≫ 

Gde Srbija očekuje podršku od Ukrajine: Brnabić razgovarala sa Porošenkom (FOTO)

Premijerka je upoznala svog sagovornika i sa evropskim integracijama Srbije

  • 1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom sa kojim je razgovarala o daljem razvoju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Kako Amerikanci vide posetu Porošenka Beogradu

Premijerka Brnabić je rekla da Srbija očekuje nastavak institucionalne ekonomske saradnje sa Ukrajinom kroz rad zajedničke Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao i predlog ukrajinske strane za termin narednog zasedanja te komisije.

- Uvereni smo da je u obostranom interesu potpisivanje bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini - rekla je predsednica srpske vlade i u prilog tome navela da je u protekle dve godine uočen blagi rast robne razmene u odnosu na prethodni period stagnacije.

Porošenko i Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- U 2017. godini robna razmena iznosila je oko 316 miliona evra, a za prva četiri meseca ove godine oko 134 miliona evra - dodala je Brnabić.

Govoreći o oblastima u kojima postoji mogućnost saradnje, Brnabić je navela poljoprivredu, prehrambenu i laku industriju, energetiku, kao i poboljšanje turističke ponude, dok sa ukrajinske strane postoji naglašeni interes za uspostavljanje direktne avionske linije na relaciji Kijev-Beograd tokom cele godine.

Premijerka je predsedniku Porošenku zahvalila na principijelnoj podršci njegove zemlje u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Porošenko i Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić očekuje da će Ukrajina nastaviti da podržava napore Srbije u protivljenju namerama Prištine za učlanjenje u međunarodne organizacije kao što su Interpol, Unesko i drugo.

Premijerka je upoznala svog sagovornika i sa evropskim integracijama Srbije, zahvalila mu je na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na tom putu i istakla da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet zemlje.

Brnabić je takođe rekla i da nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Premijerka je ponovila da je Srbija posvećena implementaciji dogovorenog u okviru dijaloga, ali i da očekuje da druga strana takođe primeni ono što je u Briselu potpisano, navodi se u saopštenju.

Vučić: Pregovori pod okriljem EU

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    3. jul 2018 | 19:17

    ukrajina nije prijatelj srbiji. ukrajinci se borili na strani hrvata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA