≫ 

Da li Srbija postaje sabirni centar za migrante? Evo kakva rešenja nude lideri Evropske unije

- Iskustvo Srbije u koordinaciji mešovitih migracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije - rekao je ministar Stefanović

  • 71
Izbeglice, migranti, Berkasovo, granica Srbija Hrvatska Foto: Milena Đorđević

- Srbija neće biti tampon zona za migrante, a to nije bio ni predmet nedavnog razgovora lidera Evropske unije - izjavio je danas potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a povodom nekih tumačenja tog sastanka.

Rampa za nezavisno Kosovo u Briselu! Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije odlučeno: Nema ništa od prijema

Neke od država članica jesu imale ideju da se centri za procesuiranje migranata izmeste van njihovih teritorija i da se proflisanje radi u zemljama severne Afrike, ali nije postignut dogovor po ovom pitanju, precizirao je Stefanović za Tanjug.

- Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica, kada su pitanju migranti koji se iskrcavaju na teritorije Grčke i Italije, gde je opet primetno da postoji jaz između zemalja Centralne Evrope koje odbijaju da budu deo predloženog evropskog rešenja i država Zapadne Evrope koje insistiraju na principu solidarnosti - dodao je.

Kako je rekao iskustvo Srbije u koordinaciji mešovitih migracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije, a tome u prilog govori i činjenica da između Srbije i EU postoji konstantan dijalog u oblasti migracione politike što na minimum svodi mogućnost donošenja jednostranih odluka u ovoj oblasti i sa jedne i sa druge strane.

Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica-Foto: mup.gov.rs

- Navode o Srbiji kao tampon zoni imali smo i tokom prethodnih godina kada je kroz Srbiju prošlo oko million migranata. Naša zemlja ni tada nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti - poručio je Stefanović.

Kaže da imamo sveobuhvatan zakonodavni i strateški okvir u oblasti azila, migracija i kontrole granica, redovno ažuriran plan reagovanja u slučaju velikog priliva migranata i administrativne i tehničke kapacitete za reagovanje u svim situacijama izmenjenih migracionih kretanja.

Svakodnevno, dodaje, razmenjujemo podatke o svim prekograničnim aktivnostima na svim nivoima i kao regionalni lider u ovoj oblasti pravovremeno ćemo reagovati u slučaju domino efekta koji mogu izazvati odluke nekih zemalja članica EU koje su zemlje destinacije migranata.

- Sada, iz ove perspektive, vidimo pozitivne rezultate politike Vlade Srbije, ono što je najvažnije za naše građane, nije bilo incidenata povezanih sa migracijama, pokazali smo koliko smo humani i koliko nam je važno poštovanje ljudskih prava i postali smo ravnopravan partner zemljama članicama EU, ali i regionalni lider u oblasti koordinacije migracionih tokova - ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima Srbija je iz tog razloga sada u poziciji da postavlja uslove i predlaže rešenja, a nikako nije u poziciji da bespogovorno prihvata nametnute odluke, niti je to moguće uzimajući u obzir nivo odnosa koje kroz različite inicijative ostvarujemo sa EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šole

    30. jun 2018 | 18:27

    Migranti kada su krenuli na svoj put sigurno nisu planirali da ostanu u Srbiju.

  • malecka

    30. jun 2018 | 17:21

    Problem migranta je stvorila sama EU svojom politikom, Srbija je uvek izlazilau susret, ali nece dozvoliti da bude sabirni centar...

  • dasa

    30. jun 2018 | 16:24

    Ko ih proterao sa svojih ognjista taj nek ih primi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA