≫ 

Vatikan ne priznaje Kosovo, kompromisom do konačnog rešenja: Sekretar Svete stolice preneo snažnu poruku državnom vrhu Srbije (FOTO)

- Ova poseta za nas veoma važna, a ujedno je i prilika za unapređenje političkog dijaloga na najvišem nivou - rekao je Ivica Dačić

  • 31

Državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolina stigao je danas u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle čega je usledio sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dolazi nam Putin u novembru, a nosi i tenkove na dar

Kardinal mu je preneo pozdrave Pape Franciska i njegovu poruku da mu je Srbija bliska.

Predsednik Vučić je zamolio kardinala Parolina da Papi, uz pozdrave, prenese zahvalnost na značaju koji Sveta Stolica pridaje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Svete Stolice, kao i opredeljenje za nastavak njihovog razvoja, uz međusobno istinsko poštovanje i poverenje.

Kardinal Parolin je izrazio nadu da će kroz dijalog Beograda i Prištine doći do kompromisnog rešenja-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kardinal Parolin je izrazio nadu da će kroz dijalog Beograda i Prištine doći do stvarnog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti. Predsednik Vučić je rekao da Srbija upravo zbog mira i stabilnosti teži postizanju kompromisa, ali uz zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

Drzavni sekretar Parolin je predsedniku Vučiću izrazio zahvalnost na svim aktivnostima koje državni organi i institucije preduzimaju sa ciljem da pomognu život i rad katoličke zajednice u Srbiji.

Posle razgovora sa predsednikom Vučićem, on je imao odvojene sastanke i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju.

OVO JE ISTORIJSKA POSETA I VELIKA ČAST ZA SRBIJU

Vatikanskom kardinalu se, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, prilikom dočeka zahvalio na "prvoj, zvaničnoj poseti Srbiji" i naglasio da je poseta veoma važna, a ujedno je i prilika za unapređenje političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je ocenio da je u interesu ne samo Srbije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrendostima na kojima se zasniva Evropa.

- Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog zančaja, ako ne i istorijskog - naglasio je Dačić i rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju.

Ivica Dačić je naglasio da je ovo istorijska poseta najvišeg zvaničnika Svete stolice-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem uanpređenju.

Ukazao je da je sa šefom diplomatije Vatikana dogovorio da dođe u posetu Beogradu i da se uvede praksa političkih konsultacija dva ministarstva, što će biti od velikog značaja za unapređenje saradnje i definisanja zajendičkih interesa.

- Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi rekao je Dačić.

On je objasnio kako u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međuanrodnih organizacija i na spoljnopolitickcom planu uopšte.

Prema njegovim rečima veoma je bitno da ta naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zahvalio se Vatikanu na veoma principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

- Vatikan nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Pristsinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjencia i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog - kazao je on dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji.

On je preneo da je na sastanku s a kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovanod a postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

- U tom pogledu ćemo dalje raditi na rešavanju svih pitanja, oko kojih bi trebalo imati konkretne rezultate - objasnio je on.

Podsetio je da je u januaru bio na sastanku sa kardinalom Parolinom kada je neposredno saznao da mu je preminuo otac, a način na koji je državni sekretar Vatikana izrazio saučešće i činjenica da je prihvatio poziv da dođe u Sbriju, prema rečima Dačića, njemu mnogo znači.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

On je kazao da je do sada već preduzeto mnogo koraka i da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.

- Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC - dodao je državni sekretar Vatikana.

VATIKAN SA POSEBNOM PAŽNJOM PRATI SITUACIJU U REGIONU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru kardinalom Pjetrom Parolinom da su odnosi Srbije i Vatikana dobri i bez otvorenih pitanja, sa obostranom težnjom ka daljem jačanju u duhu uzajamnog poštovanja, poverenja i tolerancije.

Premijerka Brnabić upoznala je kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i zahvalila za principijelan stav Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Državni sekretar Svete Stolice obavestio je predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine.

Ana Brnabić je zahvalila za principijelan stav Svete stolice u vezi sa Kosovom-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Parolin je naglasio i da je za Vatikan od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose između Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, kao i sa stanovišta metodologije, te da predstavlja značajan primer za proučavanje drugih istorijskih perioda i ličnosti.

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju.

Premijerka Brnabić i kardinal Parolin složili su se da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, potsećajući da je na snazi postojeći Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke, kao i Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    30. jun 2018 | 12:11

    Vatikan ima veliki uticaj u svetu i dobro je sa njima razvijati dobre odnose.

  • caca

    30. jun 2018 | 12:11

    Zadovoljstvo je primiti tako vaznog coveka Svete stolice Vatikana

  • Alina

    30. jun 2018 | 18:00

    Velika je cast sto je Srbija docekala i ugostila Sekretara Svete Stolice Pjetra Parolina i sto nasa drzava ima podrsku Vatikana koja zaista mnogo znaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA