Tek kada se Srbija pridruži EU ona će biti kompletna: Kurc predstavio prioritete austrijskog predsedavanja

Jugoistočna Evropa, a posebno Zapadni Balkan, blizu su srca Austriji - kaže Kurc

  • 2

Evropska unija će biti kompletna tek kada se toj zajednici nacija pridruže i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Strazbuuru austrijski kancelar Sebastija Kurc, predstavljajući poslanicima Evropskog parlamenta prioritete austrijskog predsedavanja EU.

EU da skrene pažnju Albancima na ponašanje: Palma o austrijskom predsedavanju Uniji (VIDEO)

On je poručio da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsedvanja biti približavanje Zapadnog Balkana članstvu u EU. Kao preostale prioritete, naveo je bezbednost i borbu protiv ilegalne migracije, kao i digitalizaciju i automatizaciju u cilju osiguranja prosperiteta EU.

- Zapadni Balkan ne samo da ima evropsku perspektivu koju zaslužuje, već zaslužuje i članstvo u EU. Zato ćemo i raditi najbolje što znamo kako bi podržali proces njihovog pristupanja EU - izjavio je Kurc.

Kurc - Foto: Tanjug/AP

On je, takođe, poručio da EU mora da bude aktivna u svom susedstvu kako bi osigurala stabilnost, bezbednost i mir.

- Jugoistočna Evropa, a posebno Zapadni Balkan, blizu su srca Austriji - kaže Kurc.

Austrijski kancelar je zatražio da se zemljama Zapadnog Balkana da "iskrena perpektiva" i omogući stabilno napredovanje ka članstvu u EU, da bi se, kako je rekao, pobedile druge zemlje koje imaju uticaj u regionu i kompletirao EU projekat.

- Moramo da u nekom trenutku završimo projekat EU i uvedemo te zemlje u Uniju kako bi doprineli napretku EU, ali i podržali naše osnovne vrednosti - ocenio je Kurc.

On je dodao da je rešenje spora oko imena između Grčke i Severne Makedonije značajan ohrabrujući znak, i izrazio zadovoljstvo što postoji "osnovna spremnost na otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom", iako je zvaničan Beč želeo još jasnije signale.

Prema njegovim rečima, posebno je u migrantskoj krizi dokazano da Zapadni Balkan nije samo integralni deo Evrope, već i integralni deo njene bezbednosne arhitekture.

Kurc je istakao da je migrantska kriza proteklih godina izazvala veliku nesigurnost kod građana Erope i uzdrmala poverenje u sposobnost Unije da obezbedi sigurnost.

Kurc - Foto: Tanjug/AP

Zbog toga, kako je naglasio, neophodno je bezbednost u Evropi i zaštitu evropskih građana postaviti kao najviši prioritet.

Prema njegovim rečima neophodno je da dođe do promene paradigme u evropskoj politici migracije, a zaštita spoljnih granica je preduslov da se osigura dalje vekovni projekat bezgraničnog šengenskog prostora.

Samit EU, prema Kurcu, preduzeo je važni korak u ispravnom pravcu.

Izrazio je zadovoljstvo što je po prvi put koncept prihvatnih platformi prihvaćen u Savetu EU.

Održivo rešenje migrantske krize, smatra Kurc, moguće je postići samo ako je svih 28 država jedinstveno.

Dalji prioritet Austrije je obezbeđivanje blagostanja i digitalizacija.

- U ovoj oblasti Evropa mora da iskoristi svoju šansu. Poslednjih 20 godina smo dosta toga prespavali - rekao je Kurc naglasivši da je neophodan pravi novi početak, ako evropska preduzeća žele ubuduće da igraju i dalje ulogu na svetskom tržištu.

Samo ako se visoko tehnološki proizvodi budu pravili u Evropi moguće je osigurati blagostanje, kazao je on.

Što se Bregzita tiče, Kurc je poručio da Evropa ne sme dozvoliti da bude podeljena.

- Evropa je naša budućnost i u Uniji ima mnogo više onoga što nas povezuje, nego što nas deli - ocenio je on dodajući da Austrija preuzima predsedavanje u vreme preokreta.

Prema njegovim rečima međunarodni poredak se menja, postoji nepredvidiva američka administracija koja ugrožava međunarodne sporazume, a istovremeno Kina beleži brzi ekonomski uspeh.

Kada je reč o Rusiji rekao je da Austrija želi da da doprinos da se kanali za dijalog sa Moskvom pojačaju, podvukavši da je mir na našem kontinentu moguć samo sa, a ne protiv Rusije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simon

    3. jul 2018 | 18:29

    G.Kurz,zadnja vam je jedino državnička,saradnja sa Rusijom je mir za evropske narode.

  • Fudbaler

    3. jul 2018 | 21:56

    Srbija samo malo razumevanja traži, i da EU zaista omogući da Srbija što pre uđe u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA