≫ 

Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope: U Sofiji počeo skup čiji cilj nije podela, već razvoj (FOTO)

Brnabić je istakla da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija

  • 0

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope otvoren je danas u Sofiji.

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine: Važne poruke Ane Brnabić sa Samita "16 + 1" u Bugarskoj (FOTO)

Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustugnu one razvijenije, javlja BTA.

- Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU - rekao je on.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Borisov je, takođe, ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije sastala se sa zvaničnicima Kine i Belorusije (FOTO)

Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

- Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu - rekao je Li.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Prema njegovim rečima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabeležili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede.

Li je dodao da će Kina nastojati da ohrabri uspostavljanje novih kanala za zajedničko finansiranje projekata u okviru inicijative "16 plus 1".

- Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast - dodao je on.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da pritom obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje.

Inače, o sastanku srpske premijerke Ane Brnabić i kineskog premijera Li Kećijanga u Sofiji, izvestila je i kineska agencija Sinhua, navodeći da je Li tom prilikom ocenio da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije razvija bez problema.

Bilateralni susret premijera Srbije i Bugarske 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Uoči početka samita, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Nemačka će uvek podržavati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji: Ditman u oproštajnoj poseti Brnabićki (FOTO)

Oni su prvi imali bilateralni susret na nastavku sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se juče i danas održava u Sofiji.

Brnabić i Borisov ocenili su da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju. Posebno je važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike. Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. godini dostigao je rekordnih milijardu evra, od čega je srpski izvoz iznosio gotovo 590 miliona evra.

Saradnja Srbije i Bugarske posebno je intenzivirana u oblasti energetike. Brnabić je istakla da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

- Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske - naglasila je Brnabić.

Borisov i Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Brnabić i Borisov razgovarali su o aktuelnim infrastrukturnim projektima. Intezivno se radi da do kraja godine bude završena izgradnja istočnog kraka Koridora 10.

Modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad treba da započne krajem ove ili početkom 2019. godine, što će omogućiti bolje povezivanje dve zemlje.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila se bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije.

- Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala - rekla je Brnabić.

Sa premijerkom u delegaciji su ministri Mihajlović i Antić Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Brnabić i Borisov razgovarali su i o pitanjima nacionalnih manjina. Predsednica Vlade Srbije rekla je da je naša zemlja obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalni manjine, uključujući i

bugarsku manjinu.

Glavne tačke samita, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.

U delegaciji sa predsednicom Vlade su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Potpisan ugovor vredan 943 miliona evra za modernizaciju pruge Novi Sad-Subotica

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Sofiji komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Ona je ocenila da je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta "najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu".

- Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative 'Jedan pojas, jedan put'. Modernizacija  pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiće povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju - kazala je Zorana Mihajlović a prenelo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Navodeći da ruske i kineske kompanije već izvode radove na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, ministarka je kazala da će na osnovu danas potpisanog ugovora, biti izgradjeno preostalih 108 kilometara pruge, pri čemu bi radovi na toj deonici mogli da počnu u 2019. godini.

Antić: Svaki put smo bogatiji za projekat

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je istakao da Srbija ima najviše investicija i ugovora sa Kinom.

Delegacija Srbija na čelu sa premijerkom Anom Brnabić je na samitu uspešno promovisala započete projekte i ušla u nove, rekao je Antić.

- Posle svakog samita smo bogatiji ili za novi projekat, investiciju ili novu saradnju između naših kompanija. Mislim da je ovaj samit obeležen, pre svega, potpisivanjem komercijalnog ugovora za rekonstrukciju i modernizaciju pruge između Novog Sada i granice sa Mađarskom, što je u finansijskom i suštinskom smislu najznačajniji ugovor - objasnio je on.

Naglasio je da je komercijalni ugovor za tu deonicu brze pruge Beograd - Budimpešta od izuzetnog značaja za Srbiju.

- Potpisali smo i memorandum kojim definišemo naše odnose i buduću bilateralnu saradnju sa Kinom u sklopu mehanizama Pojas i put, pre svega, sagladavajući da ta platforma koju je lansirao kineski predsednik Si Ðinping je nešto što će u narednim godinama imati daleko veći uticaj i zato verujemo da je dobro što Srbija i po tom pitanju sa kineskim partnerima uzima aktivnu ulogu - naveo je Antić.

Poslovni forum u Sofiji okupio je više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz Centralne i Istočne Evrope.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA