≫ 

Nikolić otkrio zašto je otkazana poseta pape 2016. godine: Ko je zatvorio vrata Srbije za jednog od najmoćnijih državnika sveta?

- Vatikansku administraciju sam obavestio da do posete može doći samo uz saglasnost SPC - rekao je bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić

  • 14

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je u pozivu papi Franji 2016. da poseti našu zemlju naveo da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja.

Stiglo zvanično saopštenje iz Brisela! Evo kada se sastaju Vučić i Tači na novoj rundi pregovora

 - Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve -  rekao je Nikolić za "Novosti".

Obavešten je, dodaje, da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine.

- Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC -  izjavio je Nikolić povodom navoda o otkazivanju posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, "načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve".

Obavestio sam vatikansku administraciju da do posete ne može da dođe bez saglasnosti SPC-Foto: Tanjug/Tanja Valic

 - Ne znam da li je od bilo koga tražio odobrenje da to učini. Od mene nije. Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni već i verski poglavar -  naveo je nekadašnji šef države.

Nikolić smatra da odnosi sa drugim državama, posebno dogovori koji nisu sprovedeni, ne treba da budu izneti u javnost.

- Posebno ako ih iznose neovlašćena lica, bez saglasnosti predsednika Srbije koji ih je inicirao ili u njima učestvovao -  rekao je bivši predsednik.

Mihajlović: Zašto je problem da papa dođe u Srbiju?

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da ne vidi u čemu je problem da papa Franja poseti Srbiju, imajući u vidu da je naša zemlja sekularna država, ali i to da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Ne znam zašto je problem papina poseta Srbiji, mislim da država tu ne treba da se meša-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Zašto je problem da papa dođe u Srbiju? Da li to znači ako ja kažem da nemam ništa protiv da dođe u Srbiju da manje volim Srbiju i da sam izdajica srpskog naroda? Jedno je odnos SPC i Vatikana i oni treba da grade odnos na njihovim uzajamnim odnosima i planovima. Mislim da država tu ne treba da se meša - rekla je ona komentarišući izjavu bivšeg predsednika.

Naglasila je da je Srbija sekularna država i da mi, s obzirom na to da nas ima svega sedam miliona, nemamo prava da stavljamo zabrane onima koji žele da posete našu zemlju.

- I ta stalna potreba da u zemlji pravimo podelu na izdajnike, pobednike, veće patriote i manje. Mislim da je to loše za naš mali narod od sedam miliona ljudi, hajde da prestanemo da se delimo - poručila je Mihajlovićeva.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mungos

    12. jul 2018 | 15:03

    Da je papa samo Franja, kao predsednik države, onda bi mogao da dođe,ali on je i verski poglavar pa bi bilo nenormalno da se ne sretne sa poglavarom crkve zemlje domaćina. O tome šta kaže gospođa Mihajlović ne bih da komentarišem jer bi bilo teško izbeći nepristojne reči.

  • Nikola

    12. jul 2018 | 14:52

    Papa prvo treba da obidje sva mesta i logore gde su uz blagoslov katolicke crkve klali srbe! Da se IZVINI i POKLONI zrtvama! Da iz svoje arhive objavi sva dokumenta o ucescu u genocidu i pljacki! Kada to uradi neka dodje! Mada svi znamo da se to nece desiti i da nikada nece promeniti svo vise vekovni cilj a to je da nas istrebe ili pokatolice!

  • Aco

    12. jul 2018 | 11:45

    Baš zato šzo je najmoćniji ,mora da se pokloni u Jasenovcu i osudi jasno i glasno Stepinca.Nemamo pravo da zaboravimo zločin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA