SPC minira državni vrh u borbi za Kosovo: Zatvaraju vrata Srbije za jednog od najmoćnijih državnika sveta

- Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od ovog - rekao je Dačić, dok patrijarh Irinej smatra da i dalje "nije pravo vreme"

  • 44

Dolazak papa Franje u Srbiju, u kontekstu očuvanja stava Vatikana da ne prizna nezavisnost Kosova, od velikog je interesa za našu državu, smatraju srpski predstavnici vlasti, verski i politički analitičari. Pre svega zbog činjenice da bi promena takvog stava poglavara Rimokatoličke crkve i državnika države Vatikan, uslovila priznavanje Kosova od strane minimum 15 - 20 drugih "malih" država.

Za Srbiju neće biti boljeg pape od Franje: Dačić za posetu poglavara Rimokatoličke crkve

Ipak, ovom mišljenju i dalje se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja godinama unazad ponavlja da "nije pravo vreme".

Vrata Srbije bi za papa Franju, ako se SPC pita, trebalo da ostanu zatvorena sve dok se Sveta stolica ne pokloni jasenovačkim žrtvama, ne iskupi za zločine nad Srbima tokom Drugog svetskog rata počinjenih u ime Rimokatoličke crkve u vreme NDH, ne prizna uloga Alojzija Stepinca u svemu tome, pa i ne izvine za ogroman broj izgnanih iz Hrvatske tokom rata devedesetih.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Štaviše, patrijarh SPC Irinej prilikom poslednjeg spekulisanja povodom dolaska papa Franje 2015. godine, a posle posete i poziva tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića Vatikanu, rekao da "papa ima pravo da poseti Srbiju jer je on državnik. Da nije razloga koji sam spomenuo, ne bi nam ništa smetalo da poseti našu zemlju, našu crkvu. To bi doprinelo našem zbližavanju. Ipak, papa Franja je kulturan čovek i ne bi posetio zemlju bez saglasnosti domaće vere".

Tako su ostali jalovi pokušaji da se poglavar Rimokatoličke crkve i prvi čovek Vatikana dovede u Srbiju na poziv Borisa Tadića 2005. godine, na obeležavanje Milanskog edikta u Nišu 2013. godine, kao i sada, nakon prve posete državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina Beogradu prošle nedelje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ali i sa predstavnicima SPC.

O dolasku pape Franje nijednu reč nismo razmenili sa državnim sekretarom Vatikana, papina poseta nije pomenuta ni sa jedne, ni sa druge strane - rekao je patrijarh Irinej posle razgovora sa kardinalom Parolinom, čiji dolazak je u javnosti okarakterisano kao svojevrsna priprema terena za papinu posetu.

Ivica Dačić, tom prilikom izjavio je da boljeg pape od pape Franje neće biti za Srbiju.

- Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od ovog - rekao je Dačić i dodao koliko je važno da Vatikan ostane pri stavu da ne priznaje Kosovo, ali i da bude saveznik Srbije u zaštiti ugroženih hrišćanskih vrednosti na Kosovu i Metohiji.

Foto: Medija centar Beograd

Sa njim se složio i verski analitičar Draško Đenović.

-  Država Vatikan možda jeste jako mala, ali je jako moćna. Čak je Tito išao na poklonjenje Papi šezdesetih godina prošlog veka. U naporima naše države da se ne širi priznanje Kosova, nama je jako važno da to ne učini Vatikan, jer bi u suprotnom još 15-20 "malih" država priznalo Kosovo. Nije u pitanju, da li je to neka "banana" država ili ne, u pitanju je svaki glas u UN. Takođe, ne treba zaboraviti da su veoma uticajni političari na Kosovu upravo katolici - izjavio je on za Telegraf.rs.

(S.I. s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горски вијенац

    5. jul 2018 | 08:54

    Сво зло овога свијета долази уораво из Ватикана. И сад да очекујемо помоћ од њих? Никад им не дозволити долазак у Србију.

  • Milena

    5. jul 2018 | 09:36

    Nema šta Papa da traži u Srbiji!!! Katolik nikada dobro nije želeo pravoslavci!!! Treba da vrate svo blago i vrednosti koje su ukrali 1940 do 1945 godine.Neka se zajedno sa Hrvatima izvini za Jasenovac i sva zlodela od 41 do 4 i od 90 do 94!!!

  • MegaStorm

    5. jul 2018 | 08:11

    Kao i obično opet ga guraju da dođe jer znaju šta nam je kroz istoriju uradio i kako mi možemo u tom slučaju kao narod da reagujemo kad i ako dođe ovde. Potom će nas opet napasti da smo šizmatici i optužiti za sve i svašta, MNOGO SMO NAIVNI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA