Tači traži spas od robije: Deo sporazuma Beograda i Prištine i amnestija za zločine?

Koha tvrdi i da je kosovsko predsedništvo indirektno potvrdilo da može doći doći do amnestije

  • 5

Amnestija od ratnih zločina mogla bi da bude deo onoga što se najavljuje kao „konačni sporazum“ između pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, odnosno kako će ga videti strane koje priznaju kosovsku nezavisnost – „Kosova i Srbije“, objavila je danas Koha Ditore, pozivajući se na „veoma verodostojne diplomatske izvore“. Time bi bio raspušten Specijalni sud. Diplomate su u šoku, takođe navodi Koha, a prenosi Kossev.

Novi Trampov plan za Kosovo? U Prištinu stiže novi ambasador SAD koji ima dve specijalnosti

- Neke međunarodne diplomate ostale su šokirane kada su čule da bi deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije mogla biti amnestija za ratni period na Kosovu. Veoma verodostojni diplomatski izvori rekli su ‘Koha Ditore’ da su takav predlog čuli zvaničnici u Prištini i da postoji nivo spremnosti među pregovaračima kako na Kosovu, tako i u Srbiji da to učine - navodi list iz Prištine.

Takva amnestija se smatra „valjanom za obe strane koje su bile uključene u rat na Kosovu“, a kao rezultat toga biće raspuštanje Specijalnog suda.

Koha tvrdi i da je kosovsko predsedništvo indirektno potvrdilo da može doći doći do amnestije. Vlada i vladajuće stranke odbile su da komentarišu, dok se opozicija protivi.

TAČI "PERE" BIOGRAFIJU

Tema Specijalnog suda je već nekoliko meseci sklonjena iz fokusa javnosti. Za to vreme kosovski predsednik Hašim Tači, za kojeg se često spekulisalo da bi mogao da bude jedan od onih protiv kojih bi optužnica mogla da bude podignuta, širom evropskih prestonica, u diplomatskim krugovima predstavlja svoju knjigu „Nova država, moderni državnik“.

- U biografiji britanskih autora, kosovski predsednik i bivši gerilski vođa Hašim Tači pojavljuje se kao superzvezda. U Prištini se veruje da kampanja za imidž ima veze sa strahom od optužbi za ratne zločine - pisao je skoro list Neue Zürcher Zeitung nakon promocije na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Tači - Printskrin: Youtube/meShukin

- Mogao bi za ratne zločine da ga optuži međunarodni Specijalni sud u Hagu. Tači, koji je oduvek negirao ove navode, navodno je poslednjih godina sa lobi kompanijama i advokatskim firmama u SAD i Engleskoj potpisao ugovore vredne milione evra. Sada pedesetogodišnjak, sa zalizanom kosom i osmehom, sija na naslovnici sveže štampane knjige. Podjednako laskav je i naslov: ‘Nova država, moderni državnik'“ - naveo je ovaj list.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu zvanično je spreman za rad od petog jula prošle godine, ali i dalje nema zvaničnih informacija u javnosti kada bi mogle da budu podignute prve optužnice.

Tokom prošle i početkom ove godine bilo je više visokih međunarodnih poseta i serija oštrih izjava o zabrinutosti usled opstrukcije rada ovog suda, ali i jasnih upozorenja o posledicama ukoliko se opstrukcije nastave, uključujući i Stejt Department.

U međuvremenu je manje od onog što se prvobitno u javnosti očekivalo pokrenuto – sudije su odžale svoju „plenarnu sednicu u maju“. Potom je, takođe u martu, tada već bivši tužilac ovog tužilaštva Dejvid Švendiman održao govor „Osvrt na vreme provedeno u ulozi specijalizovanog tužioca i izazovi koji predstoje“ u prepunoj sali Lajdenskog univerziteta sa porukom da sud „analizira i procenjuje oko 700.000 stranica dokumentacije, koju sačinjava oko 70.000 dokumenata, uz nekih 6.000 povezanih predmeta – video snimaka, fotografija, transkripata i ostalih materijala sakupljenih tokom istrage do današnjeg dana“.

Imenovan je novi tužilac Džek Smit, proširen spisak branilaca i Italijan Pietro Spera imenovan za ombudsmana specijalizovanih veća.

VISOKA OČEKIVANJA

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK, među kojima, kako se u javnosti spekulisalo i Hašima Tačija, doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona.

Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

(Telegraf.rs/Koha/Kossev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    6. jul 2018 | 14:27

    Voda sve opere, ali zločin i krvave ruke ne može nikada.

  • Mikica

    6. jul 2018 | 19:42

    Dolijao Tači. Pa i vreme je.

  • Cash®

    6. jul 2018 | 12:36

    Kakve su ovo gluposti? Kakvo amnestiranje od zločina i odgovornosti? Ko može zločinca za bilo kakvo delo da amnestira? Ko pokuša amnestiju ili amnestira zločinca, isti je zločinac koji treba da bude procesuiran, osuđen i izdržava kaznu na koju bude osuđen. Ovako se vređaju i omalovažavaju žrtve koje su evidentne i stvarne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA