodna dva meseca.

- Jednostavno, kad god imate najavu dogovora u Briselu i mogućnost da se eventualno postignu određeni sporazumi koji će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na KiM, određeni neformalni centri moći iz Prištine koji su navikli da rade ''u mutnom'' se tome usprotive i to se najčešće završi napadima na Srbe koji su nezaštićeni - rekao je Simić.

Igor Simić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Simić je ocenio da svaki dogovor znači unapređenje položaja Srba i ostalih građana na KiM, i uspostavljanje mira i bezbednosti.

Na pitanje da li je Statut Zajednice srpskih opština u završnoj fazi i šta u tom pravcu možemo očekivati, Simić je rekao da je statut u izradi, da je za to zadužen upravljački tim u skladu sa dogovorom u Briselu i da je rok da oni dostave taj statut Briselu 4. avgust.

- Prateći medije, imao sam prilike da vidim da se oni sastaju sa svim relevantnijim predstavnicima institucija, kako bi taj statut uradili najbolje što mogu - rekao je Simić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA