≫ 

Preminuo norveški diplomata Torvald Stoltenberg

Tokom krize u bivšoj Jugoslaviji, bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija

  • 2

Norveški diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg preminuo je u 87. godini, javljaju norveški mediji.

Torvald Stoltenberg je rođen 8. jula 1931. godine u Oslu, a u nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države.

Zašto Srbija ignoriše današnji datum? Stekli smo nezavisnost pre 140 godina, proširili teritoriju, dobili državu a onda zaboravili

Takođe, obavljao je funkciju visokog komesara za izbeglice UN, dok je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN.

Diplomatsku karijeru počeo je u San Francisku 1958. godine, a već naredne godine premešten je u ambasadu Norveške u Beogradu, gde je u dva navrata proveo ukupno sedam godina.

Pre tri godine proglašen je za počasnog građanina Beograda.

Imao je dve ćerke – Kamilu i Ninu i sina Jensa, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Dačić uputio saučešće Torvaldovom sinu Jensu Stoltenbergu

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i porodici Stoltenberg saučešće povodom smrti Torvalda Stoltenberga.

- Iskreno žalim zbog odlaska vašeg oca, počasnog građanina Beograda, ali i iskusnog i mudrog političara i diplomate. Vaš otac, kao ministar spoljnih poslova, a potom i kao specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za nekadašnju Jugoslaviju, u najtežim vremenima za ljude ovih prostora, nikada nije izgubio toplinu i brigu za život običnog čoveka - naveo je Dačić u telegramu saučešća, dodajući da posvećenost i humanost Tornvalda Stoltenberga neće biti zaboravljeni.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zg

    13. jul 2018 | 17:28

    Neces vise praviti zla.

  • Govedarica

    13. jul 2018 | 18:15

    Ova deca su ponos svoje porodice, nacije i države.Imamo mlade kojima se ponosimo u nauci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA