≫ 

Drugi čovek Vatikana dolazi u Srbiju: Da li se dogovara poseta Pape?

Dolazak pape u Srbiju jeste možda i jedno od najkontroverznijih i najkompleksnijih pitanja u našem društvu, jer se tiče i politike i istorije

  • 34

O dolasku poglavara Rimokatoličke crkve u posetu Srbiji govori se od petooktobarskih promena. Međutim, ta poseta još uvek nije realizovana. Poznat je stav Srpske pravoslavne crkve, koja predstavlja vodeću konfesiju u našoj zemlji, da još nije vreme za posetu. S druge strane, predstojećeg vikenda Srbiju će posetiti drugi čovek Vatikana, državni sekretar kardinal Pjetro Parolin.

Pod „pivskim“ suncobranom vladika priziva nove potoke srpske krvi na Kosovu

Titula državnog sekretara Vatikana je u rangu premijera države, a kardinal Pjetro Parolin, koga je papa Franja imenovao na ovu funkciju u naredna dva dana će, po prvi put, posetiti Srbiju.

državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin - Foto: kremlin.ru

Parolina će, po dolasku, primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Predviđeno je da se sa kardinalom sretne i patrijarh Irinej.

U nedelju će drugi čovek Vatikana odslužiti misu u Novom Sadu, a potom će osvetiti novo sedište Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metodija, koju sačinjavaju biskupi Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Državni sekreta Vatikana pre dolaska u Srbiju je posetio Crnu Goru, gde je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o dolasku pape, što je objavila pres služba predsednika Mila Đukanovića. S tim u vezi se postavlja pitanje, da li će to biti tema razgovora i sa državnim vrhom u Beogradu?

Poseta nije baš tim povodom, kaže za Telegraf.rs, verski analitičar Draško Đenović.

- Prvi razlog je, što se u Novom Sadu otvara novo sedište Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metodija, koje je do sada bilo u Pančevu. Drugi razlog su buduća nameštenja, pošto treba da se izabere novi subotički biskup, jer sadašnji Penzeš odlazi u penziju. Takođe, za dve godine i nadbiskup Hočevar puni 75 godina, kada po sili zakona mora da ode u penziju - napomenuo je Đenović.

Draško Đenović - Foto: Medija centar Beograd

Dolazak pape u Srbiju jeste možda i jedno od najkontroverznijih i najkompleksnijih pitanja u našem društvu, jer se tiče i politike (Vatikan, naime, nije priznao Kosovo, a sa njim i jedan broj dominantno katoličkih zemalja koje se ugledaju na Vatikan), i istorije (odnosa Rimokatoličke crkve prema beatifikaciji kardinala Stepinca i genocidu nad Srbima u NDH). Osim toga, tiče se i ekumenskog dijaloga pravoslavlja i katoličke crkve, odnosa Moskve i Vatikana, i unutrašne dinamike odnosa unutar pravoslavnih crkava.

Đenović smatra da Papa treba da poseti Srbiju i kao državnik i kao verski poglavar.

- Država Vatikan možda jeste jako mala, ali je jako moćna. Čak je Tito išao na poklonjenje Papi šezdesetih godina prošlog veka. U naporima naše države da se ne širi priznanje Kosova, nama je jako važno da to ne učini Vatikan, jer bi u suprotnom još 15-20 "malih" država priznalo Kosovo. Nije u pitanju, da li je to neka "banana" država ili ne, u pitanju je svaki glas u UN. Takođe, ne treba zaboraviti da su veoma uticajni političari na Kosovu upravo katolici - napomenuo ovaj verski analitičar.

On ističe da je po poslednjem popisu 5,5 odsto građana Srbije katoličke veroispovesti.

- Zašto oni nemaju pravo da ih poseti njihov duhovni vođa - upitao je Đenović i konstatovao da poseta Pape ne bi preobratila pravoslavce, te da bi u svet bila poslata poruka da je Srbija otvorena zemlja.

Međutim, početkom godine, poglavar SPC patrijarh Irinej još jednom je izneo stav da nije vreme za posetu poglavara Rimokatoličke crkve.

- Drago nam je što papa ima želju da poseti Srbiju, ali zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske, veliki deo naroda je protiv toga - rekao je patrijarh srpski Irinej i napomenuo:

- Papa ima pravo da poseti Srbiju jer je on državnik. Da nije razloga koji sam spomenuo, ne bi nam ništa smetalo da poseti našu zemlju, našu crkvu. To bi doprinelo našem zbližavanju. Ipak, papa Franja je kulturan čovek i ne bi posetio zemlju bez saglasnosti domaće vere.

Patrijarh Irinej - Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

To i jeste stav Svete stolice, da dok se ne slože poglavari većinske konfesije, poseta neće biti realizovana.

Ipak, poseta državnog sekretara Vatikana je značajna za srpski državni vrh. To je potvrdio i prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

- Sutra u našu zemlju dolazi čovek broj dva Vatikana. On će imati sastanke sa predsednikom, premijerom i sa mnom - objasnio je Dačić na konferenciji za štampu.

Dačić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Upravo je podsetio da Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Za nas je ta poseta veoma važna - podvukao je Dačić.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarinho

    29. jun 2018 | 17:03

    Ne ne ne

  • 👤

    29. jun 2018 | 19:31

    "Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у овчијем руху, а изнутра су грабљиви вуци. По плодовима њиховим познаћете их." Матеј 7:15. Видео га је Господ још пре 2000 година. Није признао Косово не зато што воли Србију већ зато што жели да га Црква васељенска једина истинита призна за свог поглавара. А Црква има своју Главу, Исуса Христа Сина Божијег до свршетка века. "Добро нам не дошао".

  • Gavrilo

    29. jun 2018 | 19:47

    Nijednom GRAĐANINU SRBIJE ne treba objašnjavati zašto papa nije poželjan. Kada priznaju genocid nad Srbima i obeštete građane srpske nacionalnosti iz hrvatske. E tek tada mogu doći na kafu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA