Kosovski čvor ide pod mač: Da li će Tramp i Putin u Helsinkiju odlučiti sudbinu odnosa Beograda i Prištine?

- Ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa - rekao je ambasador SAD Kajl Skat

  • 50

Briselski dijalog o Kosovu, koji prema najavama političara ulazi u poslednju fazu, naveo je kosovske zvaničnike da posegnu za starom idejom o uključivanju Amerike u pregovore. Posle potvrde da predsednik Rusije, Vladimir Putin, u novembru dolazi u Srbiju, gde će jedna od tema razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti podrška Moskve rešavanju kosovskog problema, predstavnici privremenih vlasti na Kosovu još intenzivnije da pokušavaju da za briselski sto dovedu nove pregovarače.

Ne žele da budu "janjičari": Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Najpre je Hašim Tači razgovarao preko telefona sa Vesom Mičelom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, a potom Ramuš Haradinaj najavio da bi jedino uključivanje Amerikanca moglo doneti rezultate. Da li će se na predstojećem sastanku američkog i ruskog predsednika u Helsinkiju 11. i 12. jula naći i "kosovsko pitanje" i šta Srbija može da očekuje ukoliko se Amerika uključi u briselski dijalog?

Tek kada se Srbija pridruži EU ona će biti kompletna: Kurc predstavio prioritete austrijskog predsedavanja

- Jedino uključivanje Amerikanca može doneti rezultat u dijalogu Beograda i Prištine. Skeptičan sam i ne mislim da će doći do rezultata, jer su u dijalogu isti akteri tokom pet godina - rekao je predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj.

Iako je posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, politika Amerike prema Srbiji i Kosovu jasna, najnovija izjava ambasadora SAD u Beogradu ukazuje da bi moglo doći do promene. On je po prvi put rekao kako je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

Zato je toliko važan ovaj dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine - rekao je Skat i dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa "deo sadašnje spoljne politike SAD".

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat-Foto: Marko Jovanović

Za najavljeni susret Vladimira Putina i Donalda Trampa stručnjaci smatraju da bi mogao promeniti situaciju na Balkanu. Ipak, složni su u oceni da će se na "istorijskom sastanku" razgovarati o daleko ozbiljnijim problemima koji postoje u njihovom odnosu, te da se tema zapadnog Balkana neće naći na stolu.

- Ne treba očekivati da se sagovornici dotaknu Balkana kao teme, a samim tim ni Kosova. Danas postoji mnogo većih problema u njihovim odnosima o kojima će razgovarati - rekao je za Telegraf.rs, Dušan Proroković, profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost. 

On je objasnio da će uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine sada ići teže, naročito jer je upravo Amerika insistirala da se ceo proces prebaci iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju i da ukoliko Evropa nije više sposobna da posreduje pregovori se moraju vratiti u pređašnji format.

Dušan Proroković smatra da Zapadni Balkan neće biti tema na sastanku između Putina i Trampa-Printskin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Od početka dijaloga u Briselu, Vašington i Moskva na indirektan način utiču na tok pregovora između Prištine i Beograda, ali Evropska unija ne dozvoljava posredovanje iz Vašingtona, a naročito Moskve, smatra i nekadašnji dopisnik RTK iz Beograda, Valjon Sulja.

- Mislim da će u fokusu sastanka biti trendovi američke diplomatije oko Severne Koreje i svedočenje Trampa pred američkim saveznicima, da on i njegova administracija nisu povezani sa Rusijom i Putinom - rekao je ovaj publicista i izdavač lista "Gazeta Metro" za Telegraf.rs.

Kako je objasnio, jedna stvar koja je do sada zvanična jeste da će Balkan, ali i krimsko pitanje biti izvan stola Trampa i Putina.

Ruska diplomatija ima tendencije prema Kosovu i Bosni i Hercegovini samo da bi imala koristi u vezi sa Krimom i Ukrajinom u bilo kojem mogućem sporazumu između Amerike i Rusije - napomenuo je Sulja.

Nekadašnji dopisnik RTK iz Beograda, Valjon Sulja publicista i izdavač lista "Gazeta Metro"-Foto: Privatna arhiva

Dačićeva ideja o uključivanju Moskve u dijalog Beograda i Prištine je stara dve godine, smatra politički analitičar Dušan Janjić i kaže da je pitanje da li će se na sastanku Putina i Trampa uopšte naći Zapadni Balkan i Kosovo kao tema.

- Ono što je sigurno je da će se govoriti o Evropi i Ukrajini, a mi se uvek u tom slučaju pominjemo kao kolaterala. Na zapadu vlada mišljenje da je Putin promenio politiku i sada ne samo da je protiv NATO alijanse, nego i Evropske unije i tu će Tramp biti neko ko je pripremio atmosferu za prestanak tog rata koji vodi Rusija - smatra analitičar.

Dušan Janjić - Foto: Medija centar Beograd

On je obasnio kako je dobro što političari razmišljaju o tome, ali gotovo je sigurno da Zapadni Balkan neće biti tema razgovora dvojice lidera, jer je sve što se tiče dijaloga Beograda i Prištine tiče, već rešeno.

- Amerika i Nemačka su postavile svoje ljude koje nadgledaju dijalog, a to su izaslanik nemačkog Ministarstva inostranih poslova za Jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku, Kristijan Helbah i Ves Mičel - objasnio je on.

VIDEO Vučić: Nećemo podleći bilo kakvim pritiscima

(Jenena Nikolić/j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA